Gemensam certifiering av hållbart fiske
Nu går de två befintliga MSC-certifieringarna av strömming i Bottenhavet och Bottenviken samman i en gemensam certifiering. Tidigare har det finska fisket och det svenska fisket haft en varsin, separat certifiering.

Det svenska trålfisket av strömming (sill) i Bottenhavet har varit MSC-certifierat sedan 2019. Swedish Pelagic Federation PO förvaltar certifieringen för sina medlemmar. Certifieringen innehåller en bedömning av fisket hållbarhet utifrån en rad kriterier så som påverkan på fiskbeståndet och eventuella bifångstarter, annan påverkan på ekosystemet samt utifrån hur förvaltningen fungerar.
Parallellt med den svenska certifieringen har även det finska fisket genom Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF (på engelska FFA; Finnish Fishermen’s Association) haft en egen motsvarande certifiering sedan 2018. Nu går de två separata certifikaten samman i en gemensamt certifiering av fisket efter att ha arbetat tillsammans med frågan sedan en tid tillbaka.
- Vi är glada att nu gå ihop i ett gemensamt certifikat med det finska fisket. Vi har ett nära samarbete och det kommer innebära en ekonomisk besparing för båda organisationerna, säger Malin Skog som jobbar med certifieringen på Swedish Pelagic Federaion.
- Vi ser det som mycket naturligt och viktigt att jobba tillsammans för fiskbestånden och ett hållbart fiske i Östersjön. MSC-certifieringen är en del av detta arbete. Våra båda organisationer har länge jobbat nära varandra i den här frågan och nu kan vi tillkännage att de två certifikaten slås ihop, säger vd Kim Jordas på Finlands Yrkesfiskarförbund.
Nyckelord
Kontakter
Malin SkogSweden Pelagic Federation PO
Tel:0731508708malin.skog@pelagic.seBilder

Länkar
Om Swedish Pelagic Federation
Swedish Pelagic Federation (SPF), är en icke vinstdrivande organisation som jobbar för att främja och ta tillvara våra medlemmars och det pelagiska fiskets intressen. Några av våra uppgifter är att företräda våra medlemmars intressen, sköta myndighetskontakter, besvara remisser och mycket mer som berör det svenska pelagiska fisket.
Det här gör SPF;
-Företräder medlemmarnas intressen lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
-Sköter kontakter med myndigheter, politiker med flera i fiske- och miljösammanhang.
-Besvarar remisser utifrån medlemmarnas intressen.
-Deltar i EU:s rådgivande nämnder (Advisory Councils) och andra internationella sammanhang.
-Hanterar kvoter och kvotbyten inom det pelagiska systemet.
-Arbetar för ett miljövänligt, uthålligt och ansvarsfullt fiske.
-Arbetar med marknadsfrågor kopplat till det pelagiska fisket.
-Bedriver hållbarhetsprojekt och utvecklingsarbete samt miljöcertifieringar för våra medlemsfartyg.
Följ Swedish Pelagic Federation PO (SPF)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Swedish Pelagic Federation PO (SPF)
Trålgränsutflyttningen: inga åtgärder för berörda fiskare och alla skyller på alla24.4.2025 15:10:07 CEST | Pressmeddelande
Tre månader in i försöket med utflyttning av trålgränsen är det tydligt att småskaliga kustnära och regional yrkesfiskare drabbas hårt. Myndigheterna har inte kommit med några åtgärder och det finns inga stöd att söka. Samtidigt skyller myndigheter och politiker på varandra och andra aktörer för att fisket drabbas. Men vem tar ansvar och ser till att något händer?
Otydlighet och inkonsekvens från WWF17.4.2025 12:11:54 CEST | Pressmeddelande
WWF:s ändrade bedömning för NVG-sill och makrill från gult till rött ljus strax innan påskhelgen väcker frågan om Fiskguidens tydlighet för konsument och organisationens trovärdighet.
SPF kritiserar beslut om omfattande trålförbud i Östersjön30.1.2025 13:54:46 CET | Pressmeddelande
Beslutet om ett trålförbud i Östersjön är ett dråpslag mot det småskaliga fisket och Sveriges livsmedelsberedskap, varnar Swedish Pelagic Federations vd Anton Paulrud i en debattartikel i Svenska Dagbladet. – Ska vi bevara en livskraftig fiskerinäring och säkra en stabil livsmedelsberedskap måste politiken bygga på vetenskap, inte symboliska förbud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum