Ny undersökning: 5 av 10 vill ha reklamförbud mot onyttig mat
En ny undersökning från Cancerfonden visar att en majoritet av svenskarna vill ha lagstiftning som begränsar marknadsföring av ohälsosam mat riktad till barn och unga.

I undersökningen, som genomförts av Epinion på uppdrag av Cancerfonden med över 1 000 deltagare, framgår följande:
-
54 procent av de tillfrågade (24 % instämmer helt, 30 % instämmer delvis) stödjer lagstiftning som skyddar mot reklam och annan marknadsföring riktad till barn.
-
52 procent stödjer ett förbud mot marknadsföring i digitala kanaler som sociala medier och onlinespel.
-
55 procent stödjer ett förbud mot användning av seriefigurer, idrottsstjärnor, influencers eller andra kändisar på förpackningar för ohälsosamma livsmedel.
– Folkhälsomyndigheten och Livsmedelverket rekommenderade nyss regeringen att tillsätta en utredning för att begränsa marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som barn exponeras för. Den här undersökningen visar att det finns ett starkt stöd bland allmänheten för det, säger Lisa Klefbom, intressepolitiska expert på Cancerfonden
Undersökningen visar också att det finns ett starkt stöd för förbud mot utomhusreklam och användning av till exempel leksaker på snabbmatsrestauranger. 47 procent uppger att de vill se ett förbud mot utomhusreklam på exempelvis busshållplatser och reklamskyltar och 42 procent vill se ett förbud mot användning av leksaker, kuponger eller tävlingar i barnmenyer på snabbmatsrestauranger.
Barns matvanor påverkas av marknadsföring
Forskning visar tydligt att marknadsföring starkt påverkar barns matvanor. Dessutom är obligatoriska restriktioner effektivare än frivilliga åtgärder från livsmedelsindustrin.
– Idag överöses barn och unga av reklambudskap om ohälsosam mat i sina telefoner, på busshållplatsen, på tv:n och i butiker. Det påverkar deras matvanor och vi behöver en uppdaterad lagstiftning med ett förbud eller en begränsning som skyddar barn bättre. Precis som reklam kan styra beteenden kan vi genom lagändringar förändra normer och vanor, säger Lisa Klefbom, intressepolitisk expert på Cancerfonden.
Läs mer hur om reklam påverkar barns matvanor här: Så förändras dina matvanor av reklam.
Övervikt och cancer
Övervikt och obesitas är kopplat till minst 13 cancersjukdomar. Andelen barn med obesitas i Sverige har femdubblats de senaste decennierna. Idag lever 1 av 4 barn med övervikt eller obesitas.
Tidiga insatser är avgörande, eftersom goda vanor etablerade i barndomen ofta följer med in i vuxen ålder. Idag kvarstår övervikt hos 80 % av de barn som har det redan vid 6 7 års ålder även senare i livet.

Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder


Dokument
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
Cancerfonden satsar 19 miljoner på cancerforskning vid Lunds Universitet – AI i bröstcancerscreening i fokus26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden beslutar att dela ut 19 miljoner kronor till cancerforskare vid Lunds universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum