Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop

Dela

En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst, undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen, den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid. Nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat. 

Majblomman släpper årets undersökning om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, tillsammans med Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Röda Korset.
Majblomman släpper årets undersökning om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, tillsammans med Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Röda Korset.

Undersökningen, som gjorts för tredje året i rad, visar att den ekonomiska situationen inte har förbättrats för barnfamiljer med små marginaler. Medan vissa hushåll ser viss lättnad i sin ekonomi, erfar många familjer i utsatta situationer motsatsen – en vardag där hyror, matpriser och andra nödvändiga utgifter fortsätter att pressa ekonomin. Det är ofta barnen som tar smällen. Deras rätt till skälig levnadsstandard, till hälsa och till en meningsfull fritid påverkas av det ekonomiska läget.  


Undersökningen visar att:
 

  • 29 procent av de ensamstående föräldrarna med låga inkomster anger att de haft svårigheter med att äta sig mätta – det är en ökning med 9 procentenheter jämfört med 2024. I kontrollgruppen är det enbart 1 procent av familjerna som uppger att de haft svårt att äta sig mätta.   
  • 50 procent bland ensamstående föräldrar med låg inkomst uppger att de vid något eller flera tillfällen har haft svårt att ha råd med att köpa näringsrik mat. Bland sammanboende föräldrar med låga inkomster är motsvarande siffra 30 procent. Motsvarande siffra i för kontrollgruppen är 8 procent 
  • 44 procent bland ensamstående föräldrar har behövt låna pengar av en närstående, vän eller bank för att betala grundläggande utgifter som hyra, el och mat. Motsvarande siffra bland sammanboende med låg inkomst är 30 procent. 
  • 60 procent av ensamstående föräldrar med låg inkomst oroar sig för sin försörjning de kommande sex månaderna. Motsvarande siffra för sammanboende föräldrar med låg inkomst är 37 procent, medan endast 7 procent i kontrollgruppen delar samma oro.  
  • 27 procent av ensamstående och 21 procent av sammanboende föräldrar har haft svårigheter att kunna betala räkningar kopplat till sitt boende (hyra, lån) de senaste 6 månaderna. 

– Majblomman kan bekräfta att barnfamiljer med låga inkomster har det fortsatt svårt. Vårt ekonomiska stöd till barn har ökat kraftigt, med 12 miljoner på två år, främst till basala behov. Samtidigt ser vi ser att det har blivit mycket dyrare med aktiviteter. Föräldrar med svag ekonomi söker mer hjälp till kläder och skor. Om de måste välja så prioriteras fritidsaktiviteter ner. Den här utvecklingen märks i undersökningen och det är bedrövligt. Barn har rätt till en meningsfull fritid enligt barnkonventionen, säger Åse Henell, generalsekreterare för Majblomman. 

Denna snöboll som vi har sett rulla de senaste åren med höga hyror och matpriser går att stoppa. Men det krävs satsningar från politiken och ett betydligt större samhällsansvar från fastighetsägare och matjättar för att kunna vända utvecklingen. Vi möter familjer som måste leta efter en ny lägenhet för att de inte klarar av hyran. Familjer som redan är trångbodda tvingas bo ännu trängre. Samtidigt tar fler och fler osäkra lån för att betala hyran och för att ha råd med helt vanliga kostnader. Den här utvecklingen kan vi inte låta pågå, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. 

Vi möter allt fler barnfamiljer som vänder sig till oss för att få hjälp med det allra mest grundläggande – mat, kläder och tak över huvudet. På ett år har besöken i våra fem Röda Korsets hus runt om i Sverige ökat från 33 300 till 50 800, och andelen som söker mat har stigit från 53 procent till 82 procent. Föräldrar berättar om stressen att få ekonomin att gå ihop, och barn känner sig utanför när de inte kan delta i fritidsaktiviteter eller ens åka kollektivt för att träffa vänner. Samhället måste agera nu, säger Ulrika Modéér, generalsekreterare på Svenska Röda Korset. 
 
Vi hör från föräldrar att de saknar pengar i slutet på varje månad. De har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop och fylla kylskåpet. Så får det inte se ut. Vi möter också barn som berättar om hur viktigt det är för dem att delta i kostnadsfria fritidsaktiviteter med trygga ledare. Många berättar att avgifter är ett hinder för alltför många som inte har råd att vara med. Det krävs politisk handlingskraft för att komma åt detta, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på Rädda Barnen. 

Om undersökningen: 
Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset jobbar sedan länge med och för utsatta grupper i samhället. Under de senaste åren har våra märkt av en ökad utsatthet, särskilt bland barnfamiljer, som i allt större utsträckning har sökt olika typer av stöd. Med anledning av denna utveckling har vi tagit fram en Sifo-undersökning, genomförd av Verian om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, för tredje året i rad. Frågorna i enkäten är framtagna utifrån våra organisationers samlade kunskap och erfarenhet av att möta barnfamiljer som lever på marginalen. Undersökningen gjordes under februari 2025 och bygger på enkätsvar från barnfamiljer i Sverige. 1 112 personer har intervjuats. Låg inkomst avser hushåll där sammanboende föräldrar har en inkomst under 43 000 kr/mån före skatt, och ensamstående föräldrar under 30 000 kr/mån före skatt. Resultaten jämförs med en kontrollgrupp bestående av barnfamiljer oberoende av inkomst för att sätta siffrorna i ett bredare sammanhang. 

Kontakter

Bilder

Åse Henell, generalsekreterare Majblommans Riksförbund
Åse Henell, generalsekreterare Majblommans Riksförbund
Foto: Lotta Sultan Inga restriktioner
Ladda ned bild
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Ladda ned bild
Ulrika Modéer, generalsekreterare Röda Korset
Ulrika Modéer, generalsekreterare Röda Korset
Ladda ned bild
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye