Grafiska Företagen

Försiktig nedväxling av löneökningstakten

Dela

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden.

Grafiska Företagens vd Eva Glückman och förhandlingschef Anna Freij hade velat se en större nedväxling för att stärka konkurrenskraften.
Grafiska Företagens vd Eva Glückman och förhandlingschef Anna Freij hade velat se en större nedväxling för att stärka konkurrenskraften. Foto: Juliana Fälldin, bilden är ett montage

Vi har i och för sig lyckats växla ner löneökningstakten gentemot föregående avtalsperiod, men nedväxlingen borde varit större för att stärka vår konkurrenskraft i den osäkra ekonomiska kontext vi befinner oss i säger, Anna Freij förhandlingschef Grafiska Företagen 

Grafiska Företagen hade helst sett en lägre löneökningstakt, men ett tvåårigt avtal ger en stabilitet i en stökig ekonomisk omvärld. Grafiska Företagen har också fått till förbättringar för den grafiska branschen i de allmänna anställningsvillkoren och möjligheterna att hantera övertidsuttag för tjänstemän.    

Eftersom lön och arbetstid alltid hänger ihop när fack och arbetsgivare förhandlar är det viktigt att frågan om arbetstidsförkortning (ATK) inte hanteras lagstiftningsvägen. I årets avtalsrörelse har ATK varit en stor och svår fråga där arbetsgivarsidan bland annat lyft fram de negativa effekterna på produktivitetsutveckling och kompetensbrist.

Det varit viktigt för oss att visa att parterna klarar av att förhandla fram lösningar kopplat till arbetstid utan lagstiftning. Det har vi gjort tidigare, och jag kan konstatera att vi klarat av detta även denna gång. Parterna har stått långt ifrån varandra, men för att få till avtal och därmed uppnå arbetsfred har vi gjort denna bedömning, säger Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen

Grafiska Företagen konstaterar att den grafiska branschen har flera tuffa år bakom sig. Det hade varit önskvärt att de nya avtalen i större utsträckning hade kunnat bidra till ökad konkurrenskraft, men parternas bild av den ekonomiska utvecklingen skilde sig för mycket åt framhåller vd Eva Glückman Grafiska Företagen.

Industrifacken gick ut med rekordhöga krav och en stark tro på en snabb konjunkturuppgång. Nu blev det inte så och därmed blev det ovanligt jobbiga förhandlingar för att kunna landa på acceptabla nivåer, säger Eva Glückman vd Grafiska Företagen

De nya avtalen löper från och med 1 april 2025, till och med den 31 mars 2027.

Inför 2025 års avtalsförhandlingar gick Facken inom industrin ut med ett lönekrav på 4,2 procent med en avtalslängd om 1 år. Arbetsgivarna tackade ja till det första avtalsbudet, den 21 mars, med en avtalslängd på 3 år och ett samlat avtalsvärde på 7,7 procent. Facken inom industrin svarade nej. 

Arbetsgivarorganisationerna inom industrin: Grafiska Företagen, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, IKEM – Innovations- och kemiarbetsgivarna, Gröna arbetsgivare, TEKO samt Trä- och Möbelföretagen (TMF).

Facken inom industrin: Unionen, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, GS-facket och Livs

Nyckelord

Kontakter

Grafiska Företagen

Bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska branschen som består av 350 tryckerier och förpackningsföretag. Företagen utvecklar, förpackar och distribuerar budskap för hela samhället. Allt från undervisningsmaterial för våra barns lärande till hållbara förpackningar för den gröna omställningen. 

Följ Grafiska Företagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Grafiska Företagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye