Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.

Det ekonomiska läget för persontransporterna förbättrades ytterligare under 2023. Det gäller särskilt för den kommersiella trafiken, och i viss mån den upphandlade busstrafiken. Resandevolymerna steg ytterligare och på flera håll förbättrades företagens marginaler. Detta har förbättrat marknadernas förutsättningar att främja tillgänglighet, lönsamma företag och konkurrens som gynnar resenärerna.
Med ett tydligt undantag – den upphandlade järnvägstrafiken, där både resandet och lönsamheten försämrades. Alla företag som bedrev denna trafik, förutom ett, gick med förlust på sin trafik under året.
– Det är för tidigt att dra några omfattande slutsatser utifrån detta. 2023 var på flera sätt ett utmanande år där operatörerna pressades av olika faktorer – såsom ett tufft marknadsläge, personalbrist och problem med både fordon och infrastruktur, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Flera trafikavtal avslutades i förtid
Resultaten tyngdes också av MTR, som under året gjorde enorma förluster. MTR lämnade den svenska järnvägsmarknaden helt under 2024 och avslutade därmed också trafikavtalen om pendeltågen i Stockholm och Mälartåg i förtid.
– De senaste åren har flera trafikavtal avslutats i förtid, ofta med stora merkostnader för regionerna och ökad osäkerhet för resenärerna som följd. Detta pekar på att avtalen har varit ohållbara och väcker frågor om anbuden och upphandlingarna, säger Jonathan Sundin.
Det har också skett en tydlig nedgång av efterfrågan på godstransporter – vilket sannolikt går att koppla till den lågkonjunktur Sverige gick in i under 2023. Trots det fortsätter omsättningen på godstransportmarknaden att stiga och nådde under året rekordnivåer. På vägsidan förbättrades lönsamheten, medan den försämrades på järnvägssidan där den nu är på den lägsta nivån sedan 2020.
– Eftersom lågkonjunkturen fördjupades under 2024 finns det en risk att efterfrågan har minskat ytterligare under detta år, säger Jonathan Sundin.
Kollektivtrafiken har återhämtat sig
Under pandemin drabbades hela kollektivtrafiken av ett kraftigt minskat resande. Under 2023 har återhämtningen av det kollektiva resandet fortsatt. Jämfört med året innan ökade resandet med den regionala kollektivtrafiken med 6 procent och med den långväga trafiken med 12 procent. Totalt nådde det kollektiva resandet 92 procent av 2019 års nivå.
– Vi ser en beteendeförändring i spåren av pandemin och det råder en osäkerhet kring hur det framtida resandet kommer att utvecklas. Om nya resmönster etableras kan det innebära vissa utmaningar, framför allt för den regionala kollektivtrafiken, säger Jonathan Sundin.
Vad är Transportmarknaden i siffror?
Det är en årlig rapport från Transportstyrelsen som belyser utvecklingen på marknaderna för person- och godstransporter på väg- och järnvägsområdet. Fokus i rapporten ligger på statistik kring trafik- och resandeutveckling, ekonomisk utveckling och marknadshändelser.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan SundinUtredare
Tel:010-495 55 56jonathan.sundin@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång27.3.2025 19:25:26 CET | Nyheter
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum