
Ny rapport: Här hamnar den svenska strömmingen
Merparten av den strömming som fiskas av svenska fiskare i Östersjön går till olika former av djurfoder, främst som fiskolja och fiskmjöl för odling av fisk. För att säkra mer hållbara val för konsumenten behövs en ökad spårbarhet av var strömmingen tar vägen efter fångst. Det visas i en ny rapport från RISE, framtagen på uppdrag av WWF.

– I takt med att fisket av strömming fortsätter på ohållbart höga nivåer hotas hela Östersjöns ekosystem. För att kunna skydda vårt värdefulla innanhav måste vi få klarhet i vad som händer med den strömming som fiskas och vilken roll den spelar i fiskodling samt i andra djurfoder, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.
RISE har kartlagt var strömmingen från Östersjöns industrifiske hamnar – den som fångas för att producera fiskmjöl och fiskolja. Syftet var att fylla kunskapsluckor och identifiera möjligheter för ökad transparens och mer hållbart nyttjande i produktions- och konsumtionsleden.
Svenskt industrifiske i Östersjön levererar strömmingsfångsten till Danmark. Dansk fiskmjöl- och fiskoljeindustri hanterar en knapp fjärdedel av all strömming från Östersjön. Fiskolja, som produceras i Danmark av Östersjöströmming, används nästan uteslutande i fiskodlingar och av fiskmjölet används knappt 70 procent. Av resterande fiskmjöl används 17,5 procent som foder till sällskapsdjur och drygt 13 procent till annan djuruppfödning.
Kartläggningen visade att de fabriker runt Östersjön som processar strömming till fiskmjöl och fiskolja exporterar produkterna till foderproduktion i länder som Norge, Storbritannien, EU, Ukraina, USA, Turkiet, Kanada och Sydkorea. En del av fodret används i norsk laxodling samt i svenskodlad regnbåge och röding.
– Det går inte att med enkelhet säga hur mycket strömming som hamnar i norsk laxodling då det finns flera fabriker runt Östersjön som tillverkar fiskolja och fiskmjöl av strömming. I nästa led finns flera foderproducenter och fiskodlingar i olika länder, säger Sara Hornborg på RISE.
Redan idag finns det spårbarhetskrav kring foder där uppgifterna finns hos olika aktörer, men detaljnivån saknas om var fisken som blir till foder kommer i från. Detta gäller även för miljöcertifierad fiskodling – produkter med KRAV eller ASC-certifiering. Som reglerna ser ut i dag kan fortfarande fisk som bidrar till ett ohållbart fiske ingå i foder för ASC- och KRAV-certifierad fisk.
– Fiskodling får inte ske på bekostnad av överfiske av strömming eller annan fisk som används som foder. Det ska vara möjligt för konsumenter att göra hållbara val. Ekosystemen måste värnas om vi ska ha fisk på våra bord, både vildfångad och odlad, i framtiden, säger Inger Näslund WWF.
Fakta:
Syftet med rapporten var att identifiera hur olika aktörer kan bidra till att säkerställa ett långsiktigt, hållbart nyttjande av strömmingen från Östersjön. De specifika målen var att så långt som möjligt kartlägga var fiskmjöl och olja baserat på strömming hamnar, med fokus på svensk konsumtion och produktion av olika laxfiskar. Men också identifiera möjliga utmaningar relaterade till full spårbarhet och skillnader mellan olika aktörer i värdekedjan.
Rapporten kunde, baserat på inkomna uppgifter, visa att både norsk laxodling och svensk odling av regnbåge och röding använder strömming från Östersjön, men i mycket små mängder i förhållande till andra foderingredienser. Då de inkomna uppgifterna inte var fullständiga behöver resultaten följas upp med ännu bättre dataunderlag.
En annan slutsats från rapporten var att om certifierat vattenbruk vill särskilja sig tydligare från icke-certifierat vattenbruk, vore det önskvärt med en ökad transparens kring vilka marina råvaror som använts. Dessutom behöver man se över nuvarande regelverk när det gäller tillåten användning av marina ingredienser för att säkerställa att de kommer från hållbara fisken.
Kontakter
Inger NäslundSenior rådgivare hav & fiske WWF
Tel:070-105 30 57inger.naslund@wwf.seTroy EnekvistPressekreterareWWF
Tel:076 06 85 006troy.enekvist@wwf.seDokument
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.