Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre

Dela

Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.

Anbaro Årsrapport 2024
Anbaro Årsrapport 2024 Foto: Skånetrafiken

Analysen av statistiken från Anbaro har i år fokuserat på det långsiktiga perspektivet, i ett tioårsperspektiv. Det ger en möjlighet att se förändringar som mellan enstaka år inte alltid är så stora på nationell nivå. Med tio år under lupp finns det dock förändringar. Nöjdheten med bemötandet vid beställning är 94% och har ökat under perioden och andelen sjukrese- och färdtjänstresenärer som är över 80 år har ökat från 42% till 54%. De som bokar digitalt gör det allt oftare via app istället för via en webbsida.

Förarbrist kan påverka nöjdheten
Tryggheten och nöjdheten är fortsatt hög och nära oförändrat över tid, men tittar man ut över landet ser man att vissa organisationer tappat i nöjdhet och spridningen mellan var resenärerna är som mest och minst nöjda har därför ökat över tid.
– De senaste åren har vi haft en ökande förarbrist i stora delar av landet och det har minskat möjligheten att ge resenärerna de resor de önskar, vilket sannolikt har påverkat resultaten negativt, säger Mattias Andersson branschexpert på Svensk Kollektivtrafik och ansvarig för Anbaro.

Längre framförhållning
En annan trend är att andelen resor som bokas samma dag som avresa har minskat. Resorna bokas med längre framförhållning vilket ger underlag för att förbättra samplanering och fordonsförsörjning.
– Samordningen av resorna är faktiskt sämre idag än för tio år sedan, samtidigt som vi har bättre förutsättningar än någonsin för bättre samordning av de olika resorna och därmed hög potential för kostnadseffektivitet. Vi har tid att planera resorna bättre, konstaterar Mattias Andersson.

Mer fakta ur rapporten:
- Andelen resenärer som behöver någon slags hjälp av föraren i samband med resa har ökat något.  Gruppen som behöver hjälp med flera saker har dock minskat.
- 90% av resenärerna är nöjda med beställning och resa sammantaget
- 92% är nöjda med förarens bemötande vid resa
- 95% av resenärerna kommer fram i tid (inom 5 min)

För Hanbaro, den nationella handläggningsundersökningen för färdtjänst och riksfärdtjänst finns bara fem års resultat att jämföra. Här har nöjdheten med handläggningen och bemötandet minskat samtidigt som handläggningstiderna ökar. Andelen som söker via ombud ökar och ansökningar via telefon minskar. Bland de som sökt färdtjänst under året är andelen större med kognitiva funktionsnedsättningar än bland de som redan har färdtjänst.
- 77% av de ansökande är nöjda med hela handläggningen, från ansökan till beslut
- 87% är nöjda med bemötandet vid den senaste kontakten
- 90% av ansökningarna får helt bifall. 8% får helt avslag på sin ansökan
- 55% av de som ansöker är 80 år eller äldre.

Om Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik
Undersökningen genomförs i 20 av 21 av landets regioner för sjukresor och för färdtjänst i 260 kommuner av 290. Totalt har nära 76 000 respondenter som rest och dryga 6000 personer som ansökt om tillstånd att få resa svarat på enkäter. Undersökningen sker via telefonintervjuer dagen efter resa/månaden efter beslut fattats om tillstånd.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Följ Svensk Kollektivtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik

Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande

Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.

Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande

De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.

Årsrapport: Allt fler väljer att växla mellan bil och kollektivtrafik5.2.2024 09:59:59 CET | Pressmeddelande

Andelen resenärer som enbart väljer bilen har minskat i samtliga regioner sedan 2022. Störst förändring har skett i Västra Götalandsregionen, där andelen bilister har minskat med sex procentenheter och ersatts av växlare. Samtidigt ökar kollektivtrafikens marknadsandel för 2023, och 53 procent av svenskarna reser kollektivt varje månad. Det framgår av årets rapport från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye