Försäkringskassan

Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott

Dela

De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.

Varje år betalar Försäkringskassan ut knappt 9 miljarder i ersättning för vab till ungefär 900 000 föräldrar. Det är enkelt att ansöka om ersättning för vab och beslut fattas vanligtvis på de uppgifter föräldrarna uppger i ansökan.

De som utnyttjar systemet för att få pengar som de inte har rätt till uppskattas kosta skattebetalarna cirka 800 miljoner årligen. De vanligaste felen är att man ansöker om vab för tid då man inte har vårdat barnet eller att man har varit ledig de dagar man har ansökt om.

– Det är en liten andel av befolkningen som begår brott, det gäller verkligen inte majoriteten, det är viktigt att komma ihåg. Samtidigt är brottsligheten inom ersättningen ett problem. Vab är till för att de som har sjuka barn ska kunna vara hemma från jobbet – inte en extra inkomst, säger Rosa Fiorito, områdeschef på Försäkringskassan.

Att medvetet lämna felaktiga uppgifter är ett brott och Försäkringskassan gör olika typer av kontroller både före och efter utbetalning.

– Den nya lagen om frånvarouppgifter från arbetsgivare har gett Försäkringskassan ytterligare ett verktyg att upptäcka och förhindra bidragsbrott inom vab. I dag har vi ett smidigt system som bygger på tillit men om det brottsliga utnyttjandet fortsätter och vi behöver göra fler kontroller kommer det ta det längre tid att få sina pengar, säger Rosa Fiorito.

Under 2024 betalade Försäkringskassan ut 8,6 miljarder kronor i ersättning för vab. Det är ungefär 3,6 procent av de 237 miljarder som Försäkringskassan betalade ut från socialförsäkringen totalt under året.

Rapportens viktigaste resultat:

• Omfattningen av det brottsliga utnyttjandet av vab uppskattas till 800 miljoner kronor årligen.

• En sjättedel av alla vab-ansökningar innehåller något fel.

* De vanligaste brottsuppläggen är att man ansöker om ersättning för vab för tid då man egentligen har arbetat och fått lön eller att barnet har varit i förskolan eller skolan och man själv har varit ledig.

• Utrikes födda och personer som lever med låg ekonomisk standard och/eller har skulder hos Kronofogden, är överrepresenterade i fråga om att lämna felaktiga uppgifter.

Faktaruta:
När brott misstänks inom vab använder Försäkringskassan uppgifter från arbetsgivare och barnomsorg. Försäkringskassan utreder misstänkta bidragsbrott och kräver tillbaka pengar som gått ut felaktigt. För den som begått brott kan det också bli polisanmälan och åtal, även om det misstänkta brottet handlar om enstaka felaktiga vab-dagar. Straffen för bidragsbrott varierar beroende på brottets karaktär och kan ge fängelse i upp till två år. Preskriptionstiden för bidragsbrott är fem år för ringa och vårdslösa bidragsbrott och tio år för grova bidragsbrott. Det betyder att risken att bli upptäckt ökar för den som regelbundet ägnar sig åt bidragsbrott.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye