Arbetsmiljöverket

Ny årsrapport om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet

Dela

Måndag den 31 mars håller nio myndigheter en gemensam pressträff om arbetet mot arbetslivskriminalitet. Under 2024 genomfördes nära 4 000 myndighetsgemensamma kontroller av företag och arbetsplatser för att motverka olika regel- och lagbrott i arbetslivet. Förutom resultat och en årsrapport om genomförda kontrollinsatser under 2024 presenteras också utmaningar och nya möjligheter i myndighetssamverkan och vägen framåt.

En grupp inspektörer från olika myndigheter kontrollerar arbetslivskriminalitet på en byggarbetsplats.
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika riskbranscher. foto: Arbetsmiljöverket

Du som är journalist har möjlighet att på plats ta del av årsrapport 2024, som är en redovisning av regeringsuppdraget att inrätta sju regionala center mot arbetslivskriminalitet. Myndigheterna berättar också hur myndighetssamverkan kan stärkas och bli mer effektiv och varaktig. 

Medverkande

  • Arne Alfredsson, chef för myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet, Arbetsmiljöverket.
  • Mats Berggren, biträdande chef Noa, Polismyndigheten.
  • Nina Blomkvist, nationell samordnare mot arbetslivskriminalitet, Skatteverket.
  • Anna Karin Hansen, chef för brottsförebyggande kansliet, Ekobrottsmyndigheten
  • Paulina Bolton, utredare vid Nationella samordningen mot prostitution och människohandel, Jämställdhetsmyndigheten.


På plats finns även fler andra myndighetsrepresentanter från samverkande myndigheter.

Datum och tid  

31 mars klockan 09:00-10:00

Plats 

World Trade Center, lokal Casablanca, Klarabergsviadukten 70, Stockholm.

Insläpp och frukostmacka från klockan 08:30. Antalet platser är begränsat, anmäl dig senast den 27 mars till hanna.soder@av.se .

Kontakt

Sonya Aho, pressekreterare Arbetsmiljöverket, 010-730 9804, sonya.aho@av.se

Välkommen!

Bakgrund

Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher. Tillsammans planerar och genomför vi oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger.

Sedan 2018 har myndigheterna genomfört över 16 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.

Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Kontakter

Om oss

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye