
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.

– En sådan stor sänkning av antalet vargar innebär stora risker för vargens överlevnad och kan dessutom leda till att Sverige fälls av EU-domstolen. I dag finns cirka 370 vargar i Sverige och de är mycket inavlade. Det här kan få ödesdigra konsekvenser, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
I förra veckan föreslog EU-kommissionen att skyddsstatusen för varg sänks från "strikt skyddad" till "skyddad" i EUs habitatdirektiv och anpassas då till Bernkonventionen.
– Det kom som ett brev på posten. Det ger ett signalvärde om att vargen inte är så viktig. Tyvärr är vi inte förvånade. Men sammantaget blir det många negativa nyheter för vargen på kort tid, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF.
Dessutom menar Benny Gäfvert att en sänkning av referensvärdet i Sverige kan leda till ökade kostnader, exempelvis direkta förvaltningskostnader eftersom fler vargar kommer behöva flyttas eller märkas, vilket även Naturvårdsverkat framhåller. Men också för att myndigheterna kommer behöva ha kontroll på varje enskild individ. Eftersom det blir färre vargar totalt sett så kan det också bli svårare att besluta om skyddsjakt på enskilda vargar.
Nästa steg är att Sverige innan juli månads slut ska rapportera det nya referensvärdet 170 individer till art- och habitatdirektivet. Om referensvärdet blir så lågt kan det innebära att Sverige inte uppfyller sina skyldigheter enligt just det direktivet.
– Blir det så kan EU-kommissionen inleda ett överträdelseärende med rättsliga påföljder. Det kan påverka såväl landets rovdjurspolitik som vår trovärdighet internationellt. Ett sådant ärende finns redan vilande hos EU, ända sedan 2010, gällande licensjakten på varg, säger Benny Gäfvert.
Naturvårdsverket fastställde så sent som 2015 referensvärdet till 300 vargar i landet för att stammen ska anses vara livskraftig och inte inavlad. En förutsättning för det var att en ny varg kommer invandrande österifrån minst vart femte år. Naturvårdsverket poängterar nu återigen riskerna för inavel vid en för låg population.
– Eftersom Sverige är så pass geografiskt isolerat och att vargpopulationen härstammar ifrån endast 7 individer- så är de redan mycket inavlade. Invandrande vargar behöver passera genom halva Sverige söderut, träffa en potentiell partner och få valpar som överlever, fortsätter Benny Gäfvert.
Naturvårdsverket fick i höstas i uppdrag av regeringen att återigen utreda frågan om referensvärde. Forskarna Nicolas Dussex och Phil Miller kom i sin analys fram till att ett så lågt referensvärde som 170 vargar förutsätter att den nuvarande reproduktionstakten inte minskar och att 1-3 individer immigrerar varje 10-årsperiod. Det är förenat med stora risker och den praktiska förvaltningen måste hantera osäkerhetsfaktorer som inavelseffekter, sjukdomar, illegal jakt, habitatförändringar, brist på föda och andra ekologiska och samhällsmässiga aspekter som inte fullt ut kan förutsägas genom modeller. De skrev nyligen också på DN debatt att deras forskningsresultat har misstolkats av regeringen och att hänsyn måste tas till just dessa faktorer.
– De här besluten om vargen måste ske på vetenskapliga grunder och på ett rättssäkert sätt, inte genom politiska principbeslut. Vi uppmanar regeringen och Naturvårdsverket att säkerställa att förvaltningen av vargstammen sker i enlighet med vetenskaplig expertis och EUs regelverk, avslutar Benny Gäfvert.
FAKTA Vargen i Sverige
Vargen i Sverige är hotad på flera sätt. Forskning från Grimsö visar att mellan 1980 och 2020 har 40 bekräftade finsk-ryska vargar passerat gränsen in i Sverige och av dessa har endast 10 fått valpar. Det är många faktorer som jakt, trafik, ekologi, illegal jakt, sjukdomar, som påverkar reproduktionen.
Forskarna på Grimsö har också kommit fram till att inaveln hos svenska vargar leder till att det föds färre valpar, ökad ålder för första reproduktion för tikar, lägre reproduktionsförmåga och parbildning. Läs mer här.
FAKTA Detta har hänt med vargen 2025 och ska hända…
2 januari Licensjakten på varg inleddes. Totalt 25 vargar sköts under den månad som jakten pågick.
3 mars: Vargens skyddsstatus inom Bernkonvent ändras från strikt skyddad till skyddad
15 mars: Naturvårdsverket redovisar förslag på åtgärder för att bibehålla GYPS på varg vid ett referensvärde om 170 individer.
Senast 31 juli: Regeringen avser att Sverige i samband med rapporteringen enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet ska rapportera ett referensvärde om 170 individer för gynnsam bevarandestatus gällande populationsstorlek för den svenska vargstammen.
31 augusti: förslag på en ny jaktlag och en ny jaktförordning, uppdraget ska redovisas.
FAKTA Referensvärden baseras på faktorer som:
- Artens naturliga utbredning och historiska förekomst
- Habitatets lämplighet för arten
- Populationsstorlek som krävs för att arten ska vara livskraftig långsiktigt
- Kvalitén och mängden av tillgängligt habitat
Läs tidigare artiklar
241230 WWF om vargjakten: Satsa på förebyggande på åtgärder
241203 Bernkonventionen nedklassar skyddet för EUs vargar
Kontakter
Benny GäfvertExpert rovdjur WWF
Tel:070-518 11 71benny.gafvert@wwf.seNina SchmiederPressekreterare WWF
Tel:0735-86 26 22nina.schmieder@wwf.seBilder



Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
Ny rapport: Här hamnar den svenska strömmingen13.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Merparten av den strömming som fiskas av svenska fiskare i Östersjön går till olika former av djurfoder, främst som fiskolja och fiskmjöl för odling av fisk. För att säkra mer hållbara val för konsumenten behövs en ökad spårbarhet av var strömmingen tar vägen efter fångst. Det visas i en ny rapport från RISE, framtagen på uppdrag av WWF.