Hallstahammars kommun

Öka dina kunskaper om de nationella minoriteternas rättigheter

Dela

Hur mycket vet Västmanlands invånare om Sveriges nationella minoriteter?
Mellan 13 februari till 2 mars kommer Västmanlands sex kommuner som ingår i finskt förvaltningsområde att erbjuda kunskapshöjande insatser om nationella minoriteters rättigheter. Fokus ligger på Sveriges största nationella minoritet – sverigefinnar. 

Illustration minoritetssspråk
Illustration minoritetssspråk Uppföljningsmyndigheterna

I år firar lagen som skyddar Sveriges fem nationella minoriteter 25 år!

Lagen omfattar rätten till information och inflytande över frågor som berör dem. Barn och unga ska ges möjlighet att få utveckla sitt språk och sin kultur. 

Känner du någon med finska rötter? 

Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer. I Västmanlands län bor det cirka 42 000 personer med finska rötter, fördelat på tre generationer. I sex av länets kommuner har sverigefinnar utökade språkliga rättigheter.

Kommuner i Västmanland som ingår i finskt förvaltningsområde

  • Fagersta 
  • Hallstahammar 
  • Köping 
  • Skinnskatteberg 
  • Surahammar 
  • Västerås 

Rättigheter i en finsk förvaltningskommun  

Kommunerna som ingår i förvaltningsområde för finska språket har ett ansvar att bland annat omfattar att erbjuda vissa tjänster på finska. Sverigefinnar har rätt att få förskola och äldreomsorg på finska. Elever med finska rötter har rätt till modersmålsundervisning även om de inte har förkunskaper i språket. Det är viktigt att arbeta med insatser för att bevara och utveckla finska språket och kulturen. 

Sverigefinnarnas dag firas 24 februari 

Folklivsforskaren Carl Axel Gottlund var en finländsk folklorist och författare som levde mellan 1796-1875. Hans födelsedag var den 24 februari och därför har den dagen har valts ut för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Program för veckan

Under sverigefinska veckan som i år pågår över två veckor finns ett rikt program runtom i de deltagande kommunerna. Många aktiviteter är kostnadsfria medan andra kostar en mindre summa.

I Västmanland finns det ett rikt förenings- och kulturliv. Under ett år anordnas en mängd aktiviteter runt om i kommunerna. Kommunerna inom finskt förvaltningsområde arbetar med att utveckla samarbetsformerna så att ännu fler får möjlighet att delta i de olika aktiviteterna. Det du ser under sverigefinska veckan är bara ett axplock.

Några av programpunkterna är:

  • 15/2 kl. 13 - Kulturfest med underhållning och lotteri, Mälarhems mötesplats i Västerås
  • 22/2  kl. 14 - Musikalisk komedi ”Tauno ja Ansa”, Sagabiografen i Hallstahammar.
  • 23/2 kl. 14 - Musik med Duo Lilja – Vindar från Finland, Mikaelikyrkan i Västerås
  • 24/2 kl. 11.30-13, Finsk musik under lunchen, Mötesplats Tunadal i Köping
  • 24/2 kl. 14-16, Pyssel på biblioteket. Måla din egen tygkasse och fika tillsammans, Biblioteket, Hallstahammar.
  • 25/2 kl. 19, Dramakomedi – Karaokekväll ”Jorma heart Jorma soul”, Allaktivitetshuset Sture i Skinnskatteberg
  • 26/2 kl. 18.30 Finsk film ”Ismo, världens roligaste outsider, Folkets hus Fagersta
  • 2/3 kl. 13.30 Finsk film Missilen, Folkets bio i Surahammar

Du hittar programmet i sin helhet på www.hallstahammar.se/sverigefinskaveckan  

Varmt välkomna! Lämpimästi tervetuloa! 

Arrangörer:  Västmanlands finska förvaltningskommuner (Hallstahammar, Fagersta, Köping, Surahammar, Skinnskatteberg, Västerås) tillsammans med nätverket Finnet, finska föreningar och Svenska kyrkan. 

Faktaruta om Sveriges fem nationella minoriteter 

År 2025 är det 25 år sedan Sverige skrev under Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan för landsdels- och minoritetsspråk.  

Judar, romer, samer (även urfolk), sverigefinnar och tornedalingar, är erkända som nationella minoriteter i Sverige. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, meänkieli och finska. 

Erkännandet av Sveriges historiska nationella minoriteter är en grundläggande del av demokratin och bygger på internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Minoriteterna har funnits i Sverige under lång tid och har rätt att bevara och utveckla sina egna språk och kulturer, precis som majoritetsbefolkningen.

Historiskt har dessa grupper ofta utsatts för diskriminering. Därför är erkännandet av deras rättigheter en viktig signal från staten om dess ansvar att skydda dessa grupper

Alla kommuner och myndigheter har en skyldighet att informera minoriteterna om deras rättigheter och att skydda deras språk och kultur. Det är särskilt viktigt att barn och unga får möjlighet att utveckla både sitt språk och sin kultur. Dessutom måste dessa grupper ha inflytande i beslut som rör dem, så att deras röster hörs och tas på allvar.

En vanlig definition av begreppet nationell minoritet är " en etnisk minoritet som under lång tid, vanligtvis över hundra år, har levt inom ett lands gränser samt har en långvarig språk- och kulturgemenskap". 

Har du finska rötter? Läs mer om dina rättigheter här:  www.minoritet.se  

Vill du veta mer? 

Vill du veta mer om aktiviteterna runt om i Västmanland, kontakta Sanna Kivimaier, samordnare för finskt förvaltningsområde, Hallstahammars kommun, 0220-240 05 eller sanna.kivimaier@hallstahammar.se 
Det går även bra att kontakta Anne Alamaa, utvecklingsledare, Västerås Stad, 021-39 33 37 eller anne.alamaa@vasteras.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration minoritetsspråk
Illustration minoritetsspråk
Uppföljningsmyndigheterna
Ladda ned bild
QR-kod för program för Sverigefinskaveckan i Västmanland
QR-kod för program för Sverigefinskaveckan i Västmanland
Hallstahammars kommun
Ladda ned bild

Länkar

Hallstahammars kommun

Vår vision är att vara en kommun där allt är enkelt och nära, där nytänkande och kreativitet är självklart. Vi visar ansvar och engagemang för att kunna skapa ett bättre samhälle och miljö för kommande generationer. I Hallstahammar hittar du det goda livet i storstadens närhet, oavsett om du bor här, driver företag, arbetar i kommunen eller bara är här på tillfälligt besök.

För dig som vill besöka Hallstahammar hälsar vi dig varmt välkommen till en plats där du kan uppleva historia från Gustav Vasa till industrisamhälle samtidigt som upplevelser och aktiviteter alltid är nära för alla åldrar. 

Följ Hallstahammars kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hallstahammars kommun

Hallstahammars konsthall presenterar: "Måla över konsten, remixa konstverket, avsätt konstnären"7.1.2025 12:46:59 CET | Pressmeddelande

Årets första utställning i Hallstahammars konsthall, "Måla över konsten, remixa konstverket, avsätt konstnären", bjuder på en uppfriskande och interaktiv konstupplevelse. Utställningen, som är den första gemensamma av illustratören Johan Brosow från Tyresö och multikonstnären Lars Renklint från Västerås, utmanar konventionella sätt att presentera konst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye