Ny beroendejour stärker vården för patienter med missbruksproblematik
Nu finns en beroendejour på Beroendecentrum vid Psykiatrin Sunderbyn. Dit kan både patienter, andra vårdenheter och kommuner över hela länet ringa direkt för att få hjälp.

Alexander Vucins, som tillsammans med sin läkarkollega Markus Boman delar på bakjouren för den nya jouren, konstaterar att patienter med beroendeproblematik tidigare ofta hamnat lite i kläm.
– När vi haft det tufft på den psykiatriska akutmottagningen har personer som kommit hit med alkohol- och drogrelaterad problematik ibland fått vänta ganska länge på att få hjälp. På så sätt har vård fått stå tillbaka, vilket inte varit acceptabelt. Med den nya beroendejouren stärker vi vården för den patientgruppen.
Abstinens
Han berättar att det exempelvis handlar om personer som behöver hjälp att hantera abstinens eller för att de har komplikationer av olika slag efter att ha slutat med sitt missbruk. Det kan exempelvis röra sig om psykoser och självmordstankar. Ofta är det en kombination av flera saker.
– Det vanligaste är att de själva kommer hit för att söka vård och ibland har de uppmanats av anhöriga att göra det. De kan också ha förts hit av polis eller kommit hit efter att ha vårdats på akuten efter en överdos, säger Alexander Vucins.
Speciellt kunniga
Han konstaterar att det krävs särskild kompetens att hantera beroendepatienter.
– Det är därför vi inrättat en särskild beroendejour med läkare som är speciellt kunniga i beroendefrågor och beroendemedicin. Det är inte bara patienter som kan kontakta oss på vårt direktnummer utan även vårdgrannar som exempelvis andra medicinavdelningar inom regionen, hälsocentraler och socialjourer hos kommuner i hela länet.
– Det kan komma frågor kring en person som har exempelvis abstinensbesvär och mår dåligt, hur de ska hantera det. Tidigare har kommunal socialjourspersonal chansat och kommit hit med den personen för att få en bedömning, men det har inte alltid funnits något i tjänst med specialkunskapen. Nu finns det, i vart fall under kontorstid.
Öppenvårdsavgiftning
Han konstaterar att det i normalfallet rör sig om ett par besök om dagen, både av personer som är kända sedan tidigare, men också helt nya patienter.
– Efter att de har fått träffa någon av oss läkare tas beslut om de behöver läggas in, men det behövs inte alltid. Tidigare var det vanligt med inläggning vid avgiftning, men nu arbetar vi oftast med öppenvårdsavgiftning där de får med sig lugnande medicin hem. Sedan bokar vi ett snabbt återbesök, kanske redan dagen efter, där vi följer upp deras mående, kollar puls, blodtryck och så vidare.
Fakta Beroendecentrum
På Beroendecentrum vid Psykiatrin Sunderbyn finns närmare 40 anställda. Förutom beroendejouren finns även tolv vårdplatser för slutenvård, fyra vårdplatser på tillnyktringsenheten, beroendemottagningen som bedriver öppenvårdsbehandling för nedtrappning av beroendemediciner, LARO-mottagningen för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende samt en lågtröskelmottagning för sprututbyte.
Nyckelord
Kontakter
Alexander VucinsÖverläkare och medicinskt ledningsansvarig läkareBeroendecentrum på Sunderby sjukhus
Tel:070-642 39 06alexander.vucins@norrbotten.seOm Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Norrbotten erbjuder NIPT24.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 28 april 2025 erbjuder Region Norrbotten Non-Invasive Prenatal Test (NIPT) som en del av den offentligt finansierade fosterdiagnostiken. Testet är kostnadsfritt för gravida som är 35 år eller äldre vid beräknad förlossning. Kvinnor under 35 år får själva stå för kostnaden av testet.
Svenska hygienpriset till IVA i Sunderbyn15.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
På intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus har man full koll på vårdens hygien- och klädregler. Under Hygiendagarna 2025 fick Karin Norman och Adam Wedin ta emot pris för att de med nyspritade händer pekat ut vägen mot en säkrare vård.
Patienter loggar sina värden i en app10.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett hundratal norrbottningar håller nu koll på sina värden för diabetes, hjärtsvikt och högt blodtryck via en app i telefonen. Det kallas egenmonitorering och ingår i ett unikt projekt i Sverige, som testas på hälsocentraler i Norrbotten.
Ärenden på regionstyrelsens möte 8 april2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regionstyrelsen behandlar ett 20-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.
Unga erbjuds betald praktik inom Folktandvården1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Folktandvården i Norrbotten lanserar ett lärlingsprogram för att locka fler till tandvården. – Det här är ett mycket bra initiativ för att öka intresset för tandvårdens olika yrken, säger regionrådet Birgitta Dahlbäck, C.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum