Vanligaste ärenden rör barn mellan 10 till 15 år
Under 2024 mottog visselblåsarfunktionen 821 uppgifter, vilket är det högsta antalet sedan funktionen idrottsombudsman inrättades 2018. En majoritet av dessa, 652 uppgifter, rör enskilda föreningar, medan 93 är kopplade till specialidrottsförbund och 19 till specialdistriktsförbund. Vanligast är uppgifter som rör barn mellan 10 till 15 år.

– Antalet uppgifter har ökat varje år från det att idrottsombudsmannen tillsattes 2018. Sannolikt beror det på en ökad kännedom om funktionen, men även på tillsättning av regionala ombud som förbättrat närvaron i hela landet och lett till en effektivare hantering av ärenden, säger Anders Jorlin, idrottsombudsman.
Generellt sett är stora rikstäckande idrotter bland de mest förekommande i visselblåsarfunktionen. Lagidrotter är mer vanligt förekommande än individuella idrotter. 51 av Riksidrottsförbundets 72 medlemsförbund har inkomna eller registrerade uppgifter kopplade till sig under 2024. Detta understryker behovet av visselblåsarfunktionens roll i att stödja och upprätthålla idrottens värdegrund.
Antal uppgifter per kategori:
Kränkningar - Den vanligaste kategorin, 250 uppgifter. Här inkluderas fall där vårdnadshavare uttrycker oro eller missnöje över hur deras barn behandlas.
Medlemskap - näst vanligaste med 108 registrerade uppgifter, vilket är en ökning från tidigare år. Här handlar frågorna om klagomål på föreningsdemokratin, där ett missnöje med styrelsers arbete är framträdande eller uteslutningar av medlemmar.
Selektering - 54 uppgifter men flera av dessa överlappar med kategorin "kränkningar", då selektering upplevs som en kränkande behandling.
Sexuella kränkningar - 53 uppgifter kategoriseras som "sexuella kränkningar." Denna kategori omfattar ovälkomna och kränkande handlingar, såsom fysisk beröring, blickar, kommentarer samt spridning av oönskade bilder eller meddelanden av sexuell karaktär.
– Många av de uppgifter som vi hanterar rör barn men där en konflikt mellan vuxna har hamnat i fokus med följden att barnet drabbas hårdast. Ofta är konflikterna mellan vuxna så infekterade och kompromissviljan så låg att ärendets utgång leder till missnöje hos en eller flera parter. Den gemensamma nämnaren i dessa ärenden är dock alltid densamma – det är barnet som blir lidande, säger Klas Herrmansson, idrottsombudsman.
Under 2025 planeras tillsättandet av en administrativ resurs. Detta kommer att minska den administrativa belastningen för idrottsombudsmannen och skapa bättre förutsättningar för att fokusera på kärnverksamheten. Sedan funktionen etablerades 2018, har idrottsrörelsen aldrig tidigare investerat så mycket resurser i det reaktiva trygghetsarbetet. Detta markerar ett fortsatt engagemang för att främja trygghet och säkerhet inom idrotten.
Idrottsombudsmannens uppdrag:
Säkerställa efterlevnad av idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Genom att ge stöd till enskilda medlemmar, föreningar, specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt bidrar idrottsombudsmannen till att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö. Idrottsombudsmannen arbetar också med att företräda föreningars eller enskilda medlemmars rättigheter enligt Riksidrottsförbundets eller specialidrottsförbundets stadgar och har ett ansvar för att utreda misstänkta överträdelser av idrottens värdegrund. Visselblåsarfunktionen möjliggör anonym och krypterad rapportering av allvarliga risker som kan skada individer, idrottens organisation eller samhället i stort. Idrottsombudsmannafunktionen består av två idrottsombudsmän. Utöver detta finns fem regionala ombud och 14 kontaktpersoner på RF-SISU-distrikten. Tillsammans verkar dessa funktioner för att stärka tryggheten och säkerheten inom idrottsrörelsen, och bildar en heltäckande organisation som främjar en säker och inkluderande idrottsmiljö.
Idrottsombudsman – årsrapport 2024
Idrottsombudmannens uppdrag inom ramen för ”Trygg Idrott” – rapport.
Anders Jorlin
Idrottsombudsman
08-627 40 10
Klas Herrmansson
Idrottsombudsman
08-699 62 74
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Stor potential för ökat ideellt engagemang bland unga8.4.2025 10:32:00 CEST | Pressmeddelande
Sex av tio unga i idrottsföreningar har engagerat sig ideellt under det senaste året. Vanligast är att unga engagerar sig som tränare eller ledare, följt av funktionärsroller vid tävlingar. Trots detta finns det många fler unga som är intresserade av att engagera sig, men som ännu inte fått frågan.
Fler unga skulle fortsätta idrotta om det var närmare till träningen och billigare7.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet avslöjar de främsta anledningarna till varför unga slutar med idrott och vad som skulle kunna få dem att fortsätta. Tidsbrist, kostnader och avstånd framstår som viktiga trösklar. Samtidigt visar rapporten att unga är nyfikna på att prova nya idrotter.
Här är idrotterna på SM-veckan vinter i Umeå3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan vinter i Umeå 2026. Snow bike, som är ny idrott på programmet, ska tillsammans med bland annat bågskytte, längdskidor och ju-jutsu göra upp om mästerskapsmedaljerna när SM-veckan återvänder till Umeå.
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum