Handelsanställdas förbund

Starkare framtidstro i handeln – stabilt läge enligt nya siffror

Dela

De ekonomiska förutsättningarna i handeln har förbättrats. En rad indikatorer pekar på ökad framtidstro bland företagen, färre konkurser och en bransch som återhämtat sig snabbare än många väntat sig.

Stefan Carlén och Linda Palmetzhofer
Stefan Carlén och Linda Palmetzhofer

Enligt Konjunkturinstitutets barometer för handeln har den sedan hösten 2024 visat att stämningsläget varit mer positivt än normalt. I jämförelse med övriga näringslivet har handeln varit mer positiv.  Även konkurssiffrorna bekräftar ett stabilt läge. Under 2024 drabbades i genomsnitt 178 anställda per månad av konkurser i handeln, vilket är lägre än under det ekonomiskt starka 2010-talet då snittet låg på 261 per månad. I februari 2025 var siffran 170. 

– "Flera olika mätningar visar att handeln inte befinner sig i något allmänt krisläge. Framtidstron har stärkts och antalet konkurser bland företag med anställda är på historiskt låga nivåer. Den verkligheten behöver få ta plats i det offentliga samtalet," säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund. 

Samtidigt som företag återhämtar sig och gör vinster, är villkoren för många anställda fortsatt tuffa. 

– "Vi ser hur stora handelsföretag gör miljardvinster och delar ut enorma summor till sina ägare – samtidigt som många som jobbar i branschen har svårt att leva på sin lön. Det går inte ihop. Ska handeln vara hållbar måste man börja investera i dem som får den att fungera. Personalen måste få sin del av kakan," säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund. 

Under de tre första månaderna 2025 visar flera branschmätningar på ett mer positivt stämningsläge än under motsvarande period 2024 och 2023. Handlare inom både dagligvaruhandel, sällanköpshandel och partihandel är mer optimistiska inför framtiden än de varit på flera år. 

– "Det är intressant hur snabbt bilden av handeln kan svänga beroende på vilka siffror som får rubriker. Enstaka månader med fler konkurser lyfts fram som tecken på kris, medan längre perioder med få konkurser knappt nämns. I själva verket är konkurser bland företag med anställda få och har minskat över tid. De flesta konkurser sker bland enmansföretag där affärsidén inte burit. Samtidigt visar flera mätningar att framtidstron i handeln är starkare än på länge," säger Stefan Carlén.  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Handels är Sveriges tredje största LO-förbund. Idag är vi drygt 152 000 medlemmar, varav cirka 25 000 är pensionärer. Omkring 70 procent av Handels medlemmar är kvinnor.

Förbundet bildades 1906 men är på många sätt ett ungt förbund. Nästan en tredjedel av våra medlemmar är under 30 år och nära hälften är under 35.

Vi finns på cirka 25 000 arbetsplatser och representerar en rad olika yrken och branscher. Majoriteten av våra medlemmar jobbar inom detaljhandeln. Andra medlemsgrupper är till exempel florister, frisörer, lagerarbetare, optiker, urmakare, tjänstemän, kontorsanställda och elever inom yrkesinriktad utbildning.

Följ Handelsanställdas förbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Handelsanställdas förbund

Miljardutdelning till ICA-handlare – men anställdas krav på högre lön kallas ”tondövt”29.3.2025 12:29:51 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har kallat Handels krav på högre löner för "tondövt" – med hänvisning till det ekonomiska läget. Men samtidigt har landets största ICA-handlare delat ut 2,4 miljarder kronor till sig själva det senaste året, enligt en granskning från Dagens ETC. I flera butiker motsvarar utdelningen över en halv miljon kronor per anställd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye