Omställningsfonden

Vårdbiträdet Susanne från Kungsbacka utses till Årets karriärväxlare

Dela

Susanne Hjält från Kungsbacka är Årets karriärväxlare 2024. Hon tilldelas utmärkelsen för sin karriärväxling från barnskötare till vårdbiträde. Utmärkelsen delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och för att avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden. 

Susanne Hjält, Årets karriärväxlare 2024
Susanne Hjält, Årets karriärväxlare 2024

– Susanne Hjält har gjort en väldigt inspirerande karriärväxling när hon efter närmare 30 år som barnskötare bytte karriär till vårdbiträde. Hon är en av många hårt arbetande i välfärden som trodde att kroppen inte skulle klara mer, men tack vare ett stort engagemang och coachning vågade Susanne söka sig till ett äldreboende där hon snabbt gjorde sig helt ovärderlig. Jag är väldigt imponerad över den resa Susanne har gjort, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets karriärväxlare är en utmärkelse som delas ut av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden. Utmärkelsen tilldelas någon som gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga eller fått kompetensutveckling för att stärka anställningstryggheten”.

Efter en lång karriär som barnskötare nådde Susanne Hjält en överenskommelse med sin arbetsgivare om uppsägning på grund av ohälsa, efter att ha varit deltidssjukskriven under flera år. Först trodde Susanne inte att hon skulle klara av ett annat arbete, men efter att ha genomgått coachning och personlighetstester hos Omställningsfonden sökte hon sig till äldrevården inom kommunen. Efter en initial praktikplats meddelade avdelningsföreståndaren att ”vi klarar oss inte utan Susanne, hon bidrar till vården på ett mycket bra sätt” vilket ledde till en tillsvidareanställning.

– Det känns otroligt fint att vinna utmärkelsen Årets karriärväxlare. Jag är stolt över att jag vågade ta steget att byta till något helt annat mitt i livet och tacksam för all coachning längs vägen, säger Susanne Hjält, Årets karriärväxlare 2024.

Omställningsfonden delar även ut utmärkelsen Årets kompetensutveckling, som tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare. 2024 års utmärkelse tilldelas Umeå kommun för deras satsning på kompetensutveckling av medarbetare inom bygglovshantering till arbete inom miljö- och hälsoskydd.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
• Carina Wutzler, ledamot i SKRs förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd
• Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden

Pressbilder fria för användning
Här finns en pressbild på Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Fakta: Om Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 87 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under 2024. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var två månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 77 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 11 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2024–2026 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Susanne Hjält, Årets karriärväxlare 2024
Susanne Hjält, Årets karriärväxlare 2024
Ladda ned bild

Länkar

Om Omställningsfonden

Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.

Följ Omställningsfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden

Järvas, Spångas och Tenstas förskolor tilldelas Omställningsfondens hedersutmärkelse5.2.2025 17:10:00 CET | Pressmeddelande

Järvas, Spångas och Tenstas förskolor tilldelas Omställningsfondens hedersutmärkelse Förskolorna i Järva, Spånga och Tensta tilldelas Omställningsfondens hedersutmärkelse 2024 för sin satsning på kompetensutveckling inom konstnärliga uttryck och digitalisering. Hedersutmärkelsen delas ut för första gången och bakom utmärkelsen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye