50 mil vägkanter har blivit blommande ängar
En 500 kilometer lång vägsträcka, längre än avståndet mellan Stockholm och Göteborg, har förvandlats på bara två år – från trist och ogästvänlig till ett levande paradis för bin, fjärilar och andra insekter. Projektet "Världens längsta blomsteräng" går nu in i en ny fas och utmanar alla kommuner i Sverige att skapa landets längsta blomstrande vägsträcka.

– Vi är väldigt stolta. Det här har inte bara förbättrat förutsättningarna för våra livsviktiga pollinatörer, utan också ökat den biologiska mångfalden på lokal nivå. Men potentialen är mycket större, så nu vill vi inspirera kommunerna att ta ännu större steg, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
De blommande vägkanterna som skapats är ett resultat av hundratals insatser från privatpersoner, kommuner, skolor och vägföreningar som har bekämpat invasiva arter, slagit växligheten först efter blomning (så kallad slåtter) eller sått in lokala ängsfröer.
Naturskyddsföreningen lanserar nu en tävling där alla Sveriges kommuner utmanas att skapa så många blomstrande vägkanter som möjligt. Målet är att nå 1 000 kilometer blomsteräng längs vägarna till augusti 2025. Kommuner och dess invånare ska tillsammans bidra till att skapa dessa grönskande sträckor, och den kommun som lyckas bäst vinner den prestigefyllda titeln "Sveriges längsta blomsteräng".
– Genom att öka mängden ängsblommor längs våra vägar skapar vi mat åt insekterna. Behovet är akut. Idag återstår bara en bråkdel av de ängsmarker som en gång fanns. Samtidigt har vi en stor outnyttjad potential i Sveriges 600 mil långa vägnät, som kan förvandlas till ett blomsterparadis för pollinatörer, säger Karin Lexén.
Läs mer om tävlingen här och se vilka kommuner som toppar listan just nu.
I dag den 5 februari hålls ett lunchwebbinarium som lanserar tävlingen, informerar hur kommuner kan delta och varför det är viktigt med blomrika vägkanter. Anmäl dig här.
FAKTA I SIFFROR:
- En tredjedel av Sveriges vilda bin och humlor är hotade.
- Endast 1 procent av Sveriges ängsmarker finns kvar.
- En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinatörer.
- 500 kilometer vägkanter har redan förvandlats till blomstrande marker under de senaste två åren. Målet i projektet ”Världens längsta blomsteräng”, som finansieras av Postkodlotteriet, är att nå 1000 kilometer till augusti 2025.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden29.4.2025 13:47:08 CEST | Pressmeddelande
Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum