Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
Genom exempelvis trakasserier och hot försöker personer inom kriminella och extremistiska grupperingar påverka kommunanställda och politiker till att fatta andra beslut, lämna ut information eller att inte driva vissa politiska frågor. Särskilt utsatta verksamheter är individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten samt anställda som arbetar relationsbyggande med barn och unga i utsatta områden.
– Även om påverkansförsök från de här aktörerna handlar om relativt få händelser totalt sett, är det ett reellt problem på vissa platser och för vissa verksamheter. Vi ser att det är lättare för påverkarna att komma fysiskt nära och skapa obehag på den kommunala nivån. Det ökar risken för att kriminella och extremistiska grupperingar ska få inflytande i verksamheten, vilket kan få stora konsekvenser för individen, organisationen och samhället, säger Anna Horgby, projektledare, Brå.
När det gäller förtroendevalda handlar det huvudsakligen om ideologiskt motiverade påverkansförsök från extremistiska grupperingar. Brås studie visar att partierna behöver arbeta mer aktivt för att fånga upp påverkansförsök och stötta de lokala förtroendevalda och partiorganisationerna.
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ofta subtila och inte tydligt olagliga, vilket gör att mycket behöver kunna hanteras av den egna verksamheten. Det är därför viktigt att stärka motståndskraften inom kommuner och partier för att förebygga problemet.
– Kommuner behöver rusta sina verksamheter och arbeta förebyggande för att kunna stå emot otillåten påverkan. För att stötta i det arbetet har Brå tagit fram en handbok som innehåller konkreta verktyg och strategier för att förebygga och hantera påverkansförsök, säger Lisa Pedersen, utredare, Brå.
Kontakt
Anna Horgby, projektledare; tfn: 08-527 58 521; e-post: anna.horgby@bra.se
David Andersson, utredare; tfn: 08-518 32 403; e-post: david.andersson@bra.se
Lisa Pedersen, utredare, handboken; tfn: 08-527 58 403; e-post: lisa.pedersen@bra.se
Fakta
Brå har på uppdrag av regeringen studerat otillåten påverkan från systemhotande aktörer. I december 2023 publicerade Brå en delredovisning som fokuserade på utsatthet bland förtroendevalda. I den här slutredovisningen är fokus framförallt på den kommunala förvaltningen. Inom ramen för uppdraget har Brå även tagit fram en handbok som riktar sig till kommuner som vill rusta sin verksamhet för att kunna stå emot otillåten påverkan. Rapporten Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar (Brå 2025:4) samt Handbok för att förebygga otillåten påverkan finns att ladda ner på www.bra.se
Otillåten påverkan är ett samlingsbegrepp för situationer där en utomstående på ett sätt som är olagligt eller som upplevs som obehagligt eller olämpligt, försöker påverka hur någon agerar i sin tjänst eller i sitt uppdrag.
Systemhotande aktörer är kriminella och extremistiska grupperingar som utövar otillåten påverkan mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar.
Bilder



Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens19.3.2025 10:37:59 CET | Pressinbjudan
Välkommen till 2025 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets årliga nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets konferens äger rum den 1–2 april på Linköping Konsert & Kongress. Justitieminister Gunnar Strömmer, Brås t f generaldirektör Jonas Trolle samt regionpolischef Malena Grann är några av talarna.
Samtyckeslagen fyller sitt syfte – men är ibland svår att tillämpa13.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Samtyckeslagen har fortfarande ett viktigt signalvärde när det gäller allas rätt till sexuellt självbestämmande. Men samtidigt är det tydligt att reglerna om frivillighet kan vara svåra att tillämpa. Det framkommer av en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum