NordVPN

Pendling och internet – 62 procent av svenskarna använder telefonen i kollektivtrafiken

Dela

En undersökning visar att 13 procent missat sin hållplats och 27 procent att de surfar upp till en timme när de pendlar till och från jobbet.

NordVPN, den 25 april, 2025 – NordVPN, ett cybersäkerhetsföretag, publicerar en ny undersökning om svenskars användning av elektronik när de pendlar. Av de 1 000 svenskar som tillfrågats svarade 65 procent att de surfar på internet under pendlingstiden. Av dessa är det 7 av 10 (68%) som lyssnar på musik eller en podcast, 51 procent som skrollar genom sociala medier och 47 procent som ringer eller skickar meddelanden.

”Pendlingstid har förvandlats till skärmtid och många är uppkopplade under hela resan, då man lyssnar på podcasts, musik, skrollar genom sociala medier eller kommunicerar med bekanta. Få tänker dock på de säkerhetsrisker som följer med att vara online i ständigt föränderliga miljöer,” säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

Missar sin hållplats när de surfar
Av de som surfar på internet när de pendlar använder de flesta en mobiltelefon – hela 62 procent av svenskarna. Detta är långt före andra digitala enheter, som bärbara datorer (8%), surfplattor och iPads (4%), digital läsplatta (2%) eller andra föremål. Av de resande internetanvändarna uppger 59 procent att de surfar upp till en halvtimme medan de pendlar och 27 procent upp till en timme.

Att skärmen tar uppmärksamhet från annat är ingen nyhet och den sanningen bekräftades inte minst av en av frågorna. Bland de som surfar när de pendlar uppgav 13 procent att de har missat sin hållplats för att de var uppslukade av vad de höll på med. Det är också bristen på uppmärksamhet som öppnar för potentiella säkerhetsrisker, så även när man reser tillsammans med främlingar.

Omgivningen tittar över axeln
Undersökningen har även tittat på fenomenet kallat ”shoulder surfing”, när en främling på offentliga platser som bussar, tåg eller tunnelbanor tittar på andras skärmar. En av tio (7%) svenska pendlare angav att de varit med om någon som försökt sig på att titta på deras skärm när de åker i ett kollektivt färdmedel, och lika många angav att de inte vet eller kommer ihåg om det skett.

”De flesta tänker på cyberhot som någonting som händer på nätet, men ibland står hotet bredvid dig. ’Shoulder surfing’ kan exponera känslig information utan att man ens inser det själv. En snabb blick från fel person kan avslöja uppgifter som lösenord, finansiell information eller privata meddelanden,” fortsätter Warmenhoven.

Även om många idag har ett telefonabonnemang där en stor mängd data ingår är det en inte försumbar andel som använder publika och potentiellt osäkra Wi-Fi-nätverk. Bland de svarande pendlarna är det 12 procent som förlitar sig på offentliga nätverk när de internetsurfar.

Totalt 72 procent anger att de vidtar åtminstone en åtgärd för att skydda sin integritet och data när de pendlar – 37 procent undviker att komma åt känslig information och 10 procent använder sig av ett skärmskydd med sekretessfilter, som med hjälp av ljuspolarisering gör att det inte går att se skärmens innehåll annat än rakt framifrån. Sett till andra åtgärder som bör vidtas i alla lägen svarade 44 procent att de alltid håller sin mjukvara uppdaterad och 38 procent att de använder starka lösenord.

Expertens tips för att göra pendlingen säkrare
När människor använder sina digitala enheter på offentliga platser, som när de pendlar till och från jobbet, ökar behovet av medvetenhet om cybersäkerhet.

”Offentliga Wi-Fi är en lekplats för hackare. Undvika att komma åt känsliga konton och uppgifter på dessa nätverk, ha alltid tvåfakturautentisering (2FA) och håll dina enheter uppdaterade. Att skaffa ett skärmskydd med polarisering är också en bra åtgärd, inte minst för den som jobbar i samband med pendlingen,” säger Adrianus Warmenhoven.

För att skydda sina uppgifter och integritet rekommenderar Adrianus Warmenhoven även andra mer generella cybersäkerhetsåtgärder. Håll alltid enhetens mjukvara uppdaterad, använd starka lösenord och ett VPN. Avslutningsvis ska man alltid låsa enheten när den inte är under uppsikt och funktioner för automatisk anslutning av sladdanslutna eller trådlösa enheter bör slås av.

Metodik
Undersökningen utfördes av de externa företagen Cint och Norstat den 20 februari–2 mars 2025 på uppdrag av NordVPN. Målgruppen var invånare i USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Sverige, Sydkorea och Japan i åldrarna 18–74 år (nationellt representativt) med undantag för Sydkorea (18–64 år). Urvalet gjordes bland nationella internetanvändare. Kvoter sattes för ålder, kön och bostadsort. Totalt tillfrågades 1 000 personer i varje land, undantaget Spanien där antalet respondenter var 800 personer. För mer information, klicka här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om NordVPN

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals användare världen över. NordVPN tillhandahåller dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet utan spårning av användarnas aktiviteter. En av huvudfunktioner är Threat Protection Pro™, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig programvara under nedladdningar, trackers och annonser. Den senaste tjänsten från Nord Security-teamet är Saily – ett ny globalt eSIM. NordVPN är mycket användarvänligt, erbjuder ett av de bästa priserna på marknaden och har över 7 300 servrar i 118 länder. För mer information: http://nordvpn.com.

Följ NordVPN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NordVPN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye