Fem läkare får Cullbergstipendiet
Fem läkare tilldelas Cullbergstipendiet 2025 och får dela på 230 000 kr från Natur & Kultur. De kommer att besöka psykiatriska verksamheter i Indien, Norge, Schweiz och USA för att bland annat studera psykiatrisk vård i samband med graviditet och spädbarnstid samt behandling av psykisk sjukdom hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Cullbergstipendiet från Natur & Kultur är ett resestipendium som ger psykiatrer och ST-läkare i psykiatri möjlighet att besöka psykiatriska verksamheter utomlands under två till fyra veckor. Det är uppkallat efter initiativtagaren professor Johan Cullberg, psykiater och författare som gick bort 2022.
En av stipendiaterna kommer att resa till Indien, som är ny destination för Cullbergstipendiet.
– I Bengaluru, tidigare Bangalore, som har en befolkning på över 11 miljoner i storstadsområdet har man utvecklat en framstående perinatalpsykiatrisk specialistvård. Denna vård omfattar inte bara särskilda insatser inom öppen- och heldygnsvård, utan också samarbete med mödra- och barnhälsovård i avlägsna regioner. Resan kommer att ge nya insikter i behandlingsmetoder och även idéer för att förbättra samarbetet mellan specialistpsykiatri och mödrahälsovård i Sverige, säger psykiatern Tove Gunnarsson som är ordförande i stipendiekommittén och redaktör för tidskriften Svensk Psykiatri.
Förekomsten av psykisk ohälsa är betydligt vanligare hos personer med intellektuell funktionsnedsättning jämfört med befolkningen i allmänhet.
– Diagnostik och behandling av psykisk sjukdom hos människor med intellektuell funktionsnedsättning är en utmaning för vården då det saknas såväl forskning som klinisk erfarenhet av hur behoven hos dessa patienter bäst kan tillgodoses. Därför är det av stort intresse att en av året stipendiater ska besöka en specialenhet i Norge för personer med komplexa problem av denna art, för att ta hem ny kunskap om diagnostik och behandling, framhäver Tove Gunnarsson.
Övriga tre stipendiater kommer att studera diagnostik och behandling av barn och unga med psykossjukdom och med tvångssyndrom, samt hur perspektivet på patienten kan vidgas vid en klinisk bedömning.
Cullbergstipendiater 2025
Marie Bendix, överläkare i psykiatri vid Psykiatri Sydväst, Region Stockholm, ska besöka National Institute of Mental Health and Neurosciences, NIMHANS, i Bengaluru, Indien för att studera perinatalpsykiatrisk vård, särskilt en psykiatrisk avdelning där mor och barn samvårdas, så kallad mother-baby-unit, och samarbetet mellan specialistpsykiatri och mödrahälsovård.
Karolina Domanski, ST-läkare i barn- och ungdomspsykiatri vid Västmanlands sjukhus, Västerås, ska auskultera vid Baylor College of Medicine i Houston, Texas, USA för att inhämta kunskap om evidensbaserade behandlingar av barn med tvångssyndrom, inklusive djup hjärnstimulering, DBS, vid behandlingsresistenta fall.
Adrian Frid, överläkare i psykiatri vid Habilitering och hälsa, Västra Götalandsregionen ska besöka Regionala sektionen för psykiatri och utvecklingsstörning/autism, PUA, vid Oslo universitetssjukhus i Norge för att få kompetensutveckling kring diagnostik och behandling av psykisk sjukdom hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Isak Kempe, ST-läkare i psykiatri vid Norra Stockholms psykiatri, ska besöka Johns Hopkins Bayview Medical Center i Baltimore, Maryland, USA för att studera användningen av den holistiska modellen Perspectives of Psychiatry, som tar hänsyn till sjukdom, personlighet, beteende och livshistoria, vid i huvudsak neuropsykiatriska tillstånd.
Mikaella Patsali, ST-läkare i barn- och ungdomspsykiatri vid Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg ska besöka universitetssjukhuset i Lausanne, Centre hospitalier universitaire vaudois, CHUV, i Schweiz för att få mer kunskap om de metoder som utvecklats i landet för att tidigt identifiera och behandla unga individer med klinisk hög risk för att insjukna i psykos eller som genomgår en första episod av sjukdomen.
Cullbergstipendiet finansieras av stiftelsen Natur & Kultur och delas ut i samarbete med Svenska Psykiatriska Föreningen sedan 2009. Det kan sökas av psykiatrer och läkare under specialistutbildning i psykiatri (ST). Syftet är att utveckla den svenska psykiatriska vården genom att stimulera till fördjupat kliniskt tänkande med inriktning på psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri eller rättspsykiatri. Årets stipendiater tillkännagavs på torsdagskvällen den 13 mars under Svenska psykiatrikongressen i Göteborg.
Om stipendiets grundare
Professor Johan Cullberg (1934–2022) var författare på Natur & Kultur sedan 1970-talet och skrev bland annat de banbrytande böckerna Kris och utveckling och Dynamisk psykiatri. Hans sista bok, Att insjukna i psykos, utkom 2020 (skriven med Maria Skott och Pontus Strålin). Johan Cullberg skrev även uppskattade biografier över författare, till exempel Skaparkriser – Strindbergs inferno och Dagermans (1992, nyutgåva 2023).
Johan Cullberg gjorde studieresor utomlands som han ansåg lärde honom mycket. Genom att ta initiativ till ett resestipendium önskade han göra det möjligt för andra att åka ut i världen och ta del av nya och annorlunda arbetssätt.
Nyckelord
Kontakter
Annika SchildtPresskontakt Socialt arbete och Vård
Tel:070-555 61 91annika.schildt@nok.seBilder





Länkar
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Anna Froster får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris25.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Biologen, journalisten och författaren Anna Froster tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2025. Hon prisas för att hon med sina naturskildringar utvecklar en ”anrik svensk genre med rötter i Linné”. Prissumman är 250 000 kronor och ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat vetenskap inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.
Nya ledamöter i Natur & Kulturs placeringsutskott16.4.2025 09:09:15 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs placeringsutskott har under det senaste året fått två nya ledamöter: Per Frennberg och Marie Giertz. De ersätter Mariana Burenstam-Linder och Lennart Låftman som finansiella experter i utskottet. Natur & Kulturs placeringsutskott förvaltar stiftelsens förmögenhet. En förmögenhet som har utvecklats starkt de senaste åren, och uppgår till ca 1,7 miljarder kronor.
Trettio miljoner kronor till bildning och kultur 202415.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 fördelade Natur & Kultur 30 miljoner kronor i priser, stipendier och stöd till personer och organisationer som verkar för bildning, kunskapsspridning och som bidrar till en mångfald av röster i samhället. Det innebär mer än en fördubbling på fyra år. Ökningen fortsätter under 2025.
Holly Jacksons första vuxenroman släpps på nylanserade Legenda10.4.2025 10:08:58 CEST | Pressmeddelande
Den brittiska bästsäljaren Holly Jackson – författaren bakom den globala succén A Good Girl’s Guide to Murder – är tillbaka med sin första roman för vuxna. Inte död riktigt än är en spänningsroman om en ung kvinna som försöker lösa mordet på sig själv. Romanen släpps samtidigt över hela världen i juli, och blir en av de första titlarna på det återuppståndna förlaget Legenda.
Fortsatt starkt resultat för Natur & Kulturs förlagsverksamhet 202410.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs rörelseresultat före resultatandelar till personalen blev 71 miljoner kronor 2024. Det är det näst starkaste resultatet någonsin för stiftelsen, bara slaget av rekordåret 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum