Polisförbundet

Poliser: Samhället sviker psykiskt sjuka

Dela

Nära sex av tio poliser anser att samverkan med psykiatrin inte fungerar, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. Frustrationen är stor bland poliser som gång på gång möter personer som far illa i brist på vård. 

– Samhället sviker de mest utsatta. Poliser i yttre tjänst ägnar mycket tid åt att omhänderta psykiskt sjuka när sjukvården inte fungerar fullt ut. Vi är det yttersta skyddsnätet i samhället, men de här utsatta människorna behöver stöd som polisen inte kan ge, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. 

I Polisförbundets undersökning bland medlemmarna svarar nära sex av tio, 58 procent, att samverkan mellan polisen och psykiatrin fungerar mycket eller ganska dåligt. Bara sju procent anser att det fungerar bra. Det är allvarligt och får konsekvenser för många utsatta människor och personer i deras närhet. Situationen måste förändras. 

– Det finns en stor frustration hos mina kollegor som gång på gång möter människor som lider och uppenbart behöver vård.  Det behövs bättre förutsättningar och mer resurser till både psykiatrin och socialtjänsten för att täcka de glipor som finns i samhällets skyddsnät idag, säger Katharina von Sydow.  

Samtidigt behöver poliskåren växa, det behövs fler poliser som tillsammans med psykiatri och socialtjänst kan rädda liv och arbeta brottsförebyggande. 

– Det handlar både om att skydda och stötta anhöriga till de personer som mår psykiskt dåligt och kan vara våldsbenägna, och att upptäcka personer som behöver vård innan de själva eller andra kommer till skada, säger Katharina von Sydow. 

Fem polisröster om situationen: 

”Det körs människor som har uppenbara psykoser m.m. till akuten flera gånger i veckan i mitt område. De är hemma i sin bostad innan vi hunnit avrapportera ärendet. Psykiatrin är oerhört underdimensionerad.” 

”Jag tror att en fungerande psykiatri skulle lyfta svenskt samhälle enormt mycket. Ungdomar med problem behöver få sina diagnoser. Dels för deras egen del, dels för att föräldrarna ska få verktyg att orka vara föräldrar.” 

”Vi räddar suicidbenägna, kör till psyket, som inte tar emot. Och sen får vi larm om fullbordat självmord. Flera fall bara i år i min kommun.” 

”Samverkan med psykiatrin är i princip obefintlig i mitt lokalpolisområde. Bäst samverkan har vi med skolorna.” 

”Psykiatrin har ingen insikt hur få vi är. De kräver att vi väntar på ett inskrivningsbeslut som kan dröja flera timmar.” 

Undersökningen i siffror:  

  • Nära 6 av 10 poliser (58 procent) uppger att samverkan mellan polisen och psykiatrin fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt. 32 procent svarar ganska dåligt och 26 procent mycket dåligt 
  • Nära 4 av 10 poliser (37 procent) uppger att samverkan mellan polisen och socialtjänsten fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt 
  • Fler poliser anser att samverkan med kommuner, civilsamhälle och skolor fungerar bra än dåligt. Endast 23 procent uppger att samverkan med skolan fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt. 16 procent att samverkan med civilsamhället fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt. 13 procent att samverkan med kommunen fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt 

Om undersökningen: 
Enkätundersökningen genomfördes av Novus den 4–27 september 2024 bland Polisförbundets medlemmar. Totalt svarade 1602 poliser, vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Enligt Novus finns inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet, utan undersökningen är åsiktsmässigt representativ för den grupp som skulle undersökas, och de slutsatser som presenteras i undersökningen gäller hela Polisförbundets medlemskår. 

Kontakter

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

Polisernas arbetsbelastning är ohållbar18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

En av tre poliser rapporterar att deras arbetsbelastning är mycket hög. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan 2022. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. – Mina kollegor är dedikerade till att förhindra brott och ge brottsoffer upprättelse. Men många poliser har en helt orimlig arbetssituation idag, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.

Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande

Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye