Fullt fokus på barn och unga i ombyggda Allmogehallen på Kulturen i Lund
Den 17 februari öppnar vi Allmogehallen på Kulturen i Lund igen, efter en omfattande ombyggnad. I huset blir det nu fullt fokus på lek, historia och pedagogik för både yngre och äldre barn. Museets satsning på den viktiga målgruppen barn och unga har delfinansierats genom bidrag på sammanlagt drygt 10 miljoner kronor från Sparbanken Skåne genom deras ägare Sparbanksstiftelsen Finn. Vi har pressvisning av byggnaden fredagen den 16 februari kl 10.30.

På bottenvåningen finns nu en ny pedagogisk verkstad, ett pausrum för dem som vill äta matsäck, en mindre lokal för utställningar eller event, garderob, barnvagnsparkering och nya toaletter. Och så förstås den nya lekutställningen H. C. Andersens sagovärld!

Ombyggnaden har öppnat upp mellan våningarna för att få in mer ljus och skapa en helhet, och byggnaden har blivit mer tillgänglig genom entrédörrar som öppnar sig automatiskt och installation av en hiss.
Andra våningen öppnar nästa vår. Där blir det utställningar för barn i skolåldern som berättar om livet på landet i Skåne innan industrialiseringen, ca 1790–1850. De fyra stuginteriörerna som installerades på andra våningen redan 1929 kommer att restaureras och integreras med utställningen.
Allmogehallen byggdes 1853 som stall och uthus till det som nu kallas Vita huset (museets entréhus). Tomten köptes av Kulturen 1926 och Allmogehallen anpassades för utställningar i två våningar.
Kulturens vision har varit att renovera Allmogehallen på ett sätt som harmoniserar med byggnadens ursprung och historia, samtidigt som den anpassas för moderna behov.
– Tillsammans med den nya lekplatsen som invigdes i somras är Allmogehallen Kulturens största investering på många år. Det hade inte varit möjligt att genomföra den utan hjälp från Sparbanksstiftelsen Finn och vi ser verkligen fram emot att kunna öppna byggnaden för alla besökare igen, säger museichef Gustav Olsson.
Journalister är välkomna på pressvisning av de ombyggda lokalerna fredagen den 16 februari kl 10.30, i direkt anslutning till pressvisningen av lekutställningen H.C Andersens sagovärld som börjar kl 10.00.
Pressvisning av Allmogehallen:
Tid: Fredag 16 februari kl 10.30
Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund
Museichef Gustav Olsson och avdelningschef Yvonne Andersson visar den ombyggda Allmogehallen och berättar om hur den kommer att användas.
OBS! Kl 10 börjar pressvisningen av lekutställningen H. C. Andersens sagovärld, som vi skickat ut ett separat pressmeddelande om. Lekutställningen är inrymd i Allmogehallen.
Kontakt: Museichef Gustav Olsson, 046-35 04 02, gustav.olsson@kulturen.com
Kontakter
Maria BohlinKommunikatör
Tel:+46 46 35 04 47maria.bohlin@kulturen.comBilder


Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande
FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.
Napoleons härjningar ledde till kunskap om Skåne!10.4.2025 10:28:19 CEST | Pressmeddelande
Kulturens årsbok för 2025 är här! Den handlar om livet på landet i Skåne på 1800-talet och är den 91:a årsboken från Kulturen i Lund. Boken skildrar en tid som känns fjärran för oss moderna människor men som ställer intressanta och viktiga frågor till vår samtid, inte minst om hållbarhet. Den visar också att kunskapen om 1800-talets Skåne har sina rötter i Napoleonkrigen!
Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!
Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!25.3.2025 15:17:33 CET | Pressmeddelande
För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare. – Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson.
Kulturen i Lund väljer ViaTT18.3.2025 08:22:05 CET | Pressmeddelande
Kulturen i Lund har beslutat att gå över till pressmeddelandetjänsten ViaTT. Detta som ett led i en ny kommunikationssatsning från museets sida. – Det blir stort fokus på PR och digital kommunikation framåt, och därför känns ViaTT helt rätt, säger den tidigare TV4- och SVT-journalisten Johan Romin, som är ny kommunikatör på Kulturen i Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum