Svenskarna splittrade – grädde eller inte?
På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.

Få rätter väcker lika starka känslor som pasta carbonara. I Italien är receptet heligt. Allt förutom spaghetti, guanciale, pecorino, äggulor och svartpeppar kan tolkas som en förolämpning mot nationen.
I Sverige har vi experimenterat mer med receptet, och genom åren har rätten försetts med allt från purjolök och ärtor till skinka – och inte minst grädde.
En majoritet lagar med grädde
Medan vissa varianter kommit och gått är just gräddens plats i receptet fortfarande en vattendelare. I en ny undersökning från Arla svarar en majoritet (55 procent) att de använder grädde när de lagar carbonara, åtminstone ibland.
Åsikterna varierar dock mellan könen. I undersökningen framgår att 56 procent av männen håller sig strikt till det gräddfria originalet, medan andelen konservativa kvinnor endast är 37 procent.
– Italienarna är väldigt noga med traditioner och regler men det är roligt att se att vi i Sverige fortfarande vågar göra carbonaran på vårt eget sätt. Matlagning handlar ju om att testa sig fram och hitta det man själv gillar bäst. På Arla använder vi självklart grädde, eftersom det lyfter smakerna i de andra ingredienserna och maxar såsigheten, säger Alvina Lundvall, innehållsansvarig för Arla.se.
När det gäller valet av protein är bacon favoriten bland både män och kvinnor, och föredras av drygt hälften av de svarande. Originalingrediensen guanciale hamnar först på tredje plats med 17 procent, slagen även av pancetta (22 procent).
Nyfiken på Arlas carbonara? Här är vårt populära recept med grädde!
Läs mer om varför grädde gör carbonaran ännu godare
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 21 och 31 mars 2025 och besvarades av 495 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comOm oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.
Fem Arlabönder får guldmedalj av kungen4.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets stora mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm närmar sig snabbt. På måndag delar Kung Carl XVI Gustaf ut guldmedaljer till åtta svenska mjölkbönder, varav fem från Arla, för deras långvariga arbete med att leverera mjölk av högsta kvalitet.
Arla testar Från Sverige-märkningen på populära produkter2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bondeägda Arla testar nu märkningen Från Sverige på ett 20-tal artiklar i sortimentet. Snart syns den välkända märkningen på laktosfri mjölk, cheddarost från Kvibille och Svenska Ostklassiker från Kalmar.
Så blir mjölkpriset till bönderna i april31.3.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
För fjärde månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska bönder får dock en liten höjning ändå – tack vare en valutaeffekt.
Populära tävlingen tillbaka – tio skolor kan vinna gratis frukost25.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många unga börjar skoldagen hungriga – och det påverkar mer än bara magen. För tredje gången kan nu högstadieskolor från hela landet tävla om gratis mejeriprodukter från Arla för att testa frukostservering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum