Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.

Resultaten i forskningsstudien publiceras i en artikel i tidskriften Frontiers in Sports and Active Living och utgör en intressant aspekt att ta med sig nu när junior-VM i skidskytte genomförs i Östersund 25 februari-5 mars.
– Vår studie understryker att skidskyttar måste ha en viss prestationsnivå under junioråren, men vi ser inte att det är lika viktigt att man lyckas ta medaljer eller topplaceringar i ungdoms- eller junior-VM för att lyckas som senior. Däremot verkar det vara en fördel att delta i internationella tävlingar i ung ålder för att nå en hög ranking i exempelvis världscup och världsmästerskap som vuxen, säger Malin Jonsson Kårström, forskare vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet.
Kopplingen mellan junior- och seniorprestationer har undersökts inom flera olika idrotter, men med största tonvikt på lagidrotter. Ingen tidigare studie har dock undersökt sambandet mellan junior- och seniorprestationer i skidskytte. Det primära syftet med studien var därför att undersöka om tävlingsrankningen i ungdoms- och junior-VM var relaterad till världscupprestationer som senior.
All data erhölls från Internationella skidskytteförbundets databas. Skidskyttar som rankades topp 30 i totala världscupen under tio på varandra följande tävlingssäsonger (2013/14 – 2022/23) valdes ut för vidare analys. Studien omfattar 82 män och 98 kvinnor där majoriteten av dem har åkt junior-VM.
Skidskyttarna delades in i prestationsgrupper baserat på deras bästa världscuprankning som senior där en grupp bestod av åkare rankade 1-6, en annan grupp åkare var rankade 7-15 och den tredje gruppen bestod av åkare rankade på platserna 16–30. Analysen visar att de mest framgångsrika skidskyttarna nådde flertalet ”milstolpar” i världscupen (debut, topp 40, 15, 6 och 3) vid en yngre ålder än sina konkurrenter, men det var ingen skillnad mellan grupperna i resultat under ungdoms- eller junior VM.
– Det tyder på att utvecklingen i träning och prestation under de sena tonåren verkar ha högre betydelse än själva rankingen i ungdoms- och junior-VM. Ur ett tränarperspektiv kan det alltså vara viktigt att successivt hjälpa idrottarna att utveckla träningsvolym och kvalitet under tonåren och stötta dem även efter att de avslutat gymnasiet i åldern 19–20 år, säger Malin Jonsson Kårström.
Tidig specialisering är ett omdebatterat område och kopplingen mellan junior- och seniorprestationer är fortfarande oklar och kan skilja sig åt mellan olika typer av idrotter. Ur ett förbundsperspektiv är det viktigt att stödja skidskyttarna i den här fasen och att ge möjligheter till fortsatt utveckling av skidskyttet.
– Det kan till exempel vara klokt att inte välja idrottare till ett lag eller träningsgrupp enbart baserat på rankingen i ungdoms- eller junior-VM utan även ta hänsyn till den potentiella tränings- och fysiologiska utvecklingen för att skapa framtida skidskytteframgångar, säger Malin Jonsson Kårström.
Studien bygger på en stor mängd data, men det finns ändå några begränsningar som är värda att ta hänsyn till.
– Dels kan resultat från junior-VM vara något svårare att tolka eftersom några av de bästa skidskyttarna tävlar i senior-VM under de sista åren av junioråldern, istället för juniortävlingarna. Dels skulle resultaten i studien kunna bli annorlunda om vi använt prestationer i VM eller OS som senior som grund istället för världscupresultat. Vi valde dock den vägen eftersom rankingen den totala prestationen under hela tävlingssäsongen är högt rankad av skidskyttar och tränare, säger Malin Jonsson Kårström.
Här kan du ta del av artikeln i Frontiers in Sports and Active Living:
https://www.frontiersin.org/journals/sports-and-active-living/articles/10.3389/fspor.2024.1507146/full
Kontaktperson:
Malin Jonsson Kårström, forskare vid Nationellt vintersportcentrum, Mittuniversitetet, 070-626 19 90, malin.m.jonssonkarstrom@miun.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder


Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår28.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie31.1.2025 07:59:13 CET | Pressmeddelande
Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum