Höstens repertoar på Dramaten 2025
En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

Skådespelarna Melinda Kinnaman och David Fukamachi Regnfors presenterade idag höstens repertoar tillsammans med Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare Mattias Andersson, Unga Dramatens konstnärlige ledare Carl Johan Karlson och aktuella skådespelare och regissörer.
–I en samtid som globalt befinner sig i närmast fritt fall och där utsagorna och premisserna nästan dagligen skiftar betydelser och ordning fortsätter vi att skapa teater för publiken - att kollektivt reflektera och beröras i olika känslolägen av det absoluta nuet och historiens gång, säger Mattias Andersson.
Så här ser hösten på Dramaten ut:
Så tuktas en argbigga av William Shakespeare/ Farnaz Arbabi, regi Farnaz Arbabi
Premiär 5 september, Stora scenen
Komedin Så tuktas en argbigga är älskad av många, men också kritiserad för att vara misogyn och egentligen ospelbar på den här sidan om kvinnlig rösträtt. Nu sätts den upp ändå, i regi och bearbetning av regissören Farnaz Arbabi. I huvudrollen syns dramatendebutanten Sara Shirpey, känd från bland annat den hyllade tv-serien Taelgia. Medverkar gör: David Book, Maia Hansson Bergqvist, Hannes Meidal, John Njie, Andreas Rothlin Svensson, Sara Shirpey, Alexander de Sousa, Kristina Törnqvist, Elisabeth Wernesjö och Pierre Wilkner.
Motståndets melankoli av László Krasznahorkai, regi och bearbetning av Ulla Kassius
Premiär 13 september, Målarsalen
En solförmörkelse och ett samhälle som slås i spillror och skådespelare som ger var sitt perspektiv på en pågående katastrof. László Krasznahorkais apokalyptiska roman blir i händerna på Ulla Kassius, som själv har ungerskt påbrå, en scenisk installation i ett unikt universum. Krasznahorkai är en av Ungerns främsta författare, med på listan av nobelpriskandidater. Motståndets melankoli utkom 1989 och belönades med Man Booker International Prize 2015. Flera av hans romaner har översatts till svenska av Daniel Gustafsson, och de två fick tillsammans Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2024. Medverkar gör: Astrid Assefa, Danilo Bejarano, Eva Rexed och Marcus Vögeli.
Hamlet av William Shakespeare, fri bearbetning och regi av Mattias Andersson
Premiär 27 september, Elverket
Mattias Andersson har gjort en koncentrerad bearbetning av Shakespeares klassiker - här med undertiteln The death of theatre. Gizem Erdogan, känd från tv-serier som Tunna blå linjen och Kalifat debuterar på Dramaten som Ofelia. Som Hamlet ses Gustav Lindh, nyligen aktuell med serien Trolösa, som återvänder till Dramaten efter succén Brott och straff. Den sista teateruppsättningen någonsin på scenen Elverket. Medverkar gör: Anna Björk, Gizem Erdogan, Gustav Lindh, Shanti Roney, Nemanja Stojanovic m.fl.
Madame Bovary av Gustave Flaubert, regi och dramatisering Oliver Frljić
Urpremiär 16 oktober, Stora scenen
Emma Bovarys tragiska liv, där drömmen om ett spännande liv krossas av ett otillfredsställande och trist äktenskap. Madame Bovary gavs ut 1857 och ansågs som osedlig men blev en bästsäljare och hamnar fortfarande högt på listor över historiens bästa romaner. Den kroatiske regissören Oliver Frljić återvänder till Dramaten efter succén med Brott och straff 2022, och tar sig nu an en annan klassisk roman. Medverkar gör: David Fukamachi Regnfors, Electra Hallman, Rebecka Hemse, Hamadi Khemiri, Melinda Kinnaman, Razmus Nyström, Joel Valois m.fl.
Svindel av Sara Stridsberg, regi Rebecka Hemse.
Nypremiär 15 november, Målarsalen
Den hyllade uppsättningen Svindel, som bygger på Sara Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis, återkommer med nya föreställningar i höst. Medverkar gör: Rakel Benér Gajdusek, Thomas Hanzon, Doreen Ndagire, Ingela Olsson, Elias Salonen, Kristina Törnqvist, Marcus Vögeli.
Das Kapital av Karl Marx, regi och koreografi av Örjan Andersson, bearbetning av Magnus Lindman
Premiär 6 december, Stora scenen
I dansteaterföreställningen Das Kapital speglas vår allra vanligaste vardag i Karl Marx analys av kapitalismen – den osynliga allomfattande kraft vi själva skapat. 2500 sidor på 1 timme och 45 minuter. En drastisk uppsättning om våra liv och vad som faktiskt styr dem, av regissören och koreografen Örjan Andersson och dramatikern Magnus Lindman. Örjan Andersson har på Dramaten tidigare satt upp Werther och Exit Parkour och flera uppmärksammade uppsättningar som Hamlet och Ett drömspel på Folkteatern i Göteborg, Antigone och Drottningens juvelsmycke på Helsingborgs Stadsteater och Orfeus & Eurydike på Unga på Operan.
Medverkar gör 15 skådespelare och dansare.
BERGMANFESTIVALEN
Bergmanfestivalen är Dramatens internationella teaterfestival, som sedan 2021 erbjuder internationella gästspel spritt under spelåret. Inom ramen för festivalen gästar Proton Theatre i Budapest med föreställningen Parallax av Kata Wéber i regi av Kornél Mundruczó. Ett hyllat och uppmärksammat familjedrama om en judisk familj och om HBTQ+ personers situation i dagens Ungern, som är både humoristiskt och djupt berörande. Spelar på Stora scenen 25-26 oktober. Ges på ungerska, översätts till engelska
DÄMON – El funeral de Bergman är ett nyskapat scenkonstverk av den spanska författaren, regissören och skådespelaren Angélica Liddell. Föreställningen, som öppnade 2024 års teaterfestival i Avignon, är ett samarbete med bland annat Dramaten. Från Dramaten medverkar Electra Hallman, Elin Klinga, Joel Valois och påklädare Erika Hagberg. Spelar på Stora scenen 13–14 och 20–21 september. Ges på spanska och svenska och textas till franska och engelska.
UNGA DRAMATEN
Glow up av Sandra Beijer, regi Carl Johan Karlson
Urpremiär 11 september, Tornrummet
Bloggaren och författaren Sandra Beijer har skrivit en fartfylld, rolig och vild monolog om vänskap och avundsjuka, om sminktips och slagsmål, om hångeldrömmar och ensamhet och om perfekta influencers och verkliga, trasiga liv. Medverkar gör: Klara Enervik.
Nemesis av och regi Hanna Nygren och Helle Rossing
Urpremiär 28 november, Lejonkulan
Hur ska barn egentligen hantera en oförrätt när de alltid ska leka med alla och acceptera ett framtvingat förlåt? Nemesis är en nyskriven pjäs för mellanstadieåldern om hämnd där barnen konfronteras med sina egna känslor och impulser. Ges vardagar för skolklasser och helger för allmänheten. Medverkar gör fyra skådespelare.
Lilla scenen är i höst stängd för renovering och öppnar i november med familjeföreställningen Jefferson. Från vårens repertoar fortsätter [Blank] och Juloratoriet att spela på Stora scenen i höst, Dramaten.Doc återkommer med gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig/Head of press
Dramaten/Royal Dramatic Theatre
Bilder





















Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Publikmötet får ny skräddarsydd och hållbar kostym8.5.2025 14:36:48 CEST | Pressmeddelande
Dramatens 24 publikvärdar har fått nya skräddarsydda och måttanpassade arbetskläder. Kostymdesigner Nina Sandström har i samarbete med värdarna tagit fram en kollektion unika kavajer tillverkade i raw denim, överskott från industrin, så kallad dead stock.
Dramaten.Doc med fokus på Argentina5.5.2025 10:35:52 CEST | Pressmeddelande
Några bilder ur Argentinas vardag är en specialskriven text av författaren och journalisten Ana L. Valdés. Den skildrar de uppror som pågår i Argentina just nu och som främst leds av pensionärer. Texten ges som gestaltad läsning i regi och bearbetning av Dmitri Plax den 15-16 maj i Dramatenbaren.
Dramaten uppmärksammar 250 år av judiskt liv i Sverige30.4.2025 08:41:54 CEST | Pressmeddelande
Efter utsålda kvällar under våren återkommer Salong Esther i höst med nya program – tre litterära salonger fyllda med läsningar, musik och samvaro. Dessutom ges Sara Sommerfelds hyllade föreställning Show Bizniz på Stora scenen tre kvällar i november. Biljetterna släpps idag.
Farliga kemikalier i smink – en guide24.4.2025 08:57:19 CEST | Pressmeddelande
Vilka farliga kemikalier finns i smink och hårprodukter? Dramaten släpper guide som beskriver vilka ämnen man ska undvika och varför – och hur man hittar dem.
Teaterchefen svarar på besökarnas frågor under Kulturnatten23.4.2025 14:01:50 CEST | Pressmeddelande
Kulturnatten går av stapeln lördagen den 26 april och Dramaten öppnar dörrarna till teaterhuset. Besökarna ges möjlighet att uppleva scener från aktuella föreställningar, gå på guidade visningar och de yngre får prova på teateraktiviteter i Lejonkulan och Målarsalen. På Stora scenen svarar teaterchefen Mattias Andersson på besökarnas frågor tillsammans med skådespelarna Ingela Olsson, Lena Endre, Electra Hallman och Nemanja Stojanović.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum