Lägesrapporter för förbättringsprojekten inlämnade
Under 2024 har drygt 300 projekt startats upp i både små och större verksamheter för att på olika sätt förbättra den svenska cancervården. Projekten är resultatet av de 220 miljoner kronor som RCC fick i uppdrag att fördela i början av året. De projekt som tilldelats medel får löpande vägledning av RCC och de har till syfte att korta ledtiderna för patienter som utreds för cancer samt stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården av barn och vuxna. 18 december lämnade RCC in lägesrapporter för alla sjukvårdsregioner till Socialstyrelsen.

- Vi ser ett fantastiskt engagemang i hela landet, det finns en enorm förändringskraft i sjukvården. Det gäller att plocka upp idéerna som finns och ge verksamheterna möjligheten att på ett strukturerat sätt låta idéerna bli verklighet. Små verksamheter, som annars kanske inte kunnat driva förändringsprojekt på detta sätt, kan med lite hjälp göra stora förändringar i kvalitet och effektivitet. Större, mer resursstarka verksamheter finns också med bland förbättringsprojekten och det är spännande att följa alla projekt och se vilken påverkan de får, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare vid RCC i samverkan.
Förbättringsprojekt för att korta ledtiderna till behandling
RCC har tidigare i år gjort både nationella och regionala analyser av hur cancervården fungerar och kan stärkas. De standardiserade vårdförloppen, som följer vårdprocessen från välgrundad misstanke till start av cancerbehandling, går att följa med hjälp av sjukvårdens egna data och tydliggör detaljerat tidsåtgången i de olika stegen i förloppen. I kartläggningar och analyser har RCC tillsammans med regionerna redovisat var vanliga flaskhalsar finns, vad de beror på och hur de kan åtgärdas. Förbättringsprojekten inom patologi och bild- och funktionsmedicin har tilldelats stöd och medel just för att möta dessa hinder och därmed korta ledtiderna i cancerförloppen. Införande och tester av AI är ett genomgående tema för många förbättringsprojekt och det finns flera exempel på projekt som inför ny teknik, som artificiell intelligens för att avlasta funktioner inom radiologi. Många andra projekt fokuserar på att förbättra remissrutiner eller omfördela arbetsuppgifter (task shifting) för att effektivisera arbetet.
Rehabilitering och palliativ vård
Den andra delen av satsningen på förbättringsprojekt omfattar rehabilitering och palliativ vård. De nationella vårdprogrammen för dessa områden är centrala för att stödja livskvaliteten hos barn och vuxna som genomgår eller har genomgått cancerbehandling. Stöd har delats ut till projekt som stärker implementeringen av programmen och förbättrar uppföljningen av rehabilitering. Inom den palliativa vården har flera mindre projekt genomförts som tillsammans förbättrar förutsättningarna för att fler vårdmoment kan utföras i hemmet, vilket ger en mer sammanhållen vård och minskar behovet av återinläggningar och akuta sjukhusbesök.
Både rehabilitering och palliativ vård ställer krav på multidisciplinärt samarbete över verksamhetsgränser, vilket kan vara en utmaning. Många projekt har startat forum för dialog och gemensam planering av rutiner och arbetssätt, eller satsat på utbildningsinsatser för att möta behovet av kompetenshöjning. RCC har även bildat regionövergripande nätverk för att stärka samarbetet mellan de funktioner som ingår i rehabilitering och palliativ vård.
- Det är viktigt att regionerna kan hjälpa varandra med erfarenheter och kompetenser och RCC har en färdig struktur som kan underlätta ett sådant arbete, det är glädjande att kunna erbjuda den arenan till verksamheter som vill och ser behovet, säger Kjell Ivarsson.
Andra initiativ inom rehabilitering och palliativ vård har till syfte att öka tillgängligheten genom att testa digitala lösningar som komplement under rehabilitering eller palliativ vård. Flera förbättringsprojekt har samlat patienter, närstående och profession i arbetsgrupper som gemensamt arbetat fram digitala plattformar som testas och utvärderas innan de kan implementeras.
Samarbeten med ideella aktörer
Även verksamheter utanför sjukvården finns med bland förbättringsprojekten, till exempel den ideella aktören Kraftens hus vars verksamhet kan ses som en förlängning av sjukvårdens cancerrehabilitering. Kraftens hus har under 2024 startat projekt i Göteborg, Stockholm och Jämtland/Härjedalen.
- För att förbättra cancervården och för att förbättra för personer som har eller haft cancer behövs inte bara samarbete mellan vårdprofessioner och över regiongränser. Vi behöver också stimulera kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte mellan offentlig verksamhet och till exempel ideell verksamhet. Vi är mycket tacksamma över att organisationer som Kraftens hus och även Ung cancer ingår bland förbättringsprojekten, säger Kjell Ivarsson.
Rapporterna över förbättringsprojekten har nu lämnats in till Socialstyrelsen som i sin tur kommer att rapportera vidare till Socialdepartementet.
- En viktig förutsättning för att så många lyckosamma initiativ har genomförts är att RCC organiserat ansökningsförfarande och bedömningar, utsett kontaktpersoner, samlat in och sammanställt delrapporter samt gett stöd till projektledarna, både regionalt och nationellt. Vi på RCC ser samarbetet med förbättringsprojekten som ett ypperligt exempel på hur RCC:s nationella arbete kan matcha regionala initiativ, avslutar Kjell Ivarsson.
Kontakter
Mimi TaylorKommunikationsstrateg RCC Syd
Tel:072-5383718magdalena.taylor@skane.seBilder

Om oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar
Nya uppdrag för cancervården i överenskommelse mellan regeringen och SKR25.1.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV. – Överenskommelserna är årliga men det finns en stor kontinuitet genom att många uppdrag återkommer från år till år. Vi fortsätter att förvalta och utveckla det som är bra, till exempel arbetet med kunskapsstöd. Förra året tillkom några särskilt utpekade områden som vi i år utvecklar ett steg till. Det gäller särskilt de diagnostiska processerna patologi och radiologi, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Regionernas förbättringsarbeten en framgång som får fortsätta Överenskommelsen innebär att r
Ny pilotstudie: De första deltagarna bjuds in till screening för lungcancer14.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.
Certifieringsprogram för enheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård8.1.2025 11:12:00 CET | Pressmeddelande
Betaniastiftelsen har lanserat ett certifieringsprogram inom palliativ vård. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler. Programmet startar den 3 februari och enheter som vill certifiera sin verksamhet kan göra en intresseanmälan nu.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum