Fler svenska kvinnor på styrelseposter i internationella idrottsförbund
Sverige har för första gången fler kvinnor än män på exekutiva, verkställande, positioner i europeiska och internationella idrottsförbunds styrelser. Totalt är det 63 personer varav 54 procent är kvinnor och 46 procent män. Även det totala antalet internationella representanter har ökat från 368 till 396 personer– men här finns fortfarande steg att ta för att nå jämställd fördelning.

– Det är ett långsiktigt och medvetet arbete som vi ser resultatet av. Att vi som ett litet land i Norden är föregångsland vad gäller svenska kvinnor på de högsta posterna är extra glädjande och inte nog så viktigt för fortsatt utveckling, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Sammanställningen visar att Sverige under 2024 fått ytterligare 28 internationella representanter och har nu totalt 396 personer som sitter på totalt 460 positioner.
Andelen kvinnor och män har ändrats marginellt till idag 139 kvinnor, 35,1 procent och 257 män, 64,9 procent, vilket visar att det är en liten bit kvar till fördelning 60-40 procent oavsett kön.
När det gäller internationella representanter på exekutiva - verkställande - positioner i europeiska eller internationella förbund, så har Sverige samma totala antal som tidigare med 63 personer, varav 34 kvinnor (54%) och 29 män (46%). Dessa 63 personer har totalt 68 positioner. Det som skiljer är att andelen kvinnor 2025 har ökat från 49% till 54% och andelen män har minskat från 51% till 46%.
Under 2024 genomförde EPAS, Council of Europé (Europarådet) en sammanställning avseende jämställdhet inom idrotten i 21 länder i Europa. 31 idrotter/organisationer svarade på en mycket omfattande enkät. I Sverige valdes 31 idrotter samt Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté att svara på enkäten. Nedan finns några nedslag ur denna rapport. (Endast 33 av Riksidrottsförbundets 72 medlemsförbund har svarat, siffrorna visar alltså inte en helhet)
- Kvinnliga ordförande 45,5% , manliga ordförande 54,5%
- Kvinnliga Vice ordförande 41%, manliga vice ordförande 59%
- Kvinnliga styrelseledamöter 49%, manliga styrelseledamöter 51%
- 100% av förbunden har jämställdhet inkluderat i sin strategi
- 79% av förbunden har gjort insatser för att få fler kvinnliga ledare
- Kvinnliga domare på elittävlingar 45%, män 55%
Jämfört med övriga 20 länder som svarat på enkäten så placerar sig Sverige högt inom väldigt många områden men det finns även områden där vi är mindre bra, tex uppger bara 21% av förbunden att de har en plan för att förebygga och bekämpa könsbaserat våld inom idrotten.
– Vi har tagit flera viktiga och stora steg i jämställdhetsarbetet men är som sagt inte i mål. Jag hoppas att vi kan se de positiva effekter som jämställdhetsarbetet innebär för en bättre idrottsrörelsen på alla nivåer och fortsätta framåt med samma målmedvetenhet, säger Anna Iwarsson.
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
Glädjande siffror: Fler barn och ungdomar rör sig mer26.3.2025 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Fler barn och ungdomar rör på sig mer i idrottsrörelsen – och ökningen är markant. Ökningen är glädjande nog också större bland flickor.
Viktigt arbete för att minska idrottsrelaterad brottslighet19.3.2025 13:55:18 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen rapporterade Polismyndigheten, Region Väst, att åtta personer anhållits som misstänkta för brott kopplat till en match i allsvenskan i höstas mellan IFK Göteborg och AIK. Det visar på vikten av fortsatt samverkan och är ett led i arbetet för att minska idrottsrelaterad brottslighet.
Ny distriktsidrottschef i Småland14.3.2025 11:46:55 CET | Pressmeddelande
RF-SISU Småland får en ny chef i juni. Ante Jankovic, idag på Region Jönköpings län, tar över efter Rickard Strandberg, som nyligen lämnade uppdraget som distriktsidrottchef efter nio år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum