Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.

Allt för många barn får inte de insatser som socialtjänsten har bedömt att de är i behov av. Orsaken är ofta att samtycke saknas, barn och föräldrar tackar nej. För att fler barn ska få stöd och hjälp tillsatte regeringen därför en utredning i april 2022. Den skulle undersöka socialnämndens möjligheter att erbjuda insatser till vårdnadshavare och barn – utan samtycke.
Utredningen har nu varit ute på remiss och Bris är mycket kritiska. Den föreslår bland annat att socialnämnden ska få besluta om:
-
att vårdnadshavare ska delta i öppna insatser när samtycke saknas och att det ska kunna förenas med vite (böter)
-
att barn och unga tidigare, och i fler fall än idag, ska delta i öppna insatser utan samtycke
-
elektronisk övervakning (fotboja) för barn som har fyllt 15 år
Detta skulle regleras i en ny lag: lagen om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas (LIV). Men Bris ser flera stora brister i utredningen.
Det finns ingen analys kring varför vårdnadshavare tackar nej till insatser idag. Utredningen hade behövt en sådan analys för att bättre förstå vad som behövs för att fler ska tacka ja i stället. Bris delar inte utredningens utgångspunkt om att tvång kommer leda till att flera barn får tillgång till insatser från socialtjänsten.
Inte heller har utredningen tagit tillräckligt stor hänsyn till barnets rättigheter. En rättighetsbaserad ansats kräver en holistisk syn där samtliga rättigheter beaktas och vägs samman för att säkerställa barnets bästa. Nu används barnets rättigheter både selektivt och motstridigt. För att exemplifiera: utredningen hänvisar till rätten om föräldraskapsstöd som ska ge barnet trygghet och omsorg i hemmet. Man vill garantera barnet det genom tvingande åtgärder. Samtidigt konstaterar man en risk med ökat tvång mot vårdnadshavare eftersom det medför att barnet kan utsättas för skambeläggande, hot eller våld, vilket går emot hela syftet med utredningen. Dessa risker lyfter utredningen själv fram och därför är det anmärkningsvärt att de trots det föreslår utökat tvång inom socialtjänsten.
Bris är särskilt oroade över argumentet om tvångsåtgärder som ett sätt att säkerställa det bästa för barnet. Tvångsmedel i barn och familjers liv är oerhört ingripande och innebär en potentiell inskränkning av barnets mänskliga rättigheter. Därför är det av yttersta vikt att noggranna proportionalitetsbedömningar görs innan sådana åtgärder föreslås eller vidtas.
I utredningen föreslås att föräldrar kan få föräldrapenning för att delta i föräldraskapsstödjande insatser, det ställer sig Bris positiva till. I övrigt är Bris mycket kritiska och ser med oro på hur införande av tvång skulle undergräva tilliten till socialtjänsten. Förslaget skulle försvåra implementeringen av den nya socialtjänstlagen, som går ut på att vara mer tillgänglig och arbeta för att stärka tilliten till det förebyggande arbetet. Då kan socialtjänsten inte samtidigt använda tvång och vite. Bris uppmanar därför regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Länkar
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
Bris kritiska till förslaget att straffa 14-åringar som begått brott28.1.2025 13:14:10 CET | Pressmeddelande
Utredning föreslår sänkt straffmyndighetsålder för vissa grövre brott. Bris är kritiska till att utredningen går emot forskning och beprövad erfarenhet och föreslår att 14-åringar ska kunna straffas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum