Arla

Arla i Altinget: Det måste bli lättare att producera mat i Sverige

Dela

Arla efterlyser i dag återigen regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi. Det är helt nödvändigt att den kommer på plats med en tydlig ambition att producera mer svensk mat, skriver Arlas Sverigechef Cecilia Kocken på Altinget Debatt. Artikeln kan också läsas nedan.

Vi har väntat alltför länge på uppdateringen av den svenska livsmedelsstrategin, skriver Arlas Sverigechef Cecilia Kocken. Foto: Arla
Vi har väntat alltför länge på uppdateringen av den svenska livsmedelsstrategin, skriver Arlas Sverigechef Cecilia Kocken. Foto: Arla

Det geopolitiska läget och klimatförändringarna gör livsmedelsförsörjningen allt viktigare både för Sverige och Europa. I en rapport till EU-kommissionen från 2024 lyfte den tidigare finska presidenten Sauli Niinistö livsmedelssektorns robusthet som en avgörande fråga för klimatet, miljön och säkerheten.

Svensk matproduktion har minskat

Europa ska klara av den gröna omställningen i jordbruket för att minska klimat- och miljöpåverkan samtidigt som ett förändrat klimat innebär en ökad press på jordbruket, både ekonomiskt och miljömässigt. Och detta i ett läge när det också finns ett behov av att öka resiliensen i vår livsmedelsförsörjning genom till exempel ökad lagerhållning av viktiga insatsvaror.

När Sverige gick med i EU för 30 år sedan var det i en tid av avreglering av den svenska jordbrukspolitiken och en intensiv debatt om höga svenska matpriser. Sedan dess har produktionen av svensk mat minskat markant.

Framöver kommer vi inte att kunna förlita oss på våra europeiska grannar för vår livsmedelsförsörjning. Klimatförändringarna riskerar att slå hårt mot viktiga jordbruksländer i södra Europa. I Danmark, Nederländerna och Irland lär produktionen begränsas framöver för att möta klimat- och miljömål.

Uppdatera livsmedelsstrategin

Vi har väntat alltför länge på uppdateringen av den svenska livsmedelsstrategin. Det är helt nödvändigt att den kommer på plats med en tydlig ambition att producera mer svensk mat. Inte bara för vår egen skull, utan också för hela Europa.

Det finns tre tunga skäl till att Sverige ska ta ett större ansvar för Europas livsmedelsförsörjning, särskilt inom mjölkproduktion:

  1. Svenskt jordbruk har låg miljöpåverkan, god djuromsorg och lägst antibiotikaanvändning i EU.
  2. Minskad mjölkproduktion har lett till färre betande djur och förlust av viktiga naturbetesmarker som är viktiga för vår biologiska mångfald.
  3. Utifrån svenska geografiska förutsättningar är mjölkproduktion baserad på vallodling ett av de mest näringstäta livsmedel som kan produceras i hela landet. Ökad mjölkproduktion skapar jobb och infrastruktur på landsbygden. Varje mjölkgård genererar i genomsnitt åtta arbetstillfällen.

Sverige har ett handelsunderskott på nästan 80 miljarder kronor inom livsmedelsbranschen. Vi äter alltså mer av världens livsmedelsproduktion än vi producerar, trots att vi har mycket mark och ett hållbart jordbruk.

Sverige måste bidra mer

Mjölk och mejeri var länge svenska paradgrenar. Det är ingen slump att viktiga uppfinningar som separatorn och mjölkpulvret utvecklades i Sverige och att vi är hem till globalt ledande företag som Arla, DeLaval och Tetrapak. Trots detta är vi i dag en nettoimportör av mjölk. Av alla mejeriprodukter som konsumeras i Sverige motsvarar den svenska produktionen 70 procent – då exporterar vi ändå relativt mycket.

Sverige bör sträva efter att återfå handelsbalansen inom livsmedelsproduktionen. Beroende på hur klimatförändringar och klimatåtgärder påverkar andra delar av världen kanske vi till och med behöver ställa in oss på att bidra mer än så inom vissa kategorier.

Det finns en bred politisk uppslutning i Sverige kring att stärka vår livsmedelsproduktion, och flera av förslagen för att komma dit finns redan. Nu hoppas vi att regeringen snabbt presenterar den nya livsmedelsstrategin som gör det möjligt att underlätta för investeringar i lantbruket.

Satsa på forskning

Utan mer råvaror blir det inte lönsamma investeringar i förädlingsledet. I utredningen om konkurrenskraftig animalieproduktion finns många bra förslag, utöver det omdebatterade beteskravet – som både kan öka vår konkurrenskraft och bidra till fler betande djur.

Det behöver även genomföras en satsning på grön utveckling av svenskt lantbruk i nära dialog mellan politiken och hela värdekedjan. I rapporterna Framtidens jordbruk och Lantbrukets gröna omställning har livsmedelsbranschen gemensamt tagit fram åtgärder för att minska klimatutsläppen och öka den biologiska mångfalden.

Regeringen måste också satsa på utbildning, forskning och utveckling inom lantbruk och livsmedel. Forskningspropositionen ökar anslagen inom livsmedel. Det är upp till bevis för forskningsfinansiärer, universitet och branschen att det också ger utdelning för att framtidssäkra svensk livsmedelsproduktion.

Nu behöver regeringen ta fram en tydlig strategi för att öka svensk export, hjälpa små och medelstora företag ut på den globala marknaden och säkerställa att det blir lättare att producera mat i Sverige.

Cecilia Kocken, vd Arla Sverige

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye