Kulturen i Lund inviger Byggnadsvårdsåret 50 år
Smide, mureri, fönsterrenoveringar, videoproduktion och stadsvandringar. Det är några av projekten på Kulturen i Lund i samband med 50-årsjubileet av det Europeiska byggnadsvårdsåret.
Den 20 mars inleds en rad olika aktiviteter som har med byggnadsvård att göra.

Det var 1975 som Europarådet i Strasbourg utlyste European Architectural Heritage Year i syfte att göra allmänheten medveten om de oersättliga kulturella, sociala och ekonomiska värden som finns i historiska byggnader och miljöer. I år, när det gått 50 år, kommer därför byggnadsvårdsåret uppmärksammas särskilt med en rad evenemang och aktiviteter.
Givetvis kommer detta märkas på Kulturen, som förvaltar ett 50-tal historiska byggnader och där byggnadsvårdande insatser av hus och kulturhistoriska miljöer görs löpande.
Här några exempel av det som händer 2025:
Den 20 mars inleder Lunds stadsantikvarie Petter Eiring med ett föredrag om Lunds kulturmiljöer. I en tid av stora omvälvningar, både lokalt och globalt, innebär stora utmaningar för stadsbyggnad och kulturmiljövård. Vad är det för miljö vi överlämnar till våra barn?
Den 6 april blir det kulturhistorisk stadsvandring med stadsantikvarie Petter Eiring samt Lunds stadshistoriker Peter K Andersson, med rubriken Fattighus, funkis och folkliv – kulturmiljö arkitektur och historia i Kulturkvadranten.
Till hösten håller Otto Ryding, tidigare kommunantikvarie i Lund, föredrag om ”Att bevara en stad - Bevarandefrågor under 500 år.” Ulla Jansson, lektor på LTH, håller föredrag om ”Att bevara det befintliga – nyckeln för byggbranschens hållbarhetsutmaningar”.
Under året kommer det även finnas möjlighet för barn och vuxna att prova på olika aktiviteter, som smide, schablonmåleri och att mura. Kulturen kommer ha visningar av skånsk byggnadskultur och Östarpsdagen har i år tema byggnadsvård. Under året producerar Kulturen också flera videofilmer som handlar om byggnadsvård som visas i utställningen ByggnadsKulturen och som publiceras på YouTube.
– Byggnadsvårdsåret 1975 var en viktig satsning och en reaktion mot rivningar och ovarsamma stadsomvandlingar. Genom att uppmärksamma 50-årsjubileet vill Kulturen väcka intresse och öka kunskapen kring våra gemensamma kulturmiljöer och byggnadsbestånd, säger Lena Aurivillius Hector, bebyggelseantikvarie på Kulturen i Lund.
Nyckelord
Kontakter
Johan RominKommunikatör
Tel:0765-35 04 85Tel:0760-24 51 10johan.romin@kulturen.comLena Aurivillius HectorBebyggelseantikvarieKulturen i Lund
Tel:0765-39 04 67lena.aurivilliushector@kulturen.comBilder







Länkar
Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum i centrala Lund med friluftsmuseum, historiska hus, utställningar, verksamhet för barn och ett stort antal experter inom byggnadsvård, historia, arkeologi och utställningsproduktion. Kulturen grundades 1882 av Georg Karlin och friluftsmuseet öppnade 1892. Kulturen är ett fristående museum som ägs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande
FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.
Napoleons härjningar ledde till kunskap om Skåne!10.4.2025 10:28:19 CEST | Pressmeddelande
Kulturens årsbok för 2025 är här! Den handlar om livet på landet i Skåne på 1800-talet och är den 91:a årsboken från Kulturen i Lund. Boken skildrar en tid som känns fjärran för oss moderna människor men som ställer intressanta och viktiga frågor till vår samtid, inte minst om hållbarhet. Den visar också att kunskapen om 1800-talets Skåne har sina rötter i Napoleonkrigen!
Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!
Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!25.3.2025 15:17:33 CET | Pressmeddelande
För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare. – Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson.
Kulturen i Lund väljer ViaTT18.3.2025 08:22:05 CET | Pressmeddelande
Kulturen i Lund har beslutat att gå över till pressmeddelandetjänsten ViaTT. Detta som ett led i en ny kommunikationssatsning från museets sida. – Det blir stort fokus på PR och digital kommunikation framåt, och därför känns ViaTT helt rätt, säger den tidigare TV4- och SVT-journalisten Johan Romin, som är ny kommunikatör på Kulturen i Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum