Sveriges Ingenjörer

Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön

Dela

Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.

Bilden visar en man stående framför ett fönster med ljusblå gardiner. Han bär glasögon, en beige kavaj, vit skjorta och jeans.
Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörers samhällspolitiska chef. Foto: Sveriges Ingenjörer

Chefer har betydligt högre lön och bättre löneutveckling än specialister visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik. Enligt rapporten ”Värdera specialister högre” har skillnaden i lön dessutom ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Från en skillnad på 13 procent 2003 är skillnaden hela 23 procent 2023.

– Ingenjörer behövs som specialister, annars tappar Sverige spetskompens. Vi kan inte ha världsledande teknikföretag utan världsledande ingenjörskompetens, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Näringslivet efterfrågar tekniska specialister i stort antal. Det är främst nya teknikområden till följd av den gröna och digitala omställningen som ställer krav på nya avancerade kompetenser. Som exempel beräknar Tech Sverige att det behövs 100 000 IT-specialister fram till 2030.

– Arbetsgivare och deras organisationer talar ofta och högljutt om behovet av ingenjörer och hur svårt det är att rekrytera. Företagen behöver se över sin lönesättning och premiera specialisternas kompetens mer. Specialisternas lönenivå måste vara mer likvärdig chefernas, säger Johan Kreicbergs.

Enligt Sveriges Ingenjörers lokala fackliga företrädare får anställda som utses till specialister ett lönepåslag men därefter är löneutvecklingen betydligt svagare än för chefer. På företag utan alternativa karriärvägar är enda sättet att låta duktiga personer ta ett steg vidare är att utse dem till chef.

En medlemsundersökning som besvarats av 1 000 medlemmar under 35 år visar att fler än 4 av 5 tror att fler ingenjörer skulle välja att bli specialist i stället för chef om det lönade sig bättre. Knappt 6 av 10 säger att möjligheten till en bra lön väger tungt vid val av karriärväg.

– För att göra en sportjämförelse: chefstränare som Guardiola och Klopp är superviktiga men utan några stjärnspecialister som Messi, Salah eller Asllani vinner man inga matcher. I ingenjörslandet Sverige måste arbetsgivare måste värdesätta ingenjörsspecialister högre, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef.

Rapporten ”Värdera specialister högre” i korthet:

  • Chefer har betydligt högre lön och bättre löneutveckling än specialister.
  • Skillnaden i lön mellan chefer och specialister har stadigt ökat under den senaste 20-årsperioden, från 13 procent 2003 till 23 procent 2023.
  • Både enskilda företag och arbetsgivarorganisationer uttrycker återkommande att tillgång till spetskompetens är den mest kritiska faktorn för deras verksamhet.
  • Att lönerna för specialister är så mycket lägre generellt och dessutom halkar efter gör att färre väljer att bli specialist, vilket har blivit ett problem för företagens kompetensförsörjning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar en man stående framför ett fönster med ljusblå gardiner. Han bär glasögon, en beige kavaj, vit skjorta och jeans.
Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörers samhällspolitiska chef.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye