Idrottsrörelsen samlar flest ideella
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.

– Engagerade ledare är en förutsättning för att föreningsidrotten i Sverige ska fungera. Det är idrottsrörelsens över hundratusentals ledare som möter barn, unga, vuxna och äldre. Dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år. De ideella arbetsinsatserna är helt centrala, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
I 2024 års befolkningsundersökning svarade omkring 52 procent av respondenterna att de har arbetat ideellt någon gång under de senaste tolv månaderna. Andelen av befolkningen som arbetar ideellt inom idrottsrörelsen uppgick till 18 procent. 2019, när den förra undersökningen genomfördes, var den siffran 16 procent. Sedan mätningarna startade för över 30 år sedan har andelen varit stabil.
– Jag ser detta som ett styrkebesked för idrottsrörelsen. Vi ska komma ihåg att vi har haft en pandemi efter 2019. Det som här summeras till en ökning med två procent har varit en ansträngande resa. Förbund och föreningar har arbetat intensivt för att så många som möjligt ska känna sig välkomna tillbaka till sitt uppdrag och att nya ledare och tränare får möjligheten att upptäcka hur meningsfullt det är att engagera sig, säger Anna Iwarsson.
Sedan 1992 har forskare vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola genomfört befolkningsundersökningar för att följa utvecklingen av ideellt arbete. En första delrapport från den sjunde befolkningsundersökningen har nyligen släppts. Utöver idrottsrörelsens stabilitet vad gäller ideellt arbete framkommer bland annat att idrottsrörelsen har ett högre deltagande i landsbygder jämfört med andra organisationstyper.
Sett till alla organisationstyper är andel i den yngsta åldersgruppen (16-24 år) som arbetar ideellt cirka 50 procent, även det en siffra som är stabil över tid.
– Jag möter med jämna mellanrum en föreställning om att unga inte vill engagera sig ideellt. Men återigen har befolkningsundersökningen visat att så inte är fallet. Låt oss slå hål på den myten. Unga både vill och kan göra viktiga insatser inom idrottsrörelsen. De är en kraft om vi ger dem möjligheten, säger Anna Iwarsson.
Om befolkningsundersökningen
Forskare vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola har sedan 1992 genomfört befolkningsundersökningar för att följa utvecklingen av ideellt arbete och andra former av engagemang. Den sjunde undersökningen genomfördes 2024. I den första delrapporten (Många bidrar, få orkar bära: Ideellt arbete i Sverige 1992–2024) är fokus på ideellt arbete. Bland annat analyseras omfattningen av och förändringarna i ideellt arbete sedan tidigt 1990-tal och undersöker faktorer som kan förklara varför medborgare engagerar sig ideellt.
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Här är idrotterna på SM-veckan vinter i Umeå3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan vinter i Umeå 2026. Snow bike, som är ny idrott på programmet, ska tillsammans med bland annat bågskytte, längdskidor och ju-jutsu göra upp om mästerskapsmedaljerna när SM-veckan återvänder till Umeå.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
Glädjande siffror: Fler barn och ungdomar rör sig mer26.3.2025 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Fler barn och ungdomar rör på sig mer i idrottsrörelsen – och ökningen är markant. Ökningen är glädjande nog också större bland flickor.
Viktigt arbete för att minska idrottsrelaterad brottslighet19.3.2025 13:55:18 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen rapporterade Polismyndigheten, Region Väst, att åtta personer anhållits som misstänkta för brott kopplat till en match i allsvenskan i höstas mellan IFK Göteborg och AIK. Det visar på vikten av fortsatt samverkan och är ett led i arbetet för att minska idrottsrelaterad brottslighet.
Ny distriktsidrottschef i Småland14.3.2025 11:46:55 CET | Pressmeddelande
RF-SISU Småland får en ny chef i juni. Ante Jankovic, idag på Region Jönköpings län, tar över efter Rickard Strandberg, som nyligen lämnade uppdraget som distriktsidrottchef efter nio år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum