Rengöringsmedel vanligaste förgiftningsfrågan från småbarnsföräldrar 2024
28 000 av frågorna till Giftinformationscentralen om akuta förgiftningstillbud under 2024 gällde barn under 10 år. I de allra flesta fall bedömdes förgiftningsrisken som liten, och lugnande besked eller råd om enkel vård i hemmet kunde ges. Det enskilt vanligaste förgiftningsmedlet som föranledde sjukhusvård i den yngre åldersgruppen var misstanke om intag av knappcellsbatteri.

En stor majoritet av frågorna (86 procent) gällde förtäring. Många gånger behövde man inte vidta några åtgärder alls. I andra fall räckte det till exempel med att ge dryck eller medicinskt kol hemma, men ibland behövde barnet övervakning eller behandling på sjukhus.
– Vi är glada att vår telefonrådgivning i de allra flesta fallen kan ge lugnande besked i en stressad situation. För att slippa gå via 1177 vill vi tipsa alla småbarnsföräldrar om att spara ner vårt direktnummer i mobilen. Man kan även i lugn och ro söka information på vår webbplats www.gic.se, säger Peter Hultén som är apotekare på Giftinformationscentralen.
Knappt hälften, eller 38 procent av frågorna till telefonrådgivningen gällde barn som smakat på kemikalier/kemiska produkter, 8 procent på kosmetika/hygienprodukter. 27 procent av frågorna gällde barn som fått i sig läkemedel. Tillbud med växter utgjorde en tiondel av frågorna medan resterande rörde tobak, hälsokostpreparat, svampar, insektsbett, ormbett med mera.
– Många av frågorna som handlar om barn under tio år skulle kunna förebyggas genom att förvara exempelvis hushållskemikalier, batterier och läkemedel oåtkomligt för barn. Barns naturliga nyfikenhet kan, om oturen är framme, leda till en riskabel situation, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen.
Fem tips till småbarnsföräldrar
- Förvara hushållskemikalier och andra riskabla produkter oåtkomliga för barn, tillexempel ättika, knappcellsbatterier, tändvätska och doftpinnar med eteriska oljor.
- Framkalla aldrig kräkning i hemmet utan att först ringa Giftinformation. Det är sällan nödvändigt och kan ibland förvärra situationen.
- Ha medicinskt kol hemma men ring alltid Giftinformation innan det ges. Medicinskt kol i flytande form finns att köpa på apoteket.
- Spara ner Giftinformationscentralens direktnummer 010-456 67 00 i mobilen och besök webbplatsen www.gic.se för tips och råd.
- Ring alltid 112 och begär Giftinformation om det är akut.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Om Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum