Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Så kan Sverige få bättre utväxling av kunskapsbaserade tillgångar

Dela

I en tid där den globala konkurrensen ökar, är det avgörande att Sverige tar väl hand om patent, upphovsrätt, varumärken och andra kunskapsbaserade tillgångar. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) föreslår därför att regeringen tar initiativ till att utveckla en nationell strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar.

En glödlampa hänger mot en kvällshimmel.
IVA ser ett behov av en strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar. IVA har i en förstudie tagit fram 23 konkreta förslag med bakgrund och rekommendationer som kan användas som en grund.

– För att få bättre utväxling av Sveriges globala innovationsförmåga föreslår IVA att regeringen bör ta initiativ till en nationell strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar med fokus på innovation och tillväxt. Både strategin och handlingsplanen behöver ha en bred ansats att täcka alla kunskapsbaserade tillgångar, säger Joakim Appelquist vice vd IVA.

Immaterialrättigheter underutnyttjas

Sverige placerar sig högt i internationella innovationsrankingar, men den globala konkurrensen ökar och andra länder utvecklas kraftfullt. På företagssidan i Sverige står ett fåtal forskningsintensiva koncerner för en stor del av patenten. Svenska små och medelstora företag använder immaterialrättigheter i lägre utsträckning än sina konkurrenter inom EU, vilket kan bero på kunskapsbrist och höga kostnader för att försvara sina rättigheter. Även samverkan mellan företag och akademi möter utmaningar när det gäller tolkningen av regelverket, som i vissa delar är i behov av översyn och modernisering.

Behov av strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar

IVA ser ett behov av en strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar. Den arbetsgrupp som regeringen tillsatt för att samordna frågor om immaterialrätt är en bra utgångspunkt. En nationell strategi och handlingsplan är viktig för att Sverige i högre utsträckning ska kunna omsätta sina kunskapsbaserade tillgångar i konkret värdeskapande.

Fakta om förstudien

Förstudien har genomförts med stöd från en referensgrupp bestående av experter från akademi, näringsliv och myndigheter. IVAs förstudie innehåller 23 konkreta förslag med bakgrund och rekommendationer. Ta del av hela förstudien här:Behov av en strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar

Missa inte IVAs seminarium den 9 april kl. 08.30 då förstudien diskuteras av ledande experter på området - seminariet sänds även digitalt och går att titta på i efterhand. Läs mer och anmäl dig här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Joakim Appelquist, vice vd IVA och akademisekreterare
Joakim Appelquist, vice vd IVA och akademisekreterare
Fotograf Erik Cronberg
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye