Nya livsmedel tryggar framtidens tillgång till proteiner
Det globala livsmedelssystemet står för en tredjedel av växthusgasutsläppen och en växande befolkning kräver en ökad produktion av livsmedel. Samtidigt förväntas mängden odlingsbar mark minska på grund av klimatförändringar. Det är en utmaning som industrin håller på att lösa genom att ta fram nya sätt att bereda livsmedel vilket konsumenterna kommer att märka i form av helt nya typer av livsmedel. Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities, på Tetra Pak listar tre områden där utvecklingen kommit långt.

För att möta framtidens ökande behov av livsmedel, till exempel proteiner, görs redan idag stora ansträngningar för att utveckla effektivare processer inom mjölk- och jordbruksproduktion. Ett sätt är att satsa på nya processer och livsmedel som är mindre beroende av jordbruk. Det innebär att utveckla alternativ till både animaliska och växtbaserade proteinkällor som kan komplettera befintliga som exempelvis soja och kött. Den här typen av innovationssatsningar kräver omfattande samarbete mellan industri och forskning. Livsmedels- och förpackningsindustrin över hela världen lägger därför stora resurser och stort engagemang på att utveckla nya idéer och ta fram prototyper med stöd av erfarna livsmedelstekniker, ingenjörer och andra experter.
Tre områden som kommit långt är fermentering, insektsproteiner och att omvandla biprodukter till huvudprodukter.
Fermentering drar till sig stora investeringar
Fermentering är en klassisk process, men som nu används på nytt sätt i en bioreaktor. Ett alternativ är fermentering av biomassa där mikroorganismer odlas och skördas i en bioreaktor. Dessa mikroorganismer kan producera ingredienser som ersätter allt från tonfisk-sushi till chicken nuggets, vilket ger ett effektivt komplement till animaliska proteiner. Ett annat alternativ är precisionsfermentering, där mikroorganismer fungerar som "fabriker" för att producera specifika ingredienser som proteiner och fetter. Denna innovation växer snabbt i popularitet, med investeringar som nådde nästan 3,7 miljarder dollar mellan 2012 och 2022.
Sju av tio kan tänka sig att testa insektsproteiner
Insektsproteiner är en lovande alternativ proteinkälla. Insekter är inte bara rika på näringsämnen och protein utan har också en låg klimatpåverkan. Och när insekterna mals ned till oigenkännlighet, till exempel som ett mjöl, så försvinner mycket av motståndet hos konsumenterna. I en konsumentundersökning gjord av Tetra Pak 2023 svarade sju av tio att de kan tänka sig att testa insektsproteiner. Att öka användningen av dessa alternativ handlar mycket om att förändra invanda föreställningar.
Biprodukter som tidigare slängts blir proteinrik mat
Utvecklingen går snabbt framåt i arbetet med att förvandla restprodukter från livsmedels- och dryckesproduktion till värdefulla ingredienser. Till exempel kan drav, en biprodukt från bryggeriindustrin – ofta skalrester från sädesslag – värmebehandlas för längre hållbarhet genom en steriliseringsteknik. Detta gör det möjligt att använda den som ingrediens i andra livsmedel, exempelvis växtbaserade mjölkalternativ och bröd, istället för att slänga den. Ett annat exempel är vassle, en biprodukt från ostproduktion. Idag är vasslen så eftertraktat att det till och med finns ostproducenter som rapporterar att vasslen är mer värdefull än själva osten. Det är en eftertraktad ingrediens för tex proteindrycker.
Det finns med andra ord all anledning att vara optimistisk. Klimatförändringar och ökat behov av livsmedel är stora utmaningar. Industrins innovationskraft har dock kapacitet att både minska livsmedelssystemets växtgasutsläpp och öka tillgången till mat för världens växande befolkning.
Nyckelord
Kontakter
Madeleine PerssonPR kontakt i SverigeGeelmuyden Kiese
Tel:+46730620534madeleine.persson@gknordic.comBilder




Följ Tetra Pak
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak
Tetra Pak lanserar världens första pappersbaserade barriär för juiceförpackningar10.12.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak, i samarbete med García Carrión, presenterade idag den första pappersbaserade barriärteknologin för juiceförpackningar. Denna innovation inom hållbara livsmedelsförpackningslösningar markerar ett betydande steg mot att minska beroendet av fossilbaserade material. Det nya förpackningsmaterialet lanseras nu på flera marknader.
Tetra Pak förvärvar Bioreactors.net för att accelerera lösningar inom New Food2.12.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak Processing Equipment SIA har förvärvat Bioreactors.net, ett Lettlandsbaserat företag med nära tre decenniers erfarenhet av att designa och tillverka bioreaktorsystem.
Tetra Pak lanserar integrerat värmepumpssystem som minskar energianvändningen med upp till 77%26.11.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nya Tetra Pak® Integrated Heat Pump System kombinerar värme och kyla i pastöriseringsprocessen och kan sänka energiförbrukningen med upp till 77% och minska CO₂-utsläpp och driftkostnader
Tetra Pak banar väg för solrosprotein inom livsmedels- och dryckesindustrin19.11.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Den mångsidiga ingrediensen öppnar upp för produktinnovation inom växtbaserade och funktionella livsmedels- och dryckeskategorier
Tetra Pak och Artek Solutions i samarbete för att utveckla cirkulära lösningar med PolyAl12.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak har inlett ett samarbete med det svenska företaget Artek Solutions för att utforska nya användningsområden för PolyAl – det plast- och aluminiummaterial som återvinns från dryckeskartonger. Målet är att skapa högpresterande industriella produkter med lång livslängd genom att kombinera PolyAl med andra återvunna material.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum