Akademiska sjukhuset

Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel

Dela

Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.

Vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning. Johan Alp

– Det känns otroligt glädjande att vi i Uppsala nu lever upp till den standard som krävs för ackreditering. Detta innebär att patienterna kan räkna med att flera aktörer tar ett samlat ansvar för cancervården, säger Ingrid Glimelius, överläkare inom onkologi och centrumföreståndare för Uppsala Comprehensive Cancer Centre (UCCC).

Uppsala Comprehensive Cancer Centre syftar till att samordna vård och forskning inom cancerområdet och är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet och Regionalt Cancercenter Mellansverige. Alla verksamheter på sjukhuset som på något sätt arbetar med cancer är en del av UCCC. 

Bakom ackrediteringen står European Cancer Institutes, OECI. Det finns för närvarande fyra ackrediterade Comprehensive Cancer Centres i Sverige: Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Universitetssjukhuset i Linköping.

– Förberedelserna på Akademiska har pågått under flera år, där vi bland annat samlat information om all cancerforskning som utförs på sjukhuset tillsammans med Uppsala universitet. Vi har också säkrat att rutiner och processer inom cancervården är tydliga och efterlevs, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Enligt Ingrid Glimelius innebär ackrediteringen att man har ett åtagande om kontinuerlig förbättring och om att vara i framkant inom cancervård i Europa.

– Akademiska sjukhuset bedriver redan en cancervård i framkant och en ackreditering blir en stämpel på det samtidigt som vi på ett bättre sätt vill kunna fortsätta utveckla både vård och forskning inom cancerområdet, framhåller hon och fortsätter:

– Det är också viktigt att vi genom ackrediteringsarbetet skapat forum för att involvera våra patienter i utvecklingen av både cancervård och forskning.

2024 diagnostiserades cirka 5 000 patienter med cancer på Akademiska sjukhuset. Under samma år genomgick 2700 patienter operation och drygt 1500 genomgick strålterapi antingen på sjukhuset eller Skandionkliniken i Uppsala, Sveriges nationella center för strålbehandling med protoner. För fem år sedan flyttade cancervården in i 100-huset, Akademiska sjukhusets modernaste vårdbyggnad, som rymmer högteknologiska operationssalar och avancerade behandlingar för de allra svårast sjuka.

Nyckelord

Kontakter

Ingrid Glimelius, överläkare inom onkologi och centrumföreståndare för Uppsala Comprehensive Cancer Centre (UCCC);
ingrid.glimelius@igp.uu.se
070-225 39 12

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset;
sjukhusdirektor@akademiska.se

Bilder

Ingrid Glimelius, överläkare i onkologi Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet
Ingrid Glimelius, överläkare i onkologi Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet
Staffan Claesson
Ladda ned bild
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Anita Szava Bilden får användas i media
Ladda ned bild

Länkar

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye