Svensk Dagligvaruhandel

FAKTA OM MATEN: En näring för svensk ekonomi

Dela

Livsmedelsbranschen står för 4 procent av BNP och 7,5 procent av den totala sysselsättningen i Sverige, enligt en ny rapport från Svensk Dagligvaruhandel. Att arbeta i dagligvarubutik är det sjätte vanligaste yrket i landet. Med 390 000 sysselsatta är livsmedelsbranschen en av de viktigaste motorerna för svensk ekonomi och arbetsmarknad.

Svensk Dagligvaruhandel publicerar idag en ny rapport i serien Fakta om maten, som belyser livsmedelsbranschens betydelse för den svenska ekonomin. Rapporten analyserar branschens bidrag till BNP, sysselsättning och produktivitet för de olika leden i livsmedelskedjan – från jordbruk, fiske och livsmedelsindustri till grossister, dagligvaruhandel och restauranger. Dessutom jämförs branschen med andra viktiga svenska näringar. 

Rapporten visar att livsmedelsbranschen är en av Sveriges största arbetsgivare.  Totalt sysselsätter den cirka 390 000 personer, motsvarande 7,5 procent av alla sysselsatta i Sverige. Att arbeta i dagligvarubutik är det sjätte vanligaste yrket i landet, enligt SCB:s yrkesstatistik. Dagligvaruhandeln sysselsätter drygt 110 000 personer.

-    Livsmedelsbranchen skapar arbetstillfällen över hela landet och är särskilt viktig för unga och nyetablerade på arbetsmarknaden. Inom dagligvaruhandeln är en tredjedel av de anställda unga, och en fjärdedel har utländsk bakgrund, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

De cirka 130 000 företagen i livsmedelskedjan genererar ekonomisk aktivitet över hela landet. Branschen omsätter 1 163 miljarder kronor och har ett förädlingsvärde på 230 miljarder kronor, vilket motsvarar 4 procent av Sveriges BNP. Förädlingsvärdet inom dagligvaruhandeln uppgår till 55 miljarder kronor, vilket är i nivå med det totala reformutrymmet i Sveriges statsbudget för 2025.

-    Hela livsmedelskedjan utgör en stabil och långsiktig motor för Sveriges ekonomi. Den skapar värde, genererar skatteintäkter och säkerställer att hushåll och verksamheter får tillgång till mat varje dag. Trots utmaningar som stigande kostnader visar rapporten att branschen förblir en av landets viktigaste, både ekonomiskt och sysselsättningsmässigt, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Rapporten "En näring för svensk ekonomi" finns tillgänglig för nedladdning från Svensk Dagligvaruhandels hemsida här.

Idag, torsdag den 20 februari, anordnar Svensk Dagligvaruhandel ett webbinarium där rapporten presenteras – Livsmedelsbranschens roll i svensk ekonomi. Se webbinariet i efterhand här.

Om rapportserien Fakta om maten
Fakta om maten är en rapportserie som belyser dagligvaruhandeln ur olika perspektiv. Varje rapport fokuserar på en specifik frågeställning och syftar till att öka förståelsen för branschen.

Rapporterna produceras av HUI Research tillsammans med Ek. Dr. Fredrik Bergström, på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel.  Tidigare rapporter finns att läsa här.

För ytterligare frågor kontakta;
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 0708-40 52 63

Kontakter

Dokument

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel välkomnar finans- och landsbygdsministrarnas initiativ till dialog med livsmedelskedjan13.3.2025 15:29:50 CET | Pressmeddelande

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, kommenterar: Det är positivt att hela livsmedelskedjan lyfts i detta initiativ och att dialogen med branschen står i fokus för mötet. Vi behöver ha en gemensam förståelse för vad som ligger bakom prisutvecklingen i hela Europa. Det är komplexa utmaningar från jord till bord som kräver ett helhetsperspektiv där alla led – från primärproduktion till handel och konsument – inkluderas. Att landsbygdsministern är engagerad i frågan är särskilt viktigt, då livsmedelsförsörjning och konkurrenskraft är avgörande för både näringsliv och konsumenter. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog och har flera konkreta förslag på vad som behöver göras för att stärka livsmedelskedjan framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye