SPF Seniorerna

Pensionssystemets sjunkande legitimitet kan enbart stärkas genom högre pensionsavgift

Dela

Att det inte lönar sig att ha arbetat för pensionen är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv. En klar majoritet av dagens pensionärer klarar sig inte på enbart allmän pension. Och det är många "om" som ska uppfyllas för att få en bra pension i framtiden. Pensionsavgiften måste därför höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna SPF Seniorerna

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson om pensionsavgiftsutredningen:

- Pensionsavgiftsutredningen bekräftar det vi länge pekat på, att den allmänna pensionen tyvärr blivit och kan förväntas bli allt svagare i framtiden. Många av våra medlemmar tittar på vad räcker pensionen till i vardagen och svaret är: inte mycket. 7 av 10 säger att de inte klarar sig på enbart allmän pension. Detta kan inte fortgå, allmän pension måste förstärkas.

- Systemets legitimitet närmar sig botten. Mycket beror på att det inte lönar sig att ha arbetat för sin pension. För tre av fyra av både dagens och framtidens pensionärer spelar arbetslivets insatser liten roll för pensionsnivån. Människor är besvikna – många års slit till ingen nytta. Detta är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv.

- Vi kan också konstatera att det är många ”om” som ska uppfyllas för att man ska få en bra pension i framtiden. Om man har en god tjänstepension hela arbetslivet, om man har en god fondutveckling i premiepensionen och om man kan jobba betydligt längre – helst ett par år längre än riktåldern – då kan det gå vägen. Men det går inte att blunda för att väldigt många människor kommer att falla av på vägen.

- Allt detta understryker att pensionsavgiften måste höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del, vilket kan ske genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift. Det finns inga genvägar i form av bidrag eller skatter. Dessutom måste det diskuteras, som utredningen också påpekade, vilken rollfördelning vi ska ha mellan allmän pension och tjänstepension.

Kontakter

​SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande

SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.

Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.

Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden3.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande

SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i sär­skilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye