Okända batterimissen bland hybridförare – kan orsaka startproblem i vinterkylan

Dela

Moderna bilar förbrukar stora mängder el och samtidigt blir batteriet extra utsatt i kallt väder – och i värsta fall startar inte bilen. Magnus Fritz på Vianor ger sina fyra bästa råd för att hålla bilbatteriet i toppform under vinterhalvåret.

Kallstarter, stolsvärme, uppvärmning av vindrutan och bränslevärmare kräver extra mycket energi på vintern, vilket belastar bilbatteriet. Det får arbeta hårdare och om det är i dåligt skick kan det laddas ur. Hos däck- och bilservicefirman Vianor är det just nu – när sportlovet startat eller står inför dörren –högsäsong för tester, service och batteribyten.

– Alla batterier påverkas av kyla, från din smartphone till din bil. Batteriet tappar laddning och måste jobba hårdare, vilket gör att prestandaproblem och batterifel blir vanligare under vintern, säger Magnus Fritz, bilservicechef på däck- och bilservicekedjan Vianor.

Elförbrukningen har skjutit i höjd
I takt med att alla typer av bilar blivit alltmer avancerade – med funktioner som sätesvärmare och olika sensorer och säkerhetssystem – har elförbrukningen ökat kraftigt. Dagens bilar använder el till nästan alla sina funktioner och betydligt mer än bilar från 1990-talet.

I vinterkylan är elförbrukningen hög samtidigt som batterier laddar långsammare. Korta perioder i varmare temperaturer hjälper inte mycket eftersom det tar tid för ett bilbatteri, som väger runt 15–20 kilo, att värmas upp.

Varför startar inte bilen en kall morgon?
De tre viktigaste faktorerna för alla bilar är batteriets ålder, längden på resorna och hur bilen värms upp. Den som kör en laddhybrid behöver dessutom ha koll på hur den laddas, vilket är okänt för många. Magnus Fritz ger fyra viktiga råd:

1. Ladda hybridens drivbatteri med låg strömstyrka
Startbatteriet på laddhybrider kräver extra uppmärksamhet. När körbatteriet laddas finns nämligen en risk att bilens startbatteri (12-voltsbatteriet) inte laddas – något som kan överraska många bilägare. Även om vissa hybridbilar laddar startbatteriet, stoppas ofta den laddningen när körbatteriet uppnått en viss laddningsnivå. Det kan innebära att bilen inte startar.

– Jag rekommenderar att man laddar körbatteriet med låg strömstyrka för att förlänga laddningstiden och därmed ladda startbatteriet. Hybridens startbatteri kan också kan laddas separat med en egen batteriladdare.

2. Kör i minst 20 minuter
Många korta resor under kalla perioder gör att batteriet gradvis laddas ur och till slut kanske bilen inte startar – det här gäller alla typer av bilar. Lösningen är att köra lite längre sträckor.

– I minusgrader behöver du köra minst 20 minuter för att batteriet ska hinna laddas. Om bilen har en bränsledriven motorvärmare krävs en ännu längre körsträcka. Tumregeln är att köra lika länge som motorvärmaren varit på. Tänk också på att hålla batteriet så fulladdat som möjligt och att hålla polerna rena.

3. Osäker på skicket? Testa hos ett proffs
För den som är osäker på hur batteriet mår är det bra att låta en bilverkstad kontrollera det.

– Det finns mätinstrument för att testa batteriet hemma, men det visar endast vilospänningen – inte hur batteriet egentligen mår. Bilverkstäderna har professionella mätinstrument som bland annat visar hur bra batteriet håller laddningen. På många verkstäder kan du göra batterikontrollen gratis.

4. Viktigt att tänka på vid batteribytet
Om bilen behöver ett nytt batteri är huvudregeln att det nya batteriet ska vara av samma typ som bilens ursprungliga. Moderna bilar kräver att det nya batteriet ska registreras i bilens strömsystem med hjälp av ett digitalt verktyg.

– Av säkerhetsskäl är det särskilt viktigt att låta proffs hantera batteribyten i el- och hybridbilar. Deras startbatteri är en del av bilens systemhelhet, där även körbatteriets höga spänning ingår.

Nyckelord

Bilder

Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor
Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om Vianor

Vianor är den största däck- och bilservicekedjan i Norden, dedikerad till att förbättra trafiksäkerheten. Vi har 174 egna verkstäder och ett brett partnernätverk i Sverige, Norge och Finland. Vi hjälper privatkunder och företag med däck- och bilservice i samarbete med branschens ledande leverantörer – alltid med stark professionalism och ett vänligt bemötande. År 2024 var vår omsättning 355 miljoner euro. Vi är en del av Nokian Tyres Group.

Däck- och bilverkstad. Redo för varje resa. vianor.se.​

Följ Vianor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vianor

Fler dödsolyckor i trafiken på sommaren: Bilexpertens tre råd för att öka säkerheten9.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I juni, juli och augusti sker fler svåra olyckor i vägtrafiken än resten av året. Ny statistik visar att antalet allvarliga olyckor ökar med 25 procent på sommaren. Förra året omkom 72 personer. Att köra lugnt är förstås viktigt – men du kan också förbereda bilen för att minska risken för olyckstillbud. Magnus Fritz, bilservicechef på däck- och bilservicekedjan Vianor, pekar på tre viktiga åtgärder som många missar.

Fler allvarliga trafikolyckor när sommaren börjar: Expertens tre råd för att öka säkerheten15.5.2025 08:51:23 CEST | Pressmeddelande

Antalet svårt skadade och omkomna i trafiken ökar med 25 procent under de ljusa sommarmånaderna, och maj 2024 var den mörkaste trafikmånaden på flera år, visar ny statistik. Att köra lugnt är förstås viktigt – men du kan också förbereda bilen för att minska risken för olyckstillbud. Magnus Fritz, bilssäkerhetschef på däck- och bilservicekedjan Vianor, delar med sig av tre viktiga åtgärder som många missar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye