Kommunal

Kommunals krav på Almega Vårdföretagarna

Dela

Kommunal har växlat yrkanden med Almega Vårdföretagarna. Den organisation som samlar privata vinstdrivande vård- och omsorgsbolag. Kommunals fokus är en extra satsning på de lägst avlönade och en stärkt anställningstrygghet och arbetsmiljö för medlemmarna. 

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

De kollektivavtal som omfattas vid den här förhandlingen är bransch E – vård, behandling och omsorg – där bland annat LSS-verksamhet, HVB-boenden och privata vårdgivare ingår, samt bransch F som omfattar äldreomsorg i privat regi. Kollektivavtalen löper ut den 31 maj 2025.

Bland de yrkanden som Kommunals avtalsdelegation har prioriterat finns bland annat höjd OB-ersättning och löneökningsgaranti för individen. Ett annat viktigt krav handlar om fridagar, alltså lediga dagar för den som jobbar oregelbundet. För att medlemmarna ska kunna ha en förutsägbarhet i sitt schema så vill Kommunal säkra upp antalet fridagar på en schemaperiod.

– Det här kommer bli en tuff match. Vårdföretagarna vill göra drastiska försämringar i medlemmarnas villkor och ersättningar. Det är uppseendeväckande i en tid då många redan kämpar väldigt hårt med sina kostnader och också med att räcka till i de här branscherna där förutsättningarna är så dåliga. Ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.  

De krav som hela LO solidariskt går fram med inom ramen för samordningen gäller löneökningar på 4,2 procent som är ett historiskt högt lönekrav. Men också en extra satsning på de lägst avlönade. Dessutom vill LO-förbunden sätta stopp för arbetsgivarnas utnyttjande av deltidsanställda. Som ett led i arbetet med att göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden ska ersättningen för mertid justeras upp så att diskrimineringen av deltidsanställda upphör.

– Vi har fullt rimliga lönekrav som vi också vet att de här bolagen har kapacitet att leverera på. Men läser man deras yrkanden så är det svårt att förstå hur någon ska vilja jobba i deras branscher i framtiden. Det är försämrad trygghet, försämrade scheman och bort med skriftliga lönesamtal som vi kämpade för att få in sist. Man sparar in på personalens villkor för att fortsätta kunna göra vinst. Det tycker inte jag är värdigt svensk välfärd, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Sveriges vanligaste arbetare har inte råd med jul23.12.2024 06:30:13 CET | Pressmeddelande

Efter en tid med hög inflation befinner sig Sverige i en fortsatt tuff ekonomisk situation med ett högt kostnadsläge. Reallönetappet är stort och påverkar många medlemmar i Kommunal. De ökande utgifterna tvingar många i välfärden till tuffa prioriteringar – inte minst nu i juletider. Enligt Kommunals beräkningar skulle en ensamstående undersköterska gå back 3 900 kr om hon spenderade lika mycket på mat, paket och julgran som den genomsnittliga svensken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye