8 miljoner till verksamhetssystem för friluftsrörelsen
Genom ett bidrag på 8 miljoner kronor från regeringen skapas nu förutsättningar för friluftsrörelsen att införa ett gemensamt verksamhetssystem. Ett system som kommer kunna hantera administrationen och möta de krav som föreslås i den aktuella lagrådsremissen för Fritidskortet.

Införandet av verksamhetssystemet planeras till hösten och kommer att vara en central del i arbetet med Fritidskortet och vår verksamhet. Systemet kommer möjliggöra en effektiv administration samt insamling och analys av relevant statistik, vilket är avgörande för rörelsens utveckling.
– Det här är ett viktigt bidrag som ger oss de grundläggande förutsättningarna att administrera Fritidskortet på ett effektivt sätt. Ett gemensamt system har varit en efterlängtad lösning hos friluftsrörelsen. Det kommer att underlätta för våra medlemsorganisationer genom att minska administrationen och ge oss bättre underlag för att utveckla och förbättra förutsättningarna för barn och unga att använda sitt fritidskort, säger Josefine Åhrman Generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.
Under 2024 har en omfattande förstudie genomförts för att kartlägga behoven och skapa en hållbar lösning för ett gemensamt verksamhetssystem. Dagens beslut innebär ett stort steg framåt, då en sådan plattform tidigare har saknats inom rörelsen.
– Just nu pågår ett intensivt arbete för att på olika sätt förbereda införandet av Fritidskortet. Genom det här stödet får Svenskt Friluftsliv goda förutsättningar att möta de föreslagna kraven som ställs på organisationen och dess medlemsorganisationer i och med reformen, vilket i sin tur öppnar dörren till friluftsliv för fler barn och unga, säger socialminister Jakob Forssmed.
Med denna finansiering kan vi nu ta nästa kliv i arbetet med att införa ett verksamhetssystem för friluftsrörelsen.
Nyckelord
Kontakter
Josefine ÅhrmanGeneralsekreterareSvenskt Friluftsliv
Tel:073-667 78 87josefine.ahrman@svensktfriluftsliv.seMathias Mellgren HelgeAnsvarig kommunikation och påverkanSvenskt Friluftsliv
Tel:070-602 08 19mathias.mellgren@svensktfriluftsliv.seOm oss
Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 2 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter.
Följ Svenskt Friluftsliv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Friluftsliv
Skolminister Lotta Edholm besöker friluftsrörelsen27.3.2025 13:41:21 CET | Pressinbjudan
Skolminister Lotta Edholm besöker Sportfiskarna och Svenskt Friluftsliv för att prata om friluftsliv i skolan och uteundervisning.
Friluftsrörelsen lyfts genom utmärkelsen Årets friluftslyft20.3.2025 12:12:48 CET | Pressmeddelande
Genom utmärkelsen Årets friluftslyft lyfter Svenskt Friluftsliv medlemsorganisationernas initiativ och visar vilken bredd friluftsrörelsens organisationer har.
Fler ges möjlighet att upptäcka friluftslivet7.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenskt Friluftsliv inleder nu ett nationellt samarbete med Fritidsbanken för att ge fler människor möjlighet att upptäcka friluftslivet och hitta vägen till friluftsrörelsen och det organiserade friluftslivet.
Sju miljoner kronor till äldre personers delaktighet i friluftsliv30.1.2025 16:27:03 CET | Pressmeddelande
Att öka äldre personers delaktighet i friluftslivet är en viktig åtgärd för att främja fysisk aktivitet, hälsa och gemenskap. Regeringen beviljar Svenskt Friluftsliv sju miljoner kronor per år för att stärka äldre personers delaktighet i friluftsliv under 2025 – 2027.
Det gäller enligt allemansrätten i skidspåret23.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Snön täcker delar av landet och på många håll dras skidspår som fylls med skidåkare. Men ibland uppstår konflikter mellan skidåkare och andra som också vill röra sig i naturen. Hänvisning görs då ofta till allemansrätten, men vad säger den egentligen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum