Svenska sjökabeln NordBalt stöttar när Baltikum lämnar det ryska elsystemet
På lördag kapar de baltiska staterna ledningarna till det stora ryska elsystemet. Över tio års förberedelser är då till ända. Men innan de kan koppla in sig på Kontinentaleuropas elsystem måste de klara ett antal tester.
Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, har under flera år följt och stöttat sina baltiska kollegor inför denna dag. Det viktigaste bidraget från Sverige i denna frigörelseprocess är sjökabeln NordBalt, mellan Nybro i Sverige och Klaipéda i Litauen.
NordBalts betydelse för Baltikum ökade i och med den ryska storskaliga invasionen av Ukraina i början 2022. Då slutade nämligen de baltiska staterna att handla el med Ryssland. Men man har fortsatt att vara en del av det ryska synkronområdet. Därmed har de baltiska länderna fortsatt att köpa stabiliserings- eller stödtjänster från sin stora granne i öst för att hålla frekvensen stabil till 50 Hz.
– Inom ett synkronområde är frekvensen alltid densamma och strömmen kan flyta fritt inom området. Skulle störning uppstå kan hela nätet påverkas eftersom allt är sammanlänkat, säger Pontus de Maré.
Stora synkronområden är mer stabila
Det är därför enligt honom bättre att ur ett stabilitetsperspektiv tillhöra ett stort synkronområde. Stora synkronområden som det amerikanska, ryska eller det i Kontinentaleuropa kan effektivare absorbera störningar om till exempel en produktionsanläggning eller en ledning faller bort, jämfört med ett litet synkron-område.
– Proceduren på lördag inleds med att de baltiska staterna kopplar bort sina växelströmsledningar mot det ryska synkronområdet. Det baltiska elsystemet blir då en egen elektrisk ö, och innan de kan ansluta till det europeiska behöver de göra ett antal tester för att säkerställa att systemet är tillräckligt stabilt, säger Pontus de Maré.
Det är under mellanperioden då Baltikum inte tillhör något större synkronområde som saker inte får gå fel. Då är systemet känsligare för störningar och blir de tillräckligt stora kan systemet kollapsa. För att undvika det står den svenska kabeln NordBalt redo, och delvis Estlink 1 mellan Finland och Estland samt LitPol mellan Litauen och Polen.
– Alla dessa länkar är likströmsledningar, men NordBalt spelar en mycket viktig roll då den har funktionalitet som kallas aktiv frekvensreglering. Det innebär att den kan hjälpa till att aktivt hålla frekvensen i det baltiska synkronområdet, säger han.
Ett stabilare elsystem
De baltiska staterna har själva gjort stora investeringar för att göra elsystemet stabilare. Enligt Pontus de Maré har det handlat om både investeringar i nya ledningar och i systemutrustning, bland annat synkronkompensatorer som stabiliserar elsystemet.
En konsekvens av att Baltikum lämnar det ryska synkronområdet är att den ryska enklaven Kaliningrad – som ligger mellan Polen och Litauen vid Östersjön –isoleras. Det blir ett mycket litet synkronområde, som på egen hand måste klara att upprätthålla ett stabilt elsystem.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1340 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Sökes: civilpliktiga inom elförsörjningen7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät ska utbilda 1 000 personer för civilplikt inom elförsörjningen fram till och med 2028. Nu öppnas möjligheten att själv ansöka om att bli utredd för civilplikt.
Sveriges nettoexport av el minskar25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport.
Ökade investeringar i stamnätet och en plan för flaskhalsinkomsterna26.2.2025 08:38:27 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät investerar nästan 57 miljarder kronor åren 2026-2028, i bland annat kapacitetsförstärkningar. Konkret riktar sig nätinvesteringarna till att både ersätta ledningar som når sin tekniska livslängd och för att möta en ökad elförbrukning.
Svenska kraftnät godkänner ökad kapacitet till elförbrukare25.2.2025 11:12:54 CET | Pressmeddelande
Investeringar i det svenska stamnätet ger resultat. Under förra året kunde Svenska kraftnät bevilja nya uttag till elförbrukare på sammanlagt 1 923 MW, vilket omräknat är tillräckligt mycket för att försörja tio mellanstora städer av Uppsalas storlek.
Första pusselbiten i Skånes långsiktiga nätutvecklingsplan är nu beslutad25.2.2025 08:49:51 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät har fattat beslut om genomförande av åtgärdspaket Skåne Syd. Det är det första av tre åtgärdspaket som planeras inom ramen för den långsiktigs nätutvecklingsplan för Södra Sverige. Skåne Syd ska säkerställa det långsiktiga elbehovet och möjliggöra anslutning av ny elproduktion.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum