Regionala cancercentrum i samverkan

Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom

Dela

RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.

Varje år drabbas cirka 350 barn i Sverige av cancer. Ungefär en tredjedel är leukemier, en tredjedel hjärntumörer och en tredjedel solida tumörer. Många barncancerformer är högmaligna, snabbväxande och kan hastigt bli livshotande, vilket gör att barnklinik eller barncancercentrum behöver kontaktas samma dag vid välgrundad misstanke.

Ett kunskapsstöd om alarmsymtom vid misstänkt barncancer för vårdpersonal har tidigare saknats. Det nya stöddokumentet är en del av Handlingsplanen 2023–2025: Utvecklingsområden inom barncancervården.

Stöddokumentet och dess innehåll har tagits fram på initiativ av de regionala processledarna för barncancer vid landets sex regionala RCC och är därefter bearbetat av en arbetsgrupp bestående av Jonatan Källström, barnläkare, Pernilla Grillner, barnonkolog och Lisa Törnudd, barnonkolog och ordförande sektion för Pediatrisk Hematologi och Onkologi.

Stöddokumentet har tagits fram för att sprida kunskap om de vanligaste alarmsymtomen vid misstanke hos barn och unga under 18 år för bättre förutsättningar för tidig upptäckt av barncancer.

- Vår förhoppning är att detta ska öka medvetenheten om barncancer och ge vårdpersonal stöd i hur de bör agera vid misstanke. Det vill säga vad som bör uppmärksammas samt hur och när kontakt skall ske med barncancercentrum, säger Pernilla Grillner.

Jonatan Källström fortsätter:
- Vi vet att det är vanligt att diagnostiken blir fördröjd antingen för att man inte förstått symtomen eller för att barnen inte remitterats till rätt instans utan utretts inom andra specialiteter än barnonkologin Det händer även att SVF inleds trots att standardiserade vårdförlopp (SVF) inte gäller patienter under 18 år. Vi hoppas att detta ska tydliggöra remissvägarna så att de snabbare kommer till diagnos och rätt instans.

Förhoppningen är att stöddokumentet inte bara ska bidra till en mer jämlik vård och tydligare remissvägar, utan också fungera som ett konkret stöd för vårdgivare i deras kliniska vardag. Genom att säkerställa att barn med misstänkt cancer snabbt hänvisas till rätt instans kan onödig utredning inom andra specialiteter undvikas. Ett liknande kunskapsstöd har efterfrågats av läkare inom primärvården, vilket gör att vi hoppas att dokumentet ska fylla ett viktigt behov

- När jag har undervisat läkare från primärvården har ett liknande kunskapsstöd efterfrågats så jag hoppas först och främst att det ska leva upp till förväntningarna. Jag hoppas också att dokumentet ska upplevas som lättillgängligt och ge vårdgivare en ökad trygghet i att sortera ut de barn som behöver skyndsam handläggning och de som kan följas upp i primärvården från de som kan ges lugnande besked och hänvisas till egenvård, avslutar Lisa Törnudd.

Relaterade länkar

Kontakter

Bilder

Om oss

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.

Följ Regionala cancercentrum i samverkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan

Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande

CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar

Nya uppdrag för cancervården i överenskommelse mellan regeringen och SKR25.1.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV. – Överenskommelserna är årliga men det finns en stor kontinuitet genom att många uppdrag återkommer från år till år. Vi fortsätter att förvalta och utveckla det som är bra, till exempel arbetet med kunskapsstöd. Förra året tillkom några särskilt utpekade områden som vi i år utvecklar ett steg till. Det gäller särskilt de diagnostiska processerna patologi och radiologi, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Regionernas förbättringsarbeten en framgång som får fortsätta Överenskommelsen innebär att r

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye