Kommunal

Nya dygnsviloregler på Kommunals kollektivavtal med Vårdföretagarna

Dela

Kommunal har nu gjort en överenskommelse med Almega Vårdföretagarna om nya regler kring dygnsvila på de kollektivavtal som gäller för vård, behandlingsverksamhet och omsorg, äldreomsorg och personlig assistans i privat regi. Regelverket träder i kraft den 1 september 2025.  

Avtalssekreterare
Avtalssekreterare Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal Foto: Fredrik Sandin Carlson

Den nya överenskommelsen slår fast vilka undantag som arbetsgivaren har rätt att göra från arbetstagarens rätt till minst 11 timmars dygnsvila enligt Arbetstidslagen och hur den kompenserande vilan då ska läggas ut. 

För bransch G, personlig assistans, finns möjlighet att göra undantag vid särskilda situationer för pass upp till 24 timmar. Det finns möjligheter för undantag också på bransch E (vård och omsorg) som bland annat innefattar till exempel HVB-hem, och även i vissa undantagsfall för bransch F (äldreomsorg), men regelverket där är mer begränsat kring möjliga undantag. Nedan finns en redogörelse för de olika avtalens nya regleringar, som börjar gälla den 1 september 2025.  

– Det har varit viktigt att få de här förändringarna på plats även på våra avtal med Vårdföretagarna, så det är vi glada att vi nu har. Vi vet att förändringarna kan påverka medlemmarnas arbetstider väldigt mycket i dessa precisionsbemannade verksamheter. Nu är det upp till arbetsgivarna att implementera det här på ett bra sätt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare.  

Förändringarna kommer sig av att EU-kommissionen tidigare har kritiserat Sverige för att flera kollektivavtal på svensk arbetsmarknad inte levt upp till de regler som finns i EU:s arbetstidsdirektiv. Inom offentligt driven verksamhet har reglerna funnits på plats sedan 2023 och också justerats efter avtalsförhandlingar 2024. Nu är förhandlingarna med Vårdföretagarna slutförda och återstår gör de ideella arbetsgivarorganisationernas avtal.   

– Medlemmarnas rätt till vila och återhämtning å ena sidan och verksamheternas speciella förutsättningar å andra sidan. Det är det som har varit balansgången här. Det kan så klart bli stora förändringar på sina håll, men det finns gott om tid för de verksamheter som ännu inte ställt om att göra det, eftersom reglerna börjar gälla först den 1 september. Den svenska modellen ger en flexibilitet i införandet och det är väldigt bra för oss, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare. 

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Sveriges vanligaste arbetare har inte råd med jul23.12.2024 06:30:13 CET | Pressmeddelande

Efter en tid med hög inflation befinner sig Sverige i en fortsatt tuff ekonomisk situation med ett högt kostnadsläge. Reallönetappet är stort och påverkar många medlemmar i Kommunal. De ökande utgifterna tvingar många i välfärden till tuffa prioriteringar – inte minst nu i juletider. Enligt Kommunals beräkningar skulle en ensamstående undersköterska gå back 3 900 kr om hon spenderade lika mycket på mat, paket och julgran som den genomsnittliga svensken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye