Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott
Gröna arbetsgivare tycker att det är bra att regeringen ser behovet av att uppdatera livsmedelsstrategin. Det riskerar dock att bli ett luftslott om man inte tar med behovet av fler naturbruksutbildade gymnasieelever och utländsk arbetskraft.

Regeringen har idag presenterat sitt förslag till en uppdaterad Livsmedelsstrategi 2.0. Gröna arbetsgivare välkomnar fokus på ökad robusthet i livsmedelskedjan, minskat regelkrångel och ökad lönsamhet. Strategin är ett steg i rätt riktning, men har allvarliga brister kopplat till kompetensförsörjningen.
En satsning på att göra SLU:s utbildningar mer attraktiva att söka och att bredda rekryteringen är välkommet. Samtidigt är det beklagligt att regeringen inte lyfter behovet av vare sig fler naturbruksutbildade gymnasieelever eller av utländsk arbetskraft. Två grundstenar inom lantbrukets kompetensförsörjning av allt från jordbruksmaskinförare till växtodlare. Ska Livsmedelsstrategin 2.0 bli en framgång behövs också en plan från regeringens sida gällande hur kompetensförsörjningen ska säkras.
Att Livsmedelsstrategin 2.0 äntligen är här är mycket välkommet, men om strategin inte ska bli ett luftslott behövs ett större helhetsgrepp om kompetensförsörjningsproblematiken. Utan arbetskraft som skördar åkern eller tryggar god djurhälsa vid kalvning stannar livsmedelskedjan”, säger Lena-Liisa Tengblad, VD på Gröna arbetsgivare
En positiv nyhet är att regeringen betonar att livsmedelskedjan är viktig för svensk ekonomi.
Det är glädjande att Regeringen poängterar att livsmedelskedjan är viktig för svensk ekonomi och att den kan bli ännu viktigare genom ökat fokus på svensk mat både i Sverige och som exporterade produkter. Företagen inom lantbruk och livsmedelsindustrin utgör en viktig del av svensk basindustri och sysselsätter över 100 000 personer och skapar ett förädlingsvärde på 83 miljarder kronor”, säger Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare.
Att Livsmedelsstrategin 2.0 nu presenterats är ett välkommet första steg i att stärka svensk livsmedelsförsörjning. Gröna arbetsgivare ser fram emot vidare dialog med regeringen och berörda myndigheter.
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgGröna arbetsgivare
Arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna som består av 4 000 företag inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Nu startar löneförhandlingar som kan påverka livsmedelsproduktionen8.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Livs har växlat krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för det svenska lantbruket. Två viktiga frågor för att ge lantbruket bättre förutsättningar är flexiblare arbetstider för att klara säsongerna och att inte försvåra kompetensförsörjningen genom låglönesatsningar som höjer trösklarna in i branschen.
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
Gröna arbetsgivare accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandens (Opo) föreslår ett treårigt löneavtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Det ligger i paritet med de finska avtalen. För det svenska skogsbruket är det viktigt att den internationella konkurrenskraften bibehålls eller i bästa fall stärks.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum