Naturskyddsföreningen

Ansvarslöst att tillåta licensjakt på lodjur

Dela

Sverige tillåter licensjakt på lodjur år efter år – trots att det bryter mot EU:s skyddslagar och hotar lodjurets överlevnad i Sverige på sikt. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU stoppar den årliga licensjakten. Årets jakt startar den 1 mars.

Det fridlysta lodjuret skjuts i strid mot EU:s skyddslagar enligt Naturskyddsföreningen.
Det fridlysta lodjuret skjuts i strid mot EU:s skyddslagar enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Naturskyddsföreningen

– Licensjakten på lodjur är oacceptabel. Lodjuret är en hotad och fridlyst art och fortsatt jakt riskerar att driva den mot utrotning, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.  

I år får 87 lodjur skjutas över hela landet. Störst är jakten i Gävleborg och Dalarna där 15 lodjur får skjutas i varje län. I Gävleborg motsvarar detta 15 procent av länets alla lodjur.  

Naturskyddsföreningen är starkt kritisk till att Sverige fortsätter tillåta licensjakt, trots att det strider mot EU:s art- och habitatdirektiv, som kräver ett strikt skydd för fridlysta arter. För ett år sedan anmälde Rovdjursföreningen licensjakten till EU-kommissionen, men hittills har inga åtgärder vidtagits. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU tar upp ärendet.   

– Nu måste EU-kommissionen agera och inleda ett överträdelseärende mot Sverige. Anmälan ligger och samlar damm medan fridlysta lodjur skjuts i strid mot EU-lagstiftningen, säger Beatrice Rindevall. 

Jakten pågår även i år mitt under lodjurens parningstid. Förra året dödades en dräktig hona och 29 fjolårsungar som fortfarande gick tillsammans med honorna, vilket ytterligare bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv.  

Det främsta argumentet för jakten är att lodjur orsakar problem för tamdjursägare. Men utanför renskötselområdet är skadorna minimala – i genomsnitt har 125 tamdjur (främst får) dödats av lodjur årligen de senaste 20 åren. Det motsvarar 0,02 procent av alla får i Sverige.

Läs det öppna brevet här.

FAKTA: Lodjursjakten 
Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna som i år beslutat om jakt på totalt 87 lodjur. Licensjakten på lodjur pågår 1–31 mars i södra och mellersta Sverige och 1 mars–15 april i norra Sverige.   

 
FAKTA: Svenska folket om lodjur  

  • 8 av 10 är positiva till att det finns lodjur i Sverige. 

  • 3 av 4 tycker inte lodjur ska skjutas med motivet att lodjuren konkurrerar med jägarna om viltet. 

  • 3 av 4 kan acceptera att ha lodjur i närheten där de bor. 

  • 9 av 10 är inte rädda för lodjur.  

Källa:  Senaste attitydundersökningen om stora rovdjur från SLU (2021).  

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye