Fiskpudding, Gothenburg Royale och taco - här är Göteborgsmåltidens finalister
Jakten på Göteborgs signaturrätt fortsätter. Den 17 mars avgjordes semifinalen där sex finalister fick presentera sina bidrag som provlagades och avsmakades av juryn på plats. Nu har tre bidrag gått till final, Fiskpudding – De va la gött, Taco’hej och Gothenburg Royale. Finalen avgörs under Göteborgs Kulturkalas i slutet av augusti.

– Vi fick in över 30 bidrag som på olika sätt lyfter Göteborgs matkultur, och det är imponerande att se den kreativitet och det engagemang som deltagarna har visat. Göteborg har en stark kulinarisk tradition kopplad till havet, och det ser vi återspeglas i de tre finalisternas rätter, säger Sofie Mantzaris, konceptutvecklare tema mat på Göteborg & Co,
Projektet Göteborgsmåltiden vill hitta en ny signaturätt för Göteborg. En kompetent jury har bedömt bidragen utifrån kriterier så som smak, hållbarhet och kopplingen till Göteborgs matkultur. Göteborgsmåltiden genomförs av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och RISE inom ramen för det EU-finansierade projektet SWITCH.
Patrik Sewerin, köksmästare på Nola Bistro ledde juryarbetet under semifinalen.
- Det var sex mycket intressanta bidrag som vi testlagade idag. Juryn var enig i sitt beslut och det var fantastiskt att se att de som gick vidare hade sökt inspiration i historiska rätter till nutida och framtida rätter. Rätterna ger en känsla av ett Göteborg som gärna söker trygghet i sitt matarv med råvaror som speglar regionen, men även är öppna för influenser från världens kök.
De tre semifinalisterna:
Namn: Maria Bodestig
Ålder: 56
Bor: Lysekil (uppvuxen i Göteborg)
Tävlingsrätt: ”Fiskpudding – De va la gött”
En klassisk rätt med anor från Göteborg sen 1800-talet. Fiskpudding på kolja och musselfond som dekoreras med dill och marinerad blåmussla. Serveras med ärtsallad.
Namn: Malin Boban
Ålder: 35
Bor: Hisingen
Tävlingsrätt: ”Gothenburg Royale”
En ny variant på den internationella kända rätten Lobster Roll. En röra på krabba och musslor, vrångebäcksmajonäs och pepparrots serveras på bagebröd med torkad rörhinna.
Namn: Josefine Malmer
Ålder: 51
Bor: Västra Frölunda
Tävlingsrätt: "Taco´hej"
En Göteborgstaco bestående av närproducerade råvaror som friterade musslor, syrlig vitkålssallad, sockertång och majonnäs med hetta.
OBS. Tävlingsbidragens recept kan komma att justeras av juryn för att kunna anpassad till offentlig måltid, restaurang etc.
Expertpanel/jury
Juryn för Göteborgsmåltiden samlar en bred och djup kompetens från stadens kulinariska landskap. Här möts kockar, journalister och matinfluencers med forskare inom mat och hållbarhet
-Patrik Sewerin, juryledare, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning
-Nikola Zivkovic, matinfluenser från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024
-Maria Zihammou, författare och matjournalist
-Britta Floren, hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den gröna näringen och mer växtbaserat
-Jasmine Soufi, samhällsentreprenör och projektledare för Biskopsgårdens matfestival och Food Fest Gothenburg
- Joel Albertsson, driver odlingsbolaget Svalan, ett grönt nav av produktion och tjänster inom biointensivt och återuppbyggande jordbruk
- Anna Axelsson, hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den blå näringen och hållbar sjömat
- Maria Alexandersson, projektledare för FullkornsFrämjandet som arbetar för att lyfta fullkornets roll i en hälsosam och hållbar kost
- Karin Hermansson, har ett fokus mot skolmåltiden och prisad förskolekock och måltidspedagog vid Stenungssunds kommun
- Stella Bentham, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium
- Nellie Corneliusson, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium
- Marcus Adevi, mat- och konsumentforskare vid RISE med fokus på hur matvanor formas och förändras och inte minst, projektledare för Göteborgsmåltiden
För media:
För frågor, citat och intervjumöjligheter med jurymedlemmar eller finalister vänligen kontakta Sofie Mantzaris på Göteborg & Co.
Bakgrund:
I januari 2025 startartade en unik tävling för att sätta Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserarde Göteborg & Co "Göteborgsmåltiden" – ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten, inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.
Hur fungerar tävlingen?
Tävlingsbidragen ska uppfylla minst en av följande tre hälso- och hållbarhetskriterier:
-
Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket
-
Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
-
Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som alger och sjögräs som finns lokalt eller i regionen.
Läs mer om dessa här: Göteborgsmåltiden | Switch Food Hub
Tidsplan
-
Tävlingen öppnade 21 januari 2025 och pågick till 3 mars.
-
I mars väljer en expertpanel ut 6 semifinalister.
-
Den 17 mars provlagas och smakas rätterna av juryn, som utser tre finalister.
-
Finalisterna presenteras på Göteborgs Kulturkalas i augusti 2025, där vinnaren även tillkännages.
Kontakter
Sofie MantzarisPR Manager - Press & Medierelationer
Presskontakt PR-frågor Storbritannien + Tema Mat/Gastronomi
Marcus Adevi KlassonKonsumentforskare & projektledare, RISE
Tel:0730213296marcus.adevi.klasson@ri.seBilder







Om oss
Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.
Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.
Ladda ner bilder från vår mediabank.
Följ Göteborg & Co AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB
Davis Cup tillbaka i Göteborg – Sverige spelar för plats i världseliten25.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Göteborg blir återigen scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp i Partille Arena den 12–13 september. Segraren kvalificerar sig för nästa års Davis Cup Qualifiers.
Junior VM i ishockey i Göteborg vinner Gyllene Hjulet – är årets hållbara event 202524.4.2025 09:04:49 CEST | Pressmeddelande
När Gyllene Hjulet delades ut på kvällen den 23 april var det göteborgskt i topp. JVM i ishockey 2024, som var det första stora ishockeyevenemanget i världen som hållbarhetscertifierades, utsågs till årets hållbara event.
Premiär för populära veganmarknaden på Grönsakstorget24.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året drog veganmarknaden Vegan market in Gothenburg (tidigare Papi’s veganmarknad) mellan 3500 - 5000 besökare vid varje tillfälle de stod på sommartorget. Nu kommer marknaden tillbaka under fyra tillfällen med premiär på lördag 26 april.
Göteborgs Kulturkalas 28–30 augusti utökar området i centrum – Bob Hund gör sin sista göteborgsspelning, även Seinabo Sey, Silvana Imam, Marcus & Martinus och Y4ska klara23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Göteborgs Kulturkalas släpper nu de första artisterna för 2025. Ikoniska rockbandet Bob Hund gör sin sista göteborgsspelning på den stora scenen vid Kungstorget. Klara är även Seinabo Sey, Silvana Imam, Marcus & Martinus och Y4ska. En nyhet för i år är att det tillkommer nya festivalområden i centrala stan när Kulturkalaset genomförs 28–30 augusti.
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium11.4.2025 07:34:09 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart att Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. Med Scandinavium som arena kommer de bästa boulespelarna från hela världen att tävla om världsmästartitlarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum