Utökad satsning på prehospital e-hälsa

Prehospital ICT Arena är ett öppet, nationellt samarbete för e-hälsa inom den prehospitala sjukvården, det innebär ofta akut vård som utförs innan en patient har hamnat på rätt vårdinstans. Inom arenan samarbetar vårdaktörer, näringsliv och akademi för att ny teknik ska utnyttjas på bästa sätt inom prehospital sjukvård.
– Sjukvården står inför stora utmaningar och en del av lösningen är att vi bättre tar tillvara på möjligheterna med ny teknik. Det kräver att alla aktörer inom en bransch, till exempel prehospital sjukvård, samordnar sig och arbetar mot gemensamma mål. Prehospital ICT Arena är en neutral samarbetsplattform med detta syfte och där parterna kan diskutera utmaningar, sprida och generera kunskap. Till exempel genom att testa lösningar i samverkansprojekt, säger Bengt Arne Sjöqvist, programansvarig för Prehospital ICT Arena vid Lindholmen Science Park.
Satsningen från Västra Götalandsregionens utvecklingssekretariat gör att arenan kan fortsätta arbetet men också ta nya initiativ för att utveckla och expandera verksamheten ytterligare.
– I den prehospitala vården samverkar många parter och system som inte alltid länkas samman på bästa sätt. Därför har vi i arenan tillsammans startat projektet PrehospIT-Stroke. Fokus är här att finna ett gemensamt sätt att hantera och kommunicera information som förbättrar omhändertagandet av den akuta strokepatienten, från larm till 112 via ambulans till vård på rätt sjukhus. Det kan exempelvis handla om datoriserade besluts- och dokumentationsstöd, säker tillgång till information från patientjournaler och andra system, eller video-konsultation för distansbedömning av patienter. Ett väl utformat system ger också större möjligheter till uppföljning och verksamhetsutveckling, förklarar Bengt Arne Sjöqvist
En annan utmaning är att se till att patienter hamnar på rätt vårdinstans direkt.
– Alla ska inte till närmsta sjukhus eller akuten. I vissa fall kan patienten hänvisas till vårdcentral, specifik vårdavdelning eller färdigbehandlas i hemmet. Det minskar belastningen på akutvården och minskar vårdkostnaderna samtidigt som patienten får det bästa omhändertagandet. Det ställer också krav på bra IT-stöd, det vill säga e-hälsa, säger Bengt Arne Sjöqvist.
Prehospital ICT Arena drivs av Lindholmen Science Park tillsammans med ett trettiotal aktörer runt om i Sverige. Finansieringen från Västra Götalandsregionens utvecklingssekretariat omfattar två miljoner kronor över två år.
För mer information kontakta
Bengt Arne Sjöqvist, programansvarig Prehospital ICT Arena, Lindholmen Science Park, via epost bengt.arne.sjoqvist@lindholmen.se
Nyckelord
Kontakter
Bengt Arne SjöqvistProgramansvarig Prehospital ICT Arena
Tel:031-764 70 00bengt.arne.sjoqvist@lindholmen.seSimon UngmanPressansvarig
Tel:031-764 70 21simon.ungman@lindholmen.seBilder
Länkar
Om

Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg
031-764 70 00http://www.lindholmen.se
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Pressinbjudan: Resultat från Europas största systemdemonstration av elektrifierade lastbilar29.4.2025 09:48:52 CEST | Pressinbjudan
Resultat från Europas största systemdemonstration av elektrifierade lastbilar presenteras den 7 maj i Göteborg. Under dagen medverkar flera riksdagspolitiker samt ledande näringslivsaktörer och på plats finns bland annat Scania tillsammans med Dagabs 64-tons ellastbils-ekipage som rullat i projektet i mer än tre år. Volvokoncernen kommer att ha världspremiär för en helt nyutvecklad eldriven trailer.
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum