Arla

Svenskarna splittrade – grädde eller inte?

Dela

På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.

Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn som rätten ska krönas med. Foto: Arla.
Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn som rätten ska krönas med. Foto: Arla.

Få rätter väcker lika starka känslor som pasta carbonara. I Italien är receptet heligt. Allt förutom spaghetti, guanciale, pecorino, äggulor och svartpeppar kan tolkas som en förolämpning mot nationen.  

I Sverige har vi experimenterat mer med receptet, och genom åren har rätten försetts med allt från purjolök och ärtor till skinka – och inte minst grädde.

En majoritet lagar med grädde

Medan vissa varianter kommit och gått är just gräddens plats i receptet fortfarande en vattendelare. I en ny undersökning från Arla svarar en majoritet (55 procent) att de använder grädde när de lagar carbonara, åtminstone ibland.

Åsikterna varierar dock mellan könen. I undersökningen framgår att 56 procent av männen håller sig strikt till det gräddfria originalet, medan andelen konservativa kvinnor endast är 37 procent.

– Italienarna är väldigt noga med traditioner och regler men det är roligt att se att vi i Sverige fortfarande vågar göra carbonaran på vårt eget sätt. Matlagning handlar ju om att testa sig fram och hitta det man själv gillar bäst. På Arla använder vi självklart grädde, eftersom det lyfter smakerna i de andra ingredienserna och maxar såsigheten, säger Alvina Lundvall, innehållsansvarig för Arla.se.

När det gäller valet av protein är bacon favoriten bland både män och kvinnor, och föredras av drygt hälften av de svarande. Originalingrediensen guanciale hamnar först på tredje plats med 17 procent, slagen även av pancetta (22 procent).

Nyfiken på Arlas carbonara? Här är vårt populära recept med grädde!

Läs mer om varför grädde gör carbonaran ännu godare

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 21 och 31 mars 2025 och besvarades av 495 personer.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye