Sveriges Ingenjörer

STEM-delegation en start – men nu krävs budgetsatsningar

Dela

Regeringen presenterade på måndagen en nationell STEM-strategi. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) innefattar natur- och teknikämnen samt matematik. Strategin innebär att en STEM-delegation kommer att upprättas. Det är välkommet, men nu krävs konkreta satsningar annars riskeras Sveriges ställning som tekniknation.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande. Foto: Sveriges Ingenjörer

Utbildningsminister Johan Pehrson (L) presenterade på måndagen Sveriges nationella STEM-strategi. Strategin stakar ut mål för hur Sverige fortsatt ska vara en stark tekniknation. En STEM-delegation kommer också att tillsättas bestående av centrala aktörer inom området. Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand kommer att ingå i delegationen.

– Vi har länge efterfrågat en STEM-strategi. Jag ser fram emot att inleda arbetet med delegationen. Det är positivt att regeringen sätter konkreta mål. Men utan ekonomiska medel kommer målen inte kunna uppfyllas, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

– Konkreta ekonomiska satsningar krävs för att stärka ingenjörsutbildningarnas kvalitet, tillgängliggöra gymnasiets teknikprogram för fler samt ett lärarlyft inom natur, teknik och matematik, säger Ulrika Lindstrand.

Viktigt för svensk konkurrenskraft

Sveriges Ingenjörer har sedan länge efterfrågat en nationell STEM-strategi, vilket flera av Sveriges konkurrentländer redan har på plats. Det finns i dag stora utmaningar på området. Till exempel ingenjörsutbildningarnas urholkade finansiering, låga genomströmning med låg andel studenter som tar examen och skeva könsfördelning. Men också de bristande matematikkunskaperna i grundskolan. Om inte dessa problem hanteras med konkreta satsningar så äventyras svensk konkurrenskraft och därmed arbetstillfällen, tillväxt och vårt välstånd.

– För att vi ska ha världsledande teknikföretag i Sverige krävs världsledande ingenjörskompetens. Om vi säkerställer kvalitet och återväxt så stärker vi svensk konkurrenskraft på lång sikt. Detta kräver riktiga satsningar, säger Ulrika Lindstrand.

Faktaruta

  • STEM står för Science, Technology, Engineering, Mathematics. Det vill säga natur- och teknikämnen samt matematik.
  • Sveriges STEM-strategi har tre definierade mål:
    1. Minst 15 procent av alla svenska elever ska vara högpresterande i matematik i PISA 2033.
    2. Andelen gymnasieelever som läser natur och teknik ska öka till 2035.
    3. Antalet studenter på högskolan inom naturvetenskap och teknik ska öka till 90 000 till 2035.
  • Flera andra länder har sedan tidigare tagit fram nationella STEM-strategier, däribland Tyskland och Finland. Sveriges Ingenjörer har sedan länge efterfrågat en STEM-strategi, och att denna ska innehålla konkreta satsningar.
  • Sveriges Ingenjörer har efterlyst en Ingenjörsmiljard som tar itu med stora utmaningar som har vuxit fram på området. Den föreslås innehålla ekonomiska satsningar på ingenjörsutbildningarna, gymnasieskolans teknikprogram samt ett lärarlyft inom natur, teknik och matematik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye