165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.

Beteskravet för kor − någonting som länge har setts som en självklar del av svenskt djurvälfärd − är hotat av en utredning som tillsattes av regeringen för att stärka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter. Trots att forskningen talar sitt tydliga språk om betets betydelse för kor, och trots att flera undersökningar visar att stödet för att djur ska få vistas ute är stort bland svenska folket, landade utredningen i att beteskravet för kor i lösdriftsstallar bör tas bort.
Vid tillfället för överlämningen hade 165 076 personer skrivit under uppropet “Jag vill beta” för att behålla och utveckla beteskravet. Att gå vidare med förslaget om att slopa beteskravet vore ett bakslag, främst för alla de djur som drabbas men också för miljö, öppna landskap, biologisk mångfald och konsumenters förtroende för svenskt djurskydd.
− Att ta bort beteskravet skulle få förödande konsekvenser för djuren. Vi ser ett stort stöd från allmänheten att bevara kornas rätt att beta och det är någonting som Sveriges politiker behöver hörsamma, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt som var på plats vid överlämningen.
Djurens Rätt har tidigare överlämnat namnunderskrifterna från ”Jag vill beta” till landsbygdsminister Peter Kullgren, men nu riktades uppmaningen till samtliga partier i riksdagen. Överlämningen skedde under ett möte i riksdagshuset, där representanter från samtliga partier var inbjudna. Ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna deltog, medan Moderaterna och Kristdemokraterna avstod.
Samtidigt hölls en manifestation vid Mynttorget, där över 50 personer var på plats för att kräva att betesrätten inte bara bevaras utan även utökas till att omfatta tjurar och kalvar. Förutom representanter från Djurens Rätt och de andra organisationerna från kampanjen, närvarade även allmänheten, riksdagspolitiker och media.
− Betesrätten är avgörande för djurens välfärd och vi måste arbeta för att den stärks. Fler, inte färre, djur ska få rätt att komma ut på bete, säger Cissi Krantz, kampanjkoordinator hos Djurens Rätt som var på plats vid manifestationen.
Utredningens betänkande är ute på remissrunda med deadline 1 april, och därefter är det upp till regeringen att ta beslut om vilka delar som de vill gå vidare med och inte. Bland förslagen finns många hot mot svenskt djurskydd, någonting som Djurens Rätt kommer att framföra i remissvaret. Förhoppningen är att dessa kastas i papperskorgen tillsammans med förslaget om att ta bort beteskravet.
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seLinn ÅkessonProgramchef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
Pressinbjudan: Manifestation för betesrätten vid riksdagen13.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Onsdag 26 mars kommer Djurens Rätt tillsammans med flera andra organisationer att hålla en manifestation vid Mynttorget i Stockholm för kornas betesrätt. I samband med manifestationen överlämnas de över 125 000 namnunderskrifterna från kampanjen ”Jag vill beta”. Överlämningen sker under ett möte i riksdagen till vilket representanter från samtliga partier är inbjudna.
Djurplågeri på djurfabrik i Grums – nu kommer domen20.2.2025 16:18:39 CET | Pressmeddelande
Under 2022 polisanmälde Djurens Rätt en djurfabrik i Grums med anledning av misstänkt djurplågeri mot tusentals hönor och 16 nötdjur. Domen är nu klar efter lång väntan på rättegång. Personen som drev djurfabriken fälls för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum