Ny kartläggning av 80 000 bilars sommardäck: Var sjunde uppfyller inte säkerhetskraven
Säsongen för sommardäck är här – men hur säkra är dina däck? Däck- och bilservicekedjan Vianor har kartlagt 80 000 nordiska bilars sommardäck, bland annat deras mönsterdjup.
– Mönsterdjupet är avgörande för väggreppet. Det är särskilt viktigt vid regn för att minska risken för vattenplaning, säger Sofie Tuvinger på Vianor.

Nya siffror från Vianor, Nordens största kedja för däck- och bilservice, visar att var sjunde bilägare har sommardäck som enligt Vianors bedömning har för dåligt mönsterdjup och därför behöver bytas ut av säkerhetsskäl. Kartläggningen omfattar cirka 80 000 personbilar i Sverige, Norge och Finland, vars däck förvaras på Vianors däckhotell*.
Vad säger lagen?
Från 15 april är det förbjudet att köra med dubbdäck på svenska vägar, om inte vinterväglag råder. Enligt lag ska sommardäckens mönsterdjup vara minst 1,6 mm – men Vianor rekommenderar minst 4 mm.
”Mönsterdjupet är avgörande för sommardäckens grepp på vägen. Det är särskilt viktigt vid regn för att minska risken för vattenplaning, men det påverkar säkerheten vid alla väderförhållanden”, säger Sofie Tuvinger, försäljningschef på Vianor, och fortsätter:
”Vid 1,6 mm är risken för vattenplaning stor. Redan vid ett mönsterdjup under 4 mm försämras väggreppet på våta vägar, så vi rekommenderar att du kontrollerar dina däck regelbundet.”
Även om mönsterdjupet 1,6 mm är lagligt, betonar även Transportstyrelsen att det inte räcker för att ge tillräckligt grepp på våta vägar. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana, är myndighetens råd.
Avråder från dubbfria vinterdäck på sommaren
Om bilen har dubbfria vinterdäck är det lagligt att fortsätta köra med dessa under sommaren. Men Vianors expert Sofie Tuvinger avråder från detta:
”Vissa fortsätter att köra med sina dubbfria vinterdäck av bekvämlighetsskäl, för att slippa byta. Men vinterdäcken är utvecklade för kallare temperaturer, och gummiblandningen är inte anpassad för varma vägbanor. Det gör däcken instabila, ger längre bromssträckor och bidrar till att däcken slits snabbare. Jämfört med bra sommardäck ger dubbfria vinterdäck betydligt sämre grepp på våta vägar.”
*däcken som inte bedöms säkra är alltså inte i bruk. Bilägarna vars däck har otillräckligt mönsterdjup informeras om detta på plats eller via SMS, tillsammans med rekommendationen att byta till nya däck.
Om statistiken: Vianor har sammanställt information om sommardäck från cirka 80 000 personbilar i Sverige, Norge och Finland. Kartläggningen visar att var sjunde bil (13–15%, beroende på land) har sommardäck som behöver bytas ut eftersom mönsterdjupet inte är tillräckligt, enligt Vianors bedömning. Var femte bil (21–23%, beroende på land) har däck som snart behöver ersättas. Däcken förvaras på Vianors däckhotell.
- Fakta om vattenplaning
Mönstret på sommardäck leder bort vatten från däckets mitt ut mot sidorna, vilket minskar risken för vattenplaning och olyckor i regnigt väder. För att bibehålla bästa möjliga prestanda rekommenderar Vianor ett mönsterdjup på minst 4 mm. - Om Vianors däckhotell
På Vianors däckhotell förvaras däcken skyddade från solljus, som kan påverka gummit över tid. Hjulens skick kontrolleras, tvättas och mönsterdjupet registreras. Vid behov kan även lufttryck samt slitagedelar som bromsklossar och bromsskivor inspekteras. När det är dags för däckbyte får du automatiskt ett förslag på bokning via SMS.
Nyckelord
Bilder


Följ Vianor
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vianor
Därför bör du serva bilens luftkonditionering: Tre skäl du kanske inte tänkt på11.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Ett välfungerande luftkonditioneringssystem ger inte bara svalka och komfort under sommarens bilresor – det kan också spara pengar och öka trafiksäkerheten. Magnus Fritz, bilservicechef på däck- och bilservicekedjan Vianor, lyfter fram tre skäl till att bilens AC-system bör servas regelbundet av en certifierad fackman.
Fler dödsolyckor i trafiken på sommaren: Bilexpertens tre råd för att öka säkerheten9.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I juni, juli och augusti sker fler svåra olyckor i vägtrafiken än resten av året. Ny statistik visar att antalet allvarliga olyckor ökar med 25 procent på sommaren. Förra året omkom 72 personer. Att köra lugnt är förstås viktigt – men du kan också förbereda bilen för att minska risken för olyckstillbud. Magnus Fritz, bilservicechef på däck- och bilservicekedjan Vianor, pekar på tre viktiga åtgärder som många missar.
Fler allvarliga trafikolyckor när sommaren börjar: Expertens tre råd för att öka säkerheten15.5.2025 08:51:23 CEST | Pressmeddelande
Antalet svårt skadade och omkomna i trafiken ökar med 25 procent under de ljusa sommarmånaderna, och maj 2024 var den mörkaste trafikmånaden på flera år, visar ny statistik. Att köra lugnt är förstås viktigt – men du kan också förbereda bilen för att minska risken för olyckstillbud. Magnus Fritz, bilssäkerhetschef på däck- och bilservicekedjan Vianor, delar med sig av tre viktiga åtgärder som många missar.
Allt fler köper sommardäcken online: Fem tips från experten14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler svenskar köper bildäck på nätet, visar ny statistik från däck- och bilservicekedjan Vianor. Här delar experten sina bästa tips för ett tryggt och smidigt köp – och varnar för vanligaste misstaget.
Däckexperten avråder från året runt-däck på hala vintervägar: ”Tillverkade för varmare klimat”21.2.2025 08:24:39 CET | Pressmeddelande
Däck- och bilservicekedjan Vianor avråder från att köra med året runt-däck, som blivit något vanligare, under vintersäsongen. Även om året runt-däck är utformade för att prestera i en rad olika väderförhållanden hela året, är de inte anpassade för svensk vinter. ”De kan innebära en säkerhetsrisk på hala vägar”, säger Tomas Jansson, produktchef på Vianor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum